Muğla Köyceğiz’e bağlı Toparlar köyünde, köylülerin 50 yıldır emek verdiği zeytinlik araziler TOKİ eliyle ranta açılıyor. Köylüler, “Bizim onca yıllık emeğimiz ne olacak? Biz ne olacağız? Zeytinlerimizi kestirmeyiz” diyor.

Zeytinlerimizi talan ettirmeyiz

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Toparlar köyünde mülkiyeti Hazine’ye ait yaklaşık 1 milyon 106 bin metrekare büyüklüğündeki arazi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devredildi. Köylülerin 50 yıldır vergisini, ecrimisilini ödeyerek ekip-biçtiği, zeytin yetiştirdiği, geçimini sağladığı araziyi 'ucuz konut üretmek' amacıyla devralan TOKİ, bu arazinin bir bölümünü açık artırmalı ihale yoluyla satışa çıkardı. Ankara ve İstanbul’da yapılan ihalelerden köylülerin haberi bile olmadı. Köylüler, arazilerin satıldığını belediyeye asılan ilanlardan öğrendi.

BirGün’e konuşan köylüler, yıllardır emek verdikleri zeytinliklerin ve narenciye bahçelerinin satılmasına tepkili. İhalelerin Ankara ve İstanbul’da yapıldığını ve belirlenen ihale bedellerini ödeme imkânlarının olmadığını söyleyen köylüler, bölgede büyük bir rantın söz konusu olduğuna dikkat çekiyor. Köylüler, kararın geri çekilmesini istiyor.

CEHENNEME ÇEVİRECEKLER

Köylülerden Hayri Kıy, yıllardır ekip biçtiği arazinin satışa çıkarıldığını, belediyeye asılan ilanlardan öğrenmiş. Elli yıldır bu arazide çiftçilik yaptığını belirten Kıy, “Sahipsiz kaldık. Bir zeytin ağacı 30 yılda ürün verir. Bu 30 yılı bir anda kesip atacaklar” diyor.

Bu zeytin ağaçlarını korumanın devletin görevi olduğunu vurgulayan Kıy, “Ama korumuyor. Bizim zeytinden, narinceden başka bir şeyimiz yok. Bundan başka anladığımız bir iş de yok. Nasıl bundan sonra hayatımızı idame edeceğiz? Bunun cevabını veren yok. Burası cennet ama cehenneme çevirecekler” diye konuşuyor.

zeytinlerimizi-talan-ettirmeyiz-890073-1.
Tanfer Sobay

Tanfer Sobay da, zeytin yasasını hatırlatıyor. 6 bin metrekareden büyük bir araziyi 25 yıldır kullandığını söyleyen Sobay, “Burayı bedava da kullanmıyorum. Ecrimisilini ödedim. Ama şimdi sattılar. Bizim arazimizi boş gösterip TOKİ’ye devrettiler. Vatandaşı mağdur ediyorlar. Zeytin yasasına göre bu alanları korumak zorundalar. İstimlak edemezler. Yasayı yok sayıyorlar. Zeytinlerimizin kesilmesine izin vermeyeceğiz. Gerekirse nöbet tutarız. Zeytinlerimizi kestirmeyiz” ifadelerini kullanıyor.

zeytinlerimizi-talan-ettirmeyiz-890072-1.
Adile Çakar

Adile Çakar ise AKP’li Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan’a sitem ediyor: “Biz yıllardır tırnaklarımızla kazıya kazıya buraları yaptık. Buraya onca emek döküldü. Yazık değil mi bizlere? Benim daha arazim gitmedi ama komşularımın gitti. Yarın bize de gelecekler. İnsanların elindeki arazilerini alıyorlar. Ama belediye başkanı ses çıkarmıyor. Oy istemeye gelince geliyorlar.”

NE EMEKLERLE YAPTIK

Selahattin Yorulmaz’ın da 10 bin metrekarelik arazisi satışa çıkarılmış. Yorulmaz, “Ben yıllardır buradayım. Buranın her taşında emeğim var” diyor ve ekliyor: “Bu zeytinleri, narenciyeleri, diğer tüm meyve ağaçlarını ne emeklerle yaptık. Şimdi bir anda elimizden alınıyor. Sahipsiz kaldık. Bütün köy olarak buna karşıyız. Buraları talan ettirmeyeceğiz.”

‘Zeytinden önemli hiçbir şey yok’ diyen Gülaşe Subay ise, “30 yıl önce biz bu zeytinleri diktik. Şimdi elimizden almaya çalışıyorlar. Ama buna izin vermeyeceğiz. Emeğimizin hiçe sayılmasını kabul etmiyoruz” diye konuşuyor.

KÖYCEĞİZ HALKINA İHANET

CHP Köyceğiz İlçe Başkanı Hüseyin Erol, tarımsal arazilerin sadece üreticinin değil, tüm Köyceğiz halkının ortak değeri olduğunu vurguluyor: “Bu arazilerde Köyceğiz halkının emeği, hakkı var. Burada yetişen zeytinlerde burada uçan kuşların dahi hakkı var. Şimdi bu arazileri yok etmek, buradan rant elde etmek için satıyorlar. Biz TOKİ’ye devredilen arazilerin tekrar hazineye devredilmesini istiyoruz."

TOKİ’nin devraldığı arazileri amacına uygun kullanmadığını belirten Erol, “Bu yörede yaşayan halka hiçbir hak tanınmadı. Halkımız mağdurdur. Maalesef büyük bir kısmı kamuya ve üniversiteye tahsisli yerlerken bu alanlar daraltılarak tamamen ranta kurban edilmiştir. Burası Köyceğiz’indir. Burasını ranta açmak Köyceğiz halkına yapılan bir ihanettir” ifadelerini kullanıyor.

***

TOKİ: Tarım arazilerini satmadık

Konunun medyaya yansıması üzerine dört gün önce yazılı açıklama yapan TOKİ, açık artırma yöntemiyle satışa çıkardığı arazinin tarım arazisi olmadığını, konut imarlı arsalar olduğunu savundu. Açıklamada, Toparlar köyünde ve hemen yanında yer alan 754 bin 398 metrekarelik arazinin 180 bin metrekaresinin hazineye iade edileceği, 111 bin metrekarelik alanda ise 550 konut projelendirme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Açıklamada ayrıca, 9-10 Haziran’da yapılan ihalelerde 40 bin 78 metrekarelik arazinin satışa sunulduğu, bu arazinin tamamına toplamda 49 milyon 540 bin lira teklif geldiği aktarıldı.