Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Erdoğan ile yaptıkları anlaşma ile 5 Azov komutanının 'iyi şartlarda' Türkiye’de kalacaklarını duyurdu. Zelenski, "5 Azov komutanı, savaş bitene kadar iyi koşullarda Türkiye’de kalacaklar. Ailelerini görebilecekler" dedi. Nazi ideolojisini benimseyen ve uyguladığı işkencelerle bilinen Azov taburu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının başlamasıyla birlikte görünürlüğünü artırmıştı.

Zelenski: 5 Azov komutanı, savaş bitene kadar iyi koşullarda Türkiye’de kalacak
Fotoğraf: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın takas yoluyla serbest bıraktığı Ukraynalı askerlerle ilgili bilgi verdi. Zelenski, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları anlaşmaya göre, serbest bırakılan Ukraynalı askerlerin arasında bulunan 5 Azov komutanının Türkiye’de kalacağını açıkladı.

Zelenski, “Erdoğan ile yaptığımız anlaşmaya göre, 5 Azov komutanı, savaş bitene kadar iyi koşullarda Türkiye’de kalacaklar. Ailelerini görebilecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, halkımızı özgürleştirme hususundaki öncü rolünden dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.

"HERKESİ HATIRLIYOR VE KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Zelenski, Twitter'dan şunları kaydetti:

“Rus esaretindeki 188 Azovstal ve Mauripol savunucusunun da olduğu 215 kişiyi geri getirdik: 108 Azov askeri, ulusal muhafızlar, deniz askerleri, sınır muhafızları, polisler, bölgesel savunmacılar, güvenlik servisi çalışanları. Artık güvendeler. Herkesi hatırlıyor ve kurtarmaya çalışıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığımız anlaşmaya göre, 5 Azov komutanı savaş bitene kadar iyi koşullarda Türkiye’de kalacaklar. Ailelerini görebilecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, halkımızı özgürleştirme hususundaki öncü rolünden dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum.

Ukrayna, devletimize yönelik yardımlarından dolayı bir minnettarlık nişanesi olarak 10 yabancı vatandaşı Rus esaretinden kurtardı. Bunlar, 5 Birleşik Krallık vatandaşı, 2 ABD vatandaşı ve Fas, İsveç ve Hırvatistan vatandaşları. Suudi Arabistan'ın arabuluculuğuyla evlerine geri dönecekler. Katkıda bulunan herkese gerçekten minnettarım.”

AZOV KOMUTANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

AA'nın aktardığı habere göre ise Zelenski, takas işlemiyle ülkeye iade edilen Ukrayna’nın Azov taburunun komutanlarıyla video konferans yöntemiyle de görüştü.

"Rus esaretinden kurtulan" komutanları tebrik eden Zelenski, “Uzun zaman sadece telefonda seslerinizi duyduktan sonra yüzlerinizi görmek beni sevindirdi. Ülkemiz için yaptıklarınızdan son derece gururluyuz” dedi.

Askerlerin isimlerini Sergey Volınski, Svyatoslav Palamar, Denis Prokopenko, Oleg Homenko, Denis Şlega olarak açıklayan Zelenski, takas karşılığında Rusya’ya 55 askeri iade ettiklerini de sözlerine ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofis Başkanı Andriy Yermak da söz konusu takasla alınan 215 kişinin arasında 108 Azov taburu mensubunun olduğunu söyledi.

Muamele Koordinatörlüğü de 21 Eylül’de gerçekleştirilen takas sonucu geri alınan 215 kişinin listesini yayımladıklarını açıkladı.

Açıklamada, “Bu, 24 Şubat’tan bu yana yapılan en büyük takastı. Şimdi esaretten kurtarılan savunucularımızı iyileşme ve tedavi süreci bekliyor” ifadesi kullanıldı.

AZOV TABURU, BİR NAZİ BİRLİĞİ

Nazi ideolojisini benimseyen ve Nazilerin sembollerini kullanan Azov taburu, 2014 yılında Ukrayna'nın içişleri bakanı Arsen Avakov'un ‘isyancı savaşçılarla mücadele etmek’ için üye sayısı 12 bini geçmeyen yeni paramiliter örgütlerin kurulmasına yetki vermesinin ardından ortaya çıktı.

Mart 2015'te Avakov, Azov taburunun ABD ordusu birlikleri tarafından Korkusuz Muhafız Operasyonu eğitim görevinde eğitilecek ilk birimler arasında olacağını duyurmuştu.

Irkçı Azov taburunun bine yakının üyesinin olduğu düşünülüyor. Tabur, Ukrayna tarafından Rus güçlere karşı Donbas bölgesinde kullanılırken, gücünü de geçen zaman içinde artırdı.

Azov taburu, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna yönelik işgal harekatı başlatmasının ardından yeniden tartışılır hale geldi.

Taburun savaşın sürdüğü kentlerde ‘suçlu’ olarak gördükleri insanlara işkence uyguladığı biliniyor.