İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 1800’lü yıllarda parçaları Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nın kente getirilmesi için çalışmalara başlıyor. Öte yandan toplu ulaşım ücret tarifesinde değişikliğe gidiyor. Tam tarifede ilk biniş ücretine 10 kuruşluk indirim yapılırken, 90 dakika içindeki ilk iki aktarmaya 50’şer kuruş ödenmesi öngörülüyor.

Zeus Sunağı Almanya’dan getirilecek

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi Bergama’da tarihi Asklepion’da yapıldı.

Toplantıyı yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Asklepion’un tarihteki yerine işaret ederek, “Tarihin en güzel korunduğu bu yerde meclis toplantısını yapmamızın bir nedeni var. Burası çift başlı yılanın doğdu yer. Bergama ‘sağlıklı yaşam kenti’ demek” dedi.

zeus-sunagi-almanya-dan-getirilecek-768130-1.

Toplantıda eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın da Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanan Bergama’nın tarihi, kültürü ve dünya turizmindeki yerini anlatan yaklaşık bir saatlik sunum yaptı. Zeus sunağının parçalarının 1864 ile 1878 yılları arasında 14 yıl boyunca Berline’e nasıl gittiğini anlatan Taşkın, bugün Berlin’de Zeus Sunağı’nı yılda bir buçuk milyon insanın ziyaret ettiğine dikkat çekti.

ZEUS SUNAĞI’NI GERİ GETİRMELİYİZ

Türkiye’nin en önemli kültür mirası ve turizm merkezlerinden biri olan Bergama’nın sadece antik dönem değil Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin de eşsiz örneklerini barındırdığını belirten Sefa Taşkın, 19. Yüzyıl’da Almanya’ya götürülen Zeus Sunağı’nın ait olduğu yere getirilmesi konusunda da yeni bir atılım yapılmasının önemine dikkat çekti. Taşkın, bu konuda Tunç Soyer ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sergileyeceği birlikteliğin konuyu gündeme taşıma açısından değerli bir adım oluşturacağını da sözlerine ekledi.

zeus-sunagi-almanya-dan-getirilecek-768134-1.

Taşkın’ın sunumun ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sayın Sefa Taşkın insanlık tarihinin en ibret verici hikayelerinden birini paylaştı. Bu hikaye tarihin akışını değiştirmeye yönelik bir girişim haline almış durumunda. Bu girişimi sonlandırmak ve tarihi tekrar aktığı nehrin yatağın döndürmek bizim görevimiz olsa gerek. Bu meclisi burada yapmamızın en hayırlı sonuçlarından biri bu adımı atma iradesini ortaya koyuşumuzdur” dedi.

Zeus Sunağı’nın kente getirilmesi için yapacakları mücadeleyi meclis üyelerinin oylarına sunan Soyer, meclis üyelerinin alkışlarıyla tam destek aldı. Soyer, bunun üzerine “Zeus Sunağı’nın tekrar Bergama’ya dönüşü için bugünden itibaren el birliği ile çalışmaya başlıyoruz. Hemen bir komisyon kuracağız. Tüm meclis üyelerimizin altına imza atacağı bir talep metni oluşturup ve hep birlikte Kültür ve Turizm Bakanımıza ziyaret edeceğiz” diye konuştu.

TOPLU ULAŞIMDA YENİ SİSTEM

Mecliste gündeme gelen önergeyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım ücret tarifesinde değişikliğe gidiyor. Meclis onayına sunulan önergeye göre; tam tarifede ilk biniş ücretine 10 kuruşluk indirim yapılırken, 90 dakika içindeki ilk iki aktarmaya 50’şer kuruş ödenmesi öngörülüyor. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Meclis onay verirse ilk biniş ücreti 3.56 TL’den 3.46 TL’ye çekilecek. Tüm ulaşım araçlarını kullanan ve tam tarifeyle biniş yapan yurttaşlardan, hakkaniyet ve külfetlerin adil dağıtılması ilkesi ışığında ve kamu yararı da gözetilerek birinci ve ikinci aktarmalarda 0.50 TL aktarma ücreti alınacak.

Aynı ilkeler doğrultusunda, kentin banliyölerinde oturan ve ikiden fazla aktarma yapmak zorunda kalan dar gelirli yurttaşların ekonomik olarak desteklenmesi, hayatlarının kolaylaştırılması hedefiyle ikiden sonraki aktarmalarından ücret alınmayacak. Yeni tarife önergesi Plan Bütçe ve Tüketici komisyonlarına incelemesine sunuldu. Önerge, komisyonların incelemesi sonrası meclise sevk edilecek ve 14 Ağustos Cuma günü toplanacak mecliste oylanacak. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu ulaşımın 1 kuruş olması için verilen önerge de Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi.