Zeynep Altıok, Madımak anıt mezarına saldırıyı İçişleri Bakanı’na sordu

Sivas katliamında katledilen şair Metin Altıok’un CHP'den Milletvekili seçilen kızı Zeynep Altıok Akatlı, Ankara’daki anıt mezara yapılan saldırıyı İçişleri Bakanı’na sordu.

Altıok Akatlı, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Önergede Madımak katliamında yaşamını yitiren şair, yazar ve aydınların anısına Ankara’da yaptırılan anıt mezara 13 Temmuz’da gerçekleştirilen saldırının failleri hakkında herhangi bir işlem başatılıp başlatılmadığını soran Altıok Akatlı, anıta yönelik daha önce de çok saldırı gerçekleştirildiğini hatırlattı.

13 Temmuz günü kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce düzenlenen saldırıda, Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren 33 kişinin isimlerinin ve şiirlerin yazılı olduğu tüm plakalar sökülmüş ve mezar taşları tahrip edilmişti

Altıok, Bakan’a şu soruları yöneltti:

> “Ankara’daki mezarlıkların güvenliği açısından kamera kaydı yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan ve 2 Temmuz 1993’de katledilen aydınlar için yaptırılan Madımak Anıt Mezarı’na, 13 Temmuz 2015 Pazartesi günü gerçekleştirilen bu saldırıya ilişkin kamera kayıtları var mıdır?

>Karşıyaka Mezarlığı güvenliğinden sorumlu olan kamu görevlileri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında her hangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatıldı ise bu işlemler nelerdir? Başlatılmadı ise başlatmayı düşünüyor musunuz?

> İnsanlar için manevi yerlerin başında gelen mezarlıklarımızda bu tür olayların yaşanmaması için hali hazırda ne gibi önlemler almaktasınız? Yaşanan bu vahim olaydan sonra ek önlemler almayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bunlar nelerdir?

>Yapılan bu saldırı sonucu tahrip edilen Madımak Anıt Mezarı’nın, tekrar eski haline getirilmesi için herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır?

> 2002 yılından bu yana geçen sürede, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan Madımak Anıt Mezarı’na sistemli olarak değişik zamanlarda saldırılar yapılmıştır. Saldırganlar saptanabilmiş midir? Haklarında herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Saldırıyı yapan failler hakkında ne gibi yasal işlemler yapılmıştır?

> Soruşturma yapılmışsa bu soruşturmalar kapsamında eylem ve eylemciler arasında bir bağlantı saptanmış mıdır?"