Dersim Katliamı’nı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşıyan Avukat Erdal Doğan, Kandil'in Zergêle köyünde 9 sivilin katledilmesinin sorumlularının uluslararası hukuka göre insanlık suçu işlediğini ve bunun hesabını vereceğini vurguladı.

'Zergele'nin sorumluları Lahey'de yargılanacak'

ZEYNEP KURAY

Dersim Katliamı'nı UCM'ye taşıyan Avukat Doğan, Kandil bölgesindeki Zergêle köyündeki katliamın uluslararası hukuka göre insanlık suçu olduğunu ve bunun hesabının verileceğini vurguladı.

BirGün’e konuşan Erdal Doğan, Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf olmasa da yargılanacağına işaret ederek, "Roboski’den Zergêle’ye bombardıman talimatı veren Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere tüm sorumlular er ya da geç Lahey ‘de yargılanacak. Bundan kaçış yok” dedi.

'ERDOĞAN, DAVUTOĞLU VE GENELKURMAY BAŞKANI YARGILANACAK'

Zergêle köyündeki katliam ile Türkiye'nin 1998’de Lahey Roma statüsüne göre bir insanlık suçu işlediğini söyleyen Av. Doğan buna göre başkomutan sıfatıyla talimatı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan sıfatıyla Davutoğlu başta olmak üzere Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve bombardımanı yapan pilotların UCM 'de yargılanması gerektiğinin altını çizdi. Roboski Katliamı'nı hatırlatan Doğan, tepeden aşağıya sorumluların belli olmasına rağmen, bir cezasızlıkla şimdilik katliamın üzerinin örtüldüğünü ancak bunun uzun sürmeyeceğini çünkü insanlık suçlarında zamanaşımı olmadığını belirtti. Av. Doğan, "Bugün insanlar Lahey’e başvurmasalar bile, önümüzdeki dönemde failler mutlaka Lahey ‘de insanlık suçu işlemekten yargılanacaklar. Bundan kaçık yok” dedi.

'BİREY VE KURUMLAR BAŞVURU YAPABİLİR'

Türkiye‘nin Lahey ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olmama hususuna güvenerek rahat davrandığını ancak bunun hiçbir önemi olmadığına dikkat çeken Doğan, İsrail‘den yola çıkarak, "İsrail UCM'ye taraf değil. Ama 2015'de devlet statüsü olmayan Filistin’e karşı işlediği insanlık suçları UCM'ye taşındı. Savcı, Filistinlilerin bu yönde yapmış olduğu başvuruları işleme aldı. Türkiye UCM’yi tanımasa bile, UCM savcılığı bu gibi başvuruları soruşturuyor” diye konuştu. Türkiye’nin, “Ben Lahey’i tanımıyorum, UCM’ye taraf değilim” sözlerine sığınamayacağını vurgulayan Doğan, Zergêle'deki katliam tüm insanlığı ilgilendirdiği için sadece mağdurların değil, bireylerin veya kurumların yapacağı başvurularla bu sürecin şimdiden başlatılabileceğini aktardı.

'ÖZÜR, TAZMİNAT VE CEZA VERİLECEĞİNE DAİR BEYAN GEREKİYOR'

Doğan, şunları ifade etti: "Hem hükümet, hem de bu insanlık suçunu işleyen Genelkurmay Başkanı ciddi bir özür, mağdurlara maddi ve manevi bir tazminat ödenmesi ile böyle bir katliamın bir daha yaşanmayacağı konusunda bir garanti verilirse, katliamı gerçekleştirenlerin cezalandırılacağı konusunda bir beyanla ancak bu önlenebilir. Aksi takdirde hükümettekiler ve aynı zamanda bürokrasideki bireyler de yargılanmayla karşı karşıya kalacaklar."