Milas’ta düzenlenen Zeytin Şenliği’nin sponsorluğunu yapan termik santral şirketi protesto ettiği için gözaltına alınan İkizköy Çevre Komitesi‘nden Deniz Gümüşel savcılık ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Gümüşel, “Milas için zeytin yaşam demek. Zeytin hasadında zeytini yok edenlerin boy göstermesine çok kızgınız” dedi.

Zeytini yok edenlere kızgınız

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesinde yapılan Zeytin Hasadı Şenliği’ne Yeniköy-Kemerköy Termik santrallerinin sponsor olmasını protesto ettiği için gözaltına alınan İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Deniz Gümüşel, kendisini karşılamaya gelen kalabalık ile birlikte kömür madenine karşı nöbetin tutulduğu Akbelen Ormanı’na gitti. Kalabalık yol boyunca “Kömür buradan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz” ve “zeytin yaşatır, kömür öldürür” sloganları attı.

Gümüşel yaptığı açıklamada, “Milas için zeytin yaşam demek. 40 yıldır zeytin ağaçlarını öldüren, yok eden bu topraklarının geçiminin üstüne konan, köylüleri topraksız bırakan bir ekonomi var. Eskiden bu devletteydi. Şimdi özel şirketlerin eliyle zeytin katliamı yapılıyor. Buna çok kızgınız. Zeytini yok ederek yapılan kömür endüstrisine karşıyız. Zeytin hasadında zeytini yok edenlerin boy göstermesine çok kızgınız. Kaynaklığın bu festivalin yapacak parası yok muydu? Biz İkizköylüler olarak destek olurduk… Akbelen ormanına göz diken Limak İÇTAŞ ortaklığının yaptığı sponsorluğu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Öte yandan İkizköy avukatlarından Arif Ali Cangı, Gümüşel’in ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlaması ile bir gün gözaltına alındığını kaydederek şu açıklamayı yaptı: “Deniz Gümüşel bir yurttaş olarak, demokratik tepkisini gösterdi, Anayasanın 56. maddesindeki ödevini yerine getirdi, bir yaşam savunucusu olarak yapılması gerekeni yaptı, YK Enerji ve onun yandaşları, bu kirli düzenin devam ettirmek isteyenler, Akbelen direnişinden, direnişçilerinden acayip rahatsız oldular, direnişi kırmak için kriminalize etmeyi önlerine koymuşlardı. Dünden bu yana yaşananın anlamı bu. Bütün bunların tek amacı var, direnişi kırmak, korku yaratmak, moral bozmak. Avukat arkadaşlar ve Akbelen direnişlerçileri Deniz'i bu sabah bir günlük esaretten çıkardılar, Deniz'i de, yaşam savunucularını da bu ucuz oyunlardan yılmazlar. Zeytinlikleri mahveden termikçi şirketin sporsorluğu ile zeytin festivali kandırmacası düzenleyenler utansınlar. Birey olarak, siyasi olarak, kimin nerede durduğunun turnusolu oldu bu olay. Bir yaşam savunucusunun bir günlük hürriyeti elinden alındı, bunun elbet hesabını soracağız.”