CHP’li Kazım Arslan, zeytinlikleri, kıyı ve meraları imara açacak yasal düzenlemelerin içinde olduğu Üretim Reform Paketi’ni değerlendirdi. Arslan: Tasarı amacından sapmıştır. Zeytinliklere dalmak isteyen kişiler ve şirketler açıklanmalıdır

Zeytinliklere dalmak isteyen kişi ve şirketler açıklanmalı

HABER MERKEZİ

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Meclis’te Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Üretim Reform Paketi’ne, Sanayi Komisyonu’nda eklenen ve ‘korsan’ olarak adlandırdığı önergelerin paketin içeriğiyle ilgisiz olduğunu ve tasarının artık amacından saptığını savundu. Denizli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu’nun CHP Grubu Sözcüsü Kazım Arslan, “Tasarı amacından sapmıştır, torbadan çuvala dönmüş, sanayici taleplerini gölgede bırakmaya başlayan bir fırsatçılığa kaymaktadır” dedi.

Zeytin yasasına dokunmayın
Arslan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: 1995’ten beri korunan zeytin yasası, tümüyle doğrudur ve asla dokunulmamalıdır. Bizim bu konuda hiçbir uzlaşımız yoktur. Zeytin, mera ve kıyı maddelerini, getirdiğiniz istisnaları genel kurulda derhal geri çekin.

Talancıları sordu
Arslan, “Zeytinliklere dalmak isteyen kişiler ve şirketler hangileri?” diye sordu. Arslan, “Bu zeytinlik maddesine evet oyu veren vekillere hatirlatmak isterim. Zeytinin ölüm fermanına karşı çıkan Tarkan’a “zeytinliği mi varmış” diyen Bakan Faruk Özlü’ye soruyorum” diyerek şu soruları yöneltti:

»Size bu zeytinlik, mera ve kıyı kanunu için hangi şirketler, hangi isimler baskı kuruyor?

»İktidara yakın hangi şirketler, yatırımları kapıda hazırlamış da bu yasanın çıkmasını bekliyor?

»Zeytinlikleri, mera ve kıyıları talan edecek bu tasarı için kimler bakanlığa baskı kuruyor ama komisyona gelemiyorlar?

»Tasarıya karşı çıkan kurumlar, STK’ler, vatandaşlar bize her türlü yolla ulaşırken, zeytinlik, mera ve kıyılara girmek isteyenler neden bugüne kadar tek bir açıklamayla komisyona gelemedi?

»Hangi bilimsel rapor, hangi siyasi ve ticari ittifak zeytinlikleri talan etmeye kalkıyor?

»Bakanlık ve enstitülerde Zeytin Yasası’nın mevcut hawline karşı görüş bildiren varsa bu kurumların raporları neden tarafımıza şimdiye kadar ulaştırılmamıştır?

»Kıyı alanlarında dolguyu artıracak ve sanayi alanı ile hastane kurulmasını öngörecek tasarı için hangi şirketler, isimler, tüzel kişiler, kurumlar sizden talepte bulunmuştur?

***

Zeytini koruma kurulu değil, zeytine kıyma kurulu

Milletvekili Kazım Arslan, imara açılacak alanlarla ilgili kararı verecek kurulla ilgili şu ifadeleri kaydetti: Hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyorum: Siyasi baskıyla işleyecek zeytinlik kurulu zeytini koruyamaz, derhal tasarıdan geri çekin. O kurulun adı zeytin koruma değil, zeytine kıyma kuruludur.
»Kıyılarda tesis ve hastane kurma işini Trabzon’la sınırlamak yetmez, kıyı maddelerini derhal geri çekin.
»Sanayi yerleşimi için binlerce dönüm arazi var. Münferit sanayi sitelerinin meralara taşınmasından vazgeçmek yetmez, meraları tümüyle rahat bırakın. Hayvancılığa, tarıma kıymayın!
»Milletvekili emeklisi olacak üniversite hocalarına kıyak kadro ve maaştan geri dönün.
»Hatalı özelleştirmelerle kamu zararına yol açan bakanlara, özelleştirme bürokratlarına ödetilecek paralarin üzerine yatmayın.
»Komisyonlar artık torbadan çuvala dönen yasalarla, son dakika önergeleriyle yangından mal kaçıran, fırsatçılık yapan siyasi anlayıştan uzak tutulmalıdır.
»Siyaset ve sanayicilik, tarıma rağmen değil, tarımla birlikte, kamu çıkarı için yapılmalıdır.