Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Ukrayna ve Rusya arasında bir savaştan bahsederken son derece dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu. Batı basınını işaret eden Zelenskiy, "İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da basın savaş olduğu izlenimi veriyor. Ama durum böyle değil" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy: Rusya ile Ukrayna arasında bir savaştan bahsederken dikkatli olunmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş ihtimalinden bahsedilirken dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da basın savaş olduğu izlenimi veriyor. Ama durum böyle değil. Bu paniğe ihtiyacımız yok” dedi.

Zelenskiy, başkent Kiev’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rusya ile bir savaş olması halinde hiçbir ülkenin ordusunu Ukrayna’yı savunmak için göndermeyeceğini anlatan Zelenskiy, “Bir savaş olursa hangi ülkenin ordusu bizi korumaya hazır? Bu olmayacak. Bu da NATO için çok korkutucu. NATO, eğer Ukrayna ittifaka katılırsa, onu savunmak zorunda kalacak. Bunlar NATO için çok ciddi zorluklar. Bazı Avrupa ülkeleri Ukrayna’yı NATO’ya almayarak risk almamaya güveniyorlar. Ama şimdi topyekun bir savaş başlarsa bu, bazı NATO ülkelerinin sınırlarında olacaktır” diye konuştu.

Batılı ülkelerde Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ihtimaline yönelik panik havası oluşturulduğuna işaret eden Zelenskiy, “Ukrayna ve Rusya arasında bir savaştan bahsederken son derece dikkatli olunmalı. 2019'da başkan olduğumda Mariupol'a gittim ve o zaman da silah sesleri duyabiliyorduk” dedi.

Zelenskiy, mevcut durumun, geçen yıla kıyasla farklı olmadığını anlatarak, “İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Litvanya'da basın savaş olduğu izlenimi veriyor. Ama durum böyle değil. Bu paniğe ihtiyacımız yok. Asker sayısı arttı ama bunu 2021'in başında, Rusya’nın askeri tatbikatlarıyla ilgili söylemiştim. Durumun o zamanlardakinden daha gergin olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Bir savaş olup olmayacağını net bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Zelenskiy, “Savaş olabilir. Tam ölçekli bir savaş olacaksa, o zaman sadece Ukrayna ile veya sadece devletimizin topraklarında bir savaş olmayacak. Enformasyon ve siber saldırıları da içeren hibrit bir savaş olacak” dedi.

Ukrayna’nın her türlü senaryo için hazırlandığını belirten Zelenskiy, “Mümkün olan her şekilde hazırlanıyoruz. Sessiz bir askeri hazırlık ve diplomasi uygulanması gerektiğine inanıyorum. Yüksek olasılıklı tehditlere hazırlanıyoruz ancak içinde bulduğumuz gerçekliği de anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, olası bir Rusya saldırısında 2014’te olanların tekrar yaşanmayacağını belirterek, “Birincisi, o dönem şimdiki gibi bir ordumuz yoktu. İkincisi, o dönem insanların yaklaşımı farklıydı, şimdi herkes son derece vatansever. Geçici olarak işgal edilen topraklarda yaşananları herkes görüyor ve bunu istemediğimizi herkes biliyor” diye konuştu.