Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski halka sesleniş konuşması sırasında Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve iki ülke arasında gerilime neden olan Donbass bölgesinde görüşme çağrısında bulundu.

Zelenski’den Putin’e Donbass’ta görüşme çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, halka sesleniş konuşması sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Donbass bölgesinde görüşme çağrısı yaptı.

Donbass bölgesindeki gelişmeleri yakından takip etmek için sürekli bölgeye gittiğini belirten Zelenski, “Bay Putin, daha da ileriye gitmeye ve size Ukraynanın Donbas bölgesinde savaşın sürdüğü herhangi bir noktada buluşmayı teklif etmeye hazırım” diyerek Rus lidere görüşme çağrısında bulundu.

Ukraynalı lideri daha önce yaptığı bir açıklamada ise Putin ile telefonda görüşmek için girişimde bulunduğunu ancak Kremlin yönetiminin buna yanıt vermediğinin altını çizmişti.

UKRAYNA-RUSYA KRİZİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ile Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.