Google Play Store
App Store

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, maden sahalarıyla ilgili Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğin Anayasa’nın 14 maddesini ihlal ettiğini belirterek, “Bu yönetmelik yağmacılığın resmiyete dökülmüş halidir” dedi. Bülbül ayrıca yönetmeliğin iptali için dava açacağını belirtti. CHP'li Bakan ise yönetmeliğe, "Bin yıllık, 500 yıllık ağaçları yok edip yerine yenisini ekmek nasıl bir rehabilite?" sözleriyle tepki gösterdi.

Zeytinliklerde maden arayışı yönetmeliği Anayasa’nın 14 maddesini ihlal ediyor

Resmi Gazetede yayınlanan ve zeytin alanlarının yok olmasının önünü açacak olan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül bir açıklama yaptı.

Yönetmeliğin Zeytin Koruma Yasası olarak bilinen Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’na tamamına aykırı olduğunu bunun yanı sıra Anayasa’nın 2, 7, 11, 15, 35, 45, 47, 56, 63, 104, 124, 168, 169 ve 170’inci maddelerini ihlal ettiğini belirtti. Bülbül, “Yönetmelikler kanunların ve tüzüklerin uygulanmasının sağlanması için vardır. Anayasa’ya ve yasalara aykırılık teşkil eden yönetmelik çıkartılamaz. Bu üst hukuk normlarına aykırıdır” dedi.

YAĞMA VE PEŞKEŞ YÖNETMELİĞİ

Özellikle Aydın, Muğla, Manisa ve Balıkesir başta olmak üzere Ege Bölgesinde bölgesinde önemli bir ürün olan zeytinin, madencilere altın tepside sunulduğunu belirten Bülbül, “Bu bölgelerde zeytinliklerin fazla olması gibi ne yazık ki çok sayıda maden işletmesi de var. Bu yönetmelikle artık maden şirketleri fütursuzca zeytinlikleri yağmalayacak. Bu yönetmelik iktidarın çetelerine yeni bir peşkeş kapısı açacak” ifadelerini kullandı.

JES’LER BİTTİ MADENLER BAŞLADI

Aydın’dın yüzde 85’inin Jeotermal Santrallere açılmasının ardından bölgede faaliyete geçen JES’lerin bölgeye getirdiği zararları hatırlatan Bülbül, “Yeterince denetlenmeyen, projelerin onaylandığı Çevresel Etki Değerlendirme raporlarında atık ve gaz salınımına ilişkin protokollerin yetersiz kaldığı JES’ler nedeniyle, bölgede yetişen tarım ürünlerine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar oluştu. JES’lere yakın bölgelerdeki zeytin ve incir ağaçları kurudu. AKP iktidarı yanlış enerji ve tarım politikaları nedeniyle oluşan bu hasarları telafi etmek yerine bir de maden şirketlerine davetiye çıkartıyor. Adeta zeytinliklerin yol olmasının önünü açıyor. Bu kabul edilemez” dedi.

BİR TEPKİ DE MURAT BAKAN'DAN

Yönetmeliğe TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan’dan da tepki geldi. Bakan, konuya dair şu şekilde konuştu:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akbelen Ormanları’ndaki 700 dönümlük ormanlık alanın kesilerek maden ocağı açılmasına karşı mahkemenin bilirkişi keşfinin yapılacağı gün, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırı bir yönetmelik yayınlayarak zeytinliklerin maden sahalarına çevrilmesinin önünü açtı. Tepkiler nedeniyle daha önce farklı kanunlarda yapılan değişikliklerle denemesine rağmen zeytinlikleri talana açmayı başaramayan iktidar, yönetmelikle mevzuatı delerek, ülkeyi adeta kazı bahçesine dönüştüren maden şirketlerine hizmet için yeni adım attı. Kurulu gücün ancak yarısını kullanabilen ülkemizde ‘elektrik ihtiyacının karşılanması’ gerekçesiyle zeytinliklerin maden sahasına çevrilmesinin önü açılması, üç beş yandaşın cebi dolacak diye ekosistemin yok edilmesinden öte bir anlam ifade etmiyor. Zaten doğa ile uyumlu bir şekilde uluslararası standartlara göre madencilik faaliyetlerinin yapılmasını sağlamak gibi bir niyetleri yok. Soma’da 2014’te zeytinlikleri gece yarısı baskınıyla söktüler. Ömrünü doldurmuş termik santrallerin baca gazı filtresi olmadan 2 yıl daha işletmeye devam etsinler diye mücadele ettiler. Her fırsatta bu ülkeye de bu ülkenin doğasına da ihanet ettiler. Şimdi de elektrik üretimi bahane edip yandaş firmalara rant yaratmak uğruna, kadim bir miras olan ve doğamızda kalan son güzelliklerin zeytinliklerimizi yok etmenin önünü açtılar.

İnsan aklıyla alay edercesine yönetmelikte ‘Madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceği’ ifade edilmiş. Tahrip edilen zeytinliğin rehabilite edilip eski haline getirilmesi nasıl mümkün olabilir? Maden işletiyorum bahanesiyle zeytinliği talan edip, ekosistemi yok edip, fide diktiğinizde orayı rehabilite etmiş mi oluyorsunuz? Bin yıllık, 500 yıllık ağaçları yok edip yerine yenisini ekmek nasıl bir rehabilite? Bu nasıl bir kamu yararı? Dünya yenilenebilir enerjiye yönelmişken, kömürlü termik santraller çağ dışı kalmışken, siz kömürlü termik santraller için zeytinlikleri yok edecek kararı hangi akılla verdiniz?

‘FERMAN AKP’NİN, ZEYTİNLER BİZİM’

Zeytinleri yok ederek oradan maden çıkarmak ekolojik cinayettir. Enerji için harekete geçtiğiniz bu ‘kirli bir yatırım’ uğruna bu toprakların en kadim miraslarından birinin gözden çıkarılması zeytincilik ve zeytincilik yapan halk için idam fermanıdır. Ferman AKP’nin, zeytinler bizim! Biz zeytinimizi, bu kadim mirasımızı hiçkimsenin eline bırakmayacağız! Elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Tıpkı bir zeytin ağacının Homeros’un kulağına fısıldadığı gibi; ‘Herkese aidim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım…’”