Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Avrupa ülkelerine bir Rus vatandaşının vize alması, tatile gitmesi ve alışveriş yapması normal değil. Bazı Avrupalı şirketlerin Rusya piyasasından çıkıp çıkmama konusunda çekince duyması normal değil" açıklamasını yaptı.

Zelenski: Avrupa ülkelerine bir Rus vatandaşının tatile gitmesi ve alışveriş yapması normal değil

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, enerji piyasasında yapay bir fiyatlama olduğunu belirterek, "Avrupa'yı korkutmak istiyorlar. Rusya sınırda göndermediği, Avrupa'ya iletmediği gazı her gün yakıyor" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Norveç'in Stavanger şehrinde düzenlenen ONS 2022 Uluslararası Enerji Konferansı'na video konferans yöntemiyle katılarak piyasalarda yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğinin yanı sıra Avrupa'nın bağımsızlığına karşı bir savaş başlattığını belirten Zelenski, "Enerji fiyatları çok yükseldi. Kış geldiğinde daha fazla artabilir. Ortada bir de nükleer tehlike var. Çernobil felaketini hatırlamalı ve dikkatli olmalıyız" diye konuştu.

Zelenski, Rusya'nın ekonomik bir "terör" estirdiğini belirterek, "Gazprom gibi şirketler fiyat krizi yaratıyor. Enerji piyasasında yapay bir fiyatlama var. Avrupa'yı korkutmak istiyorlar. Rusya sınırda göndermediği, Avrupa'ya iletmediği gazı her gün yakıyor. İnsanlarımızı yaktıkları gibi yakıyorlar. Milyonlarca avro her gün yanıyor. İyice hesaplanmış bir durumla karşı karşıyayız. Önce problem yaratıyorlar, sonra çözüm sunmaya çalışıyorlar" görüşünü paylaştı.

Rusya'nın nükleer enerji konusunda yeni tehlikeler yarattığına dikkati çeken Zelenskiy, "Rosatom'a bir yaptırım uygulanmalı. Ortada bir nükleer şantaj söz konusu. Ayrıca, Avrupa ülkelerine bir Rus vatandaşının vize alması, tatile gitmesi ve alışveriş yapması normal değil. Bazı Avrupalı şirketlerin Rusya piyasasından çıkıp çıkmama konusunda çekince duyması normal değil" ifadesini kullandı.