Zeytin Sanat Topluluğu, Edremit’te  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledilişlerinin 50. yıl dönümünde anma etkinliği düzenleyecek. 6 Mayıs’ta yapılacak etkinlik, saat 19.00’da başlayacak.

Zeytin Sanat Topluluğu’ndan üç fidanı anma etkinliği

Zeytin Sanat Topluluğu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledilişlerinin 50. yıl dönümünde anma etkinliği düzenleyecek. 3 fidanın ölüm yıl dönümü olan 6 Mayıs tarihinde düzenlenecek ‘Şafak Yolculuğu’ sahne etkinliğinden önce ‘Öncülerimiz’ isimli fotoğraf sergisi, Atilla Özsever ve Tuncer Sümer’in sohbetleri ve Nigâr Kar ile Erol Kar’ın ‘Türkülerimiz’ dinletisi yapılacak. Etkinlik Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Ayhan Şahenk Kültür Merkezi’nde yapılacak.

zeytin-sanat-toplulugu-ndan-uc-fidani-anma-etkinligi-1011160-1.

Zeytin Sanat Topluluğu’ndan etkinlik hakkında yapılan açıklama şöyle:

“Onlar sevdalı bulutlardı, içlerinde insanlığın geleceği ve umutları üstüne söylenmiş türküleriyle…

Yolu açan onlar oldu; iyiye, güzele, eşitliğe ve özgürlüğe giden yolu...

6 MAYIS 2022 tarihinde; katledilişlerinin 50.yılında SANATIN DİLİ ile bir kez daha DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ARSLAN, HÜSEYİN İNAN ‘ı geçmişe projeksiyon tutarak ve bugündeki geçmişi anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz “ŞAFAK YOLCULARI “adlı etkinliğimizle...

Bu çalışmamızla, bir anlamıyla da durduğumuz yeri tarif ediyoruz.

Mayıs ayı onlarla birlikte; düş ile gerçeğin, yaşam ile ölümün, onur ile onursuzluğun anıldığı, aydınlıkla karanlığın çatıştığı ay olarak anılır oldu.

İnsanı merkezine almış bir dünya özleminin önemli kilometre taşlarından biri olan “İSYAN VE CÜRET YILI 1968” i, dünya ve biz olarak ayırmak, birbirinden kopuk olarak ele almak, süreci anlamamaktır. Bu yıllar tüm dünyada düşenin ayağa kalktığı, bu uğurda “kendi kaderini kendinin yazması gerektiği” şiarının ülke ülke, kıta kıta dillendirildiği bir dönem olmuştur.

Dünyada bu süreç zamanla sönümlenirken, sistem içi çözümlere evrilirken ülkemizde yola çıkanlar, sisteme yönelik radikal eleştirilerini “doğrudan “yaptılar ve kendi önermeleri olan toplum düşünü (SOSYALİZMİ) omuzladılar.

Mayalarında 1871’den başlayan insanlık tarihinin biriktirdikleriyle yaşama müdahil oldular. Ne yaşları engeldi ne de ödeyecekleri bedel. Düşlerinin güzelliğini ve doğruluğunu yaşadıkları güne çektiler. Bu inançla ateşlere yürüdüler.

Öncü olarak, belledikleri gibi doğru bildiklerini kanlarıyla tarihe yazdılar ve geride Onurlu isimleriyle sınırsız, sınıfsız, özgür ve mutlu bir toplum düşü bıraktılar.

Hep genç kaldılar, hep umudun, direnişin adı oldular.

Onlar ateşi çalıp insanlığa armağan eden Prometheus’un günümüzdeki adı oldular.

Edremit Demokrasi Platformu ve Edremit Belediyesinin katkılarıyla 6 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleşecek anma gecemizde…

PROGRAM:

Saat 19.00- 20 .00 arası

* 1968 dönemine ait “ÖNCÜLERİMİZ”, fotoğraf sergisi,

* Kitap imza: Gazeteci, yazar Atilla Özsever ve A. Tuncer Sümer döneme ait sohbetleriyle birlikte kitaplarını imzalayacaklar.

Saat: 20.00- 20.30 Nigâr Kar ve Erol Kar “TÜRKÜLERİMİZ “adlı dinleti

Saat: 20.30 – 22.00 “ŞAFAK YOLCULARI” adlı sahne etkinliği...

ZEYTİN SANAT TOPLULUĞU”