Muğla Bodrum’da taşocağının kapasite artırımına ilişkin mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Maden projesinin telafisi imkânsız zararlar vereceğini belirten mahkeme, itiraz yolunu da kapadı.

Zeytini taşocağına feda ettirmeyiz
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren taşocağının kapasite artırımı için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararının yürütmesinin durdurulmasına hükmedildi. Muğla 1. İdare Mahkemesi, proje faaliyetlerinin çevreye ve zeytin sahalarına vereceği zararın telafisinin güç olacağını belirtti. Oy birliği ile verilen kararda, itiraz yolunun kapalı olduğu da belirtildi.

Bodrum’un kırsal Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy mahallelerinde faaliyet gösteren özel bir taşocağı, alanını genişletmek için yeniden ruhsatlanmaya gitti. Bunun üzerine bölge sakinleri, Muğla Valiliği’nin verdiği ÇED gerekli değildir kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava kapsamında, 23 Aralık 2022’de bilirkişi heyeti taşocağında inceleme yaptı. Köylülerin ve avukatların beyanını dinleyen heyet, incelemelerinin ardından bölgeden ayrıldı.

KARAR UYGUN BULUNMADI

İncelemeden 3 ay sonra, 7 Nisan’da bilirkişi raporu yayınlandı; 7 farklı uzman görüşü yer aldı. Biyoloji bilimi açısından ise bölgenin 3’üncü derece doğal sit alanı olduğu hatırlatılarak, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığı bildirildi. Çevre mühendisliği yönünden de toz emisyon hesaplamaların yönetmenliğe aykırı olduğu, bu nedenle kararın uygun olmadığı ifade edildi. Son olarak ziraat mühendisliği açısından faaliyet halinde oluşan tozların bölgedeki zeytin ağaçları olumsuz etkileyeceği belirtilerek, ‘ÇED kararının uygun olmadığı vurgulandı. Bilirkişi raporu da mahkeme heyetine sunuldu. Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ndeki davanın 8 Mayıs’taki duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Gerekçe olarak proje faaliyetlerinin çevreye ve zeytin sahalarına vereceği telafisi güç zarar gösterildi. Oy birliği ile verilen kararda, itiraz yolunun kapalı olduğu da belirtildi.

‘TALEPLERİMİZ HAKLI’

Bölge sakinlerinin avukatı Remzi Kazmaz, yaptığı yazılı açıklamada, "Muğla Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına yasaya aykırı, çevre sağlığına ve ekosisteme zarar verecek nitelikte olması, proje tanıtım dosyasının teknik açıdan eksik ve yetersiz bilgilerle oluşturulmuş olması, çevre ve görselle uyuşmaması, üretim esnasında çok büyük miktarda toz ve gürültünün ortaya çıkacak olması, maden ocağının yakınında mesken ve yaşam alanlarının bulunması, ayrıca zeytinlik alanlarının olduğu 3 derece doğal sit alanında bulunması gerekçesiyle iptali için dava açtık. Mahkemenin atadığı bilirkişilerin yaptığı incelemede, taleplerimiz haklı bulundu. Mahkeme; Kızılağaç, Yalıçiftlik ve Bu karar, Bodrum’un geleceği için çok önemli" ifadelerini kullandı.