Siyah zeytinin daha parlak olması için satıcılar fazla miktarda boya maddesi kullanıyor. Peki zeytinin boyalı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Zeytinde hile: Parlak görünsün diye boyuyorlar

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, siyah zeytinde yapılan hilelere dikkat çekerek, "Zeytinin olgunlaşma süresi 4-6 ay arası değişebilir, bu süreyi biraz daha kısaltabilmek için boyalar kullanılıyor" dedi.

Doğal ve organik ürün satışı yapan Bilge Altınmakas Özgenoğlu ise "Siyah zeytinin daha parlak olması için fazla miktarda boya maddesi konuluyor, kostik havuzlarda çok fazla bekletiliyor", diyerek , zeytinin boyalı olmadığını anlamanın yolunu şöyle tarif etti:

"Çekirdeğin rengi çok siyaha kaçmamalı daha doğal renginde olmalıdır. Mora çalan, kahverengi tonlarında olması gerekmektedir. Bu renklendiricinin çok olmadığı, kostik maddenin çok olmadığını anlamına gelir. Siyah zeytinin daha parlak olması için fazla miktarda boya maddesi konuluyor, kostik havuzlarda çok fazla bekletiliyor. Bu da sağlık açısından çok fazla zararlı."

ÇEKİRDEĞE BAKMAK GEREKİYOR

zeytinde-hile-parlak-gorunsun-diye-boyuyorlar-751263-1.

Özellikle siyah renkte tezgahlarda yer alan türünün hileye açık olduğunu ifade eden Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak da, çekirdeğin çok aşırı siyah olmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Zeytin, dalından koparıldığı gibi yenemeyen tek çekirdekli meyve olarak geçer. Çünkü içerisinde acılık içeren bir madde bulunur. Bunun uzaklaştırılması için de kostik dediğimiz bir hava verilerek koyulaşması sağlanır ve bu acılık yok edilir. Daha sonra da zeytine renklendirici maddeler katılabilir. Bunlar zeytin tebliğinde bulunan renklendirme amaçlı kullanılan maddelerdir. Yasaldır. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; zeytin açıldığı zaman elle morumsu, pembemsi bir renk bulaşmaması gerekmektedir. Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir. Yendiğinde de ekşi bir tat bırakmaması gerekmektedir."

Toprak, "Zeytinin olgunlaşma süresi 4-6 ay arası değişebilir bu süreyi biraz daha kısaltabilmek için boyalar kullanılıyor" ifadelerini kullandı.