Türkiye'nin dört bir yanından göç alan Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesine bağlı Turgut Özal Mahallesi'nin tamamına yakını Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge-si'nden göç eden insanlardan oluşuyor. Ancak mahalledeki...

AKTAN USLU GEBZE
Türkiye'nin dört bir yanından göç alan Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesine bağlı Turgut Özal Mahallesi'nin tamamına yakını Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge-si'nden göç eden insanlardan oluşuyor. Ancak mahalledeki hemen her damın altında farklı bir dram gizli. Yalçın ailesinin ve konuklarının hikayesi de bunlardan biri.

Karani Sokağı sakinlerinden Zeynel Abidin Yalçın yıllar önce bildik nedenlerden ötürü eşi Ziynet hanım ile birlikte Dilovası'na göç etmiş. Aile yaşları 4 ile 18 arasında değişen, üçü kız, ikisi öğrenci beş çocuk sahibi. Büyük çocuklarından birinin ayağı problemli. İş bulduğu sürece sosyal güvencesiz olarak inşaadarda çalışan Zeynel Abidin Yalçın, ramazandan bu yana boşta geziyor. Aile, Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan zaman zaman yakacak yardımı alıyor.

Beş nüfuslu ailenin nüfusu geçtiğimiz yıllarda iki kişi artmış. Zeynel Abidin Yalçın'ın bacısının kızı Hülya, kızı Beyza ile birlikte İstanbul Pendik'ten yanlarına göç etmiş. Sebep ise Hülya hanımın eşi Emrah'ın aile içi bir problem sonrası girdiği bunalımdan çıka-mayarak intihar etmesi.

'BONCUK GÖZLÜM OKUSUN'
Hülya hanımın isteği kendisinden önce "boncuk gözlü" kızı için:

"Onu okutmak, meslek sahibi yapmak istiyorum. Yetkililerden veya hayırseverlerden tek isteğim, kendi imkanlarımla sağlayamayacağım bu imkanı kızıma sağlayabilmeleri. Ben bir şekilde geçimimi sağlarım. İş bulsam çalışırım ama yok. Kızım için kaygılıyım."

Kendisiyle birlikte 7 nüfusa bakmakla sorumlu olan Yalçın'ın tek isteği var: Sosyal güvenceli ve sürekli bir işe sahip olabilmek. "Doğduğumuz topraklarda geçi-nebilseydik, imkanlar yeterli olsaydı göç neyimize" diyen Yalçın sözlerine şöyle devam ediyor:

"Kim bırakmak ister baba toprağını, doğduğu yeri. İsteğim, sosyal güvenceli ve sürekli bir işimin olabilmesi. Anadolu insanıyım, kaymakamlıktan gelen kömür yardımı bile gururuma dokunuyor ama mecburum. Eşim ve çocuklarımın üşümemesi için mecburum. Kimseye el avuç açmadan emeğimle geçinmek ve aileme bakmak, bunun için de iş istiyorum."