Zeytinliklerin talan edilmesinin önünü açan yönetmeliği Danıştay durdurdu. Kararda, değişikliğin yasayla yapılması gerektiği belirtildi. Av. Özlüer, “Mahkeme kararını boşa düşürecek bir yasa hazırlığı gündeme gelebilir” dedi.

Zeytinliklere yargı kalkanı

Gökay BAŞCAN

Danıştay 8. Dairesi, zeytinliklerin madenci şirketlere peşkeş çekilmesinin önünü açan yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda değişikliğin yönetmelikle değil yasayla yapılması gerektiğini belirtti.

"Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası ve zeytin ağaçlarının aynı yere rastlaması durumunda, zeytinliklerin kesilebilmesinin önünü açan düzenleme 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Büyük tepki çeken düzenlemeyi Çiftçiler Sendikası iki gün sonra yargıya taşımıştı. Yönetmelik değişikliğinin telafisi imkânsız zararlar vereceğini belirten Danıştay, yürütmeyi durdurma karar verdi.

Yönetmeliğin uygulanmasının telafisi güç ve imkânsız zararlar doğuracağı belirtilen karada şöyle dendi: “Düzenleme ile zeytinlik alanlarda, zeytinlerin sökülmek ve taşınmak ya da sökme ve taşıma yoluna dahi gidilmeksizin madencilik faaliyeti yürütülmesine imkan tanındığından, sökülen ve taşınan ya da madencilik faaliyeti nedeniyle tahrip olan alanların eski hale getirilmesinin mümkün olmaması sebebiyle Yönetmeliğin uygulanmasının telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağı açıktır.”

YASAYLA YAPMALISINIZ

Daha önce Meclis’e getirilen ve yedi kez reddedilen zeytinlik yasası Danıştay kararında yeniden gündeme getirildi.

Kararı değerlendiren Çiftçiler Sendikası Avukatı Fevzi Özler, “Haklı olduğumuzu yargı da onayladı. Ancak bu karar daha önceden de Danıştay tarafından bu tür zor dosyalarda olduğu gibi idareye yargı kararının nasıl uygulanacağını gösterme niyetinin ötesine geçmiş. Zeytinlik alanların korunmasını sağlayan 85 yıllık yasa değiştirilmeden yapılamayacağını söylüyor. Tabi bu idare tarafından bir yasa değişikliği yapılması şeklinde yorumlanacaktır” dedi.

Bu mahkeme kararını boşa düşürecek bir yasa hazırlığının tekrar gündeme gelebileceğine dikkat çeken Özlüer, “Daha önce de 7 kez bu yönde bir değişiklik teklifi geldi. Ancak kamuoyu baskısı nedeniyle bu değişiklik istekleri geri çekildi. Bu yönüyle zeytinlik alanların korunması veya madenciliğe açılması iradesinin siyasi bir karar süreci olduğu ve yasama faaliyetine tabi olduğu da kararın özeti. Yargı aradan çekildi” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜRE SAHİP ÇIKMALIYIZ

1939'da çıkan 3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı kanunun 20’inci maddesinin AKP döneminde 7 kez değiştirilmeye çalışıldığını hatırlatan Çiftçiler Sendikası Başkanı Ali Bülent Erdem ise şu ifadeleri kullandı: “Bu kanuna göre zeytinlik sahalarının 3 kilometre yakınında zeytinliklere zarar verebilecek herhangi bir tesis inşa edilemiyor. Bu yasa AKP’nin önünde ciddi bir engel. 7 kez değiştirmeye kalktı, geri çekti. 2012’de yeni bir yöntem bularak Tarım Bakanlığı aracılığıyla bir yönetmelik çıkarmışlardı. 17 ay boyunca zeytinlikler talana açıldı. Daha sonra Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu sefer de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir yönetmelik çıkardı. Mücadelelerimiz sonucu Danıştay yürütmeyi durdurdu. Fakat bakanlığın mahkemeye verdiği savunmada yazdığına göre zeytinlikler üzerindeki emellerinde çok ısrarlılar. Amaçları yasayı değiştirmek.”