Rusya'ya petrol ambargosuna ilişkin konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Petrol ambargosu bunun bir parçası olmalı ve bu sadece devletimizin değil, tüm Avrupa'nın çıkarınadır" dedi.

Zelenski: Rusya'ya petrol ambargosu tüm Avrupa'nın çıkarına

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya petrol ambargosuna ilişkin, "Petrol ambargosu bunun bir parçası olmalı ve bu sadece devletimizin değil, tüm Avrupa'nın çıkarınadır. Bunun farkında olan ve ilgili kararın alınmasına yardımcı olan liderlere minnettarım" dedi.

Zelenski, günlük 'ulusa sesleniş' konuşmasında savaşın seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile savaş sırasında ayda yaklaşık 5 milyar dolar olan devlet bütçe açığı göz önüne alındığında, Ukrayna’ya mali yardım sağlanmasının nasıl hızlandırılacağı hakkında konuştuğunu belirten Zelenski, ayrıca daha fazla iş birliğinin ana yönleri hakkında da konuştuklarını ifade ederek, “G7 maliye bakanları toplantısının öncesinde, IMF Başkanı ile yapılan bu görüşmeler, Ukrayna için çok önemli kararlar için doğrudan bir hazırlık niteliğindedir” diye konuştu.

'AB'NİN YENİ YAPTIRIM PAKETİ İÇİN ANLAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Zelenski, yüksek rütbeli Polonyalı bir delegasyonun Kiev’de çalışmalar yaptığını ve Avrupa Birliği (AB) düzeyinde iş birliği konusunda istişareler yapıldığını belirtti. AB’nin Rusya’ya yönelik altıncı bir yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya varmasını sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Zelenski, “Petrol ambargosu bunun bir parçası olmalı ve bu sadece devletimizin değil, tüm Avrupa'nın çıkarınadır. Bunun farkında olan ve ilgili kararın alınmasına yardımcı olan liderlere minnettarım” şeklinde konuştu.

Zelenski, günlük ulusa sesleniş konuşmasında Mariupol’deki durumla ilgili olarak ise “Ukrayna ordusu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, istihbaratı, müzakere ekibi, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Birleşmiş Milletler’in eylemleri sayesinde, umarız adamlarımızın hayatını kurtarabiliriz. Bunların arasında ağır yaralılar da var, onlara tıbbi yardım sağlanıyor. Vurgulamak istiyorum: Ukrayna'nın Ukraynalı kahramanlara canlı ihtiyacı var. Bu bizim ilkemizdir. Mariupol savunucularını kurtarma operasyonu askeri ve istihbarat görevlilerimiz tarafından başlatıldı. Adamlarımızı eve getirmek için çalışmalar devam ediyor ve bu hassasiyet ve zaman gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

DHA