AKP iktidarının, zeytinliklerin kesilmesi ve alanın madenciliğe açılmasıyla ilgili ‘torba yasa’ teklifine tepkiler çığ gibi büyüyor. Üreticiler de teklife karşı, “47 kez de teklif getirseniz zeytinlikleri yok ettirmeyeceğiz” diyor.

Zeytinlikleri size yedirmeyiz!
Fotoğraf: BirGün

İlayda KAYA

AKP iktidarı, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda zeytinliklerin madenciliğe açılmasını içeren ‘torba yasa’ teklifini geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sundu. Yasa teklifini, daha önce de Anayasa Mahkemesi ve Danıştay da iptal etmişti. Yurttaşlardan muhalefete tepkiyle karşılanan ‘torba yasa’ teklifine ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem “Çiftçi-Sen olarak aslında 1 ay önce bu girişimi durdurmuştuk. Yargıtay 8. ve 10. daireleri ortak karar almışlardı. 1939 yılında kabul edilen zeytincilikle ilgili yasaya aykırı olduğunu düşünerek iptal etmişlerdi. Daha önce de benzer girişimler olmuş ve yine iptal edilmişti. Yasalar her seferinde yargıdan geriye dönmüştü. Bizim düşüncemiz; iktidar, yeniden bu yasanın yargıdan döneceğini biliyor fakat yargı karar verinceye kadar zeytinlikleri götürebildikleri kadar götürmek istiyor” dedi.

10’UNCU GİRİŞİMLERİ

Zeytin üreticileriyle görüştüklerini söyleyen Erdem, “Beraber bir süreç yürüteceğiz. Bu 10’uncu girişimleri oluyor. Daha önce de yasayı değiştirmek istemişlerdi, bir eylem olmuştu ve teklifi geri çekmişlerdi. Şimdi yasanın arkasından dolaşmaya çalışıyorlar, Enerji Bakanlığı’na bağlı olarak yapıyorlar. AKP’nin zeytinlikleri yok etme ısrarının 7’nci girişiminde, dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ‘Bu yasa bundan sonrada 7 defa gelebilir 17 defa gelebilir. Biz dönmüyor desek de dünya dönüyor’ demişti. Israr ediyorlar. Dokuz girişimleri yargıdan döndü. 10’uncu girişimleri torba yasaya kondu ve mecliste sunuldu. Biz de diyoruz ki: 37 kez, 47 kez getirin, biz zeytinlikleri yok ettirmeyeceğiz” dedi.

BüROKRATLARI SORUŞTUR

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Kurucu Üyesi Murat Narin de, “Dünyada gıda problemi tartışılıyor. Olmazsa olmaz bir ürün. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye bu sene 420 bin ton zeytinyağı, 700 bin ton zeytin ürettik. Bu bir rekor. Dünyada 2’nci sıraya çıkmak üzereyiz. Kendi üretimimiz olan, önemli bir ürünü yok edecekler. Zeytinlikleri söküp taşıyacaklarmış. Dünyanın neresinde bunu örneğini gördük?” diye sordu. Yasanın yeniden gündeme getirilmesini de eleştiren Narin, “20 senedir birçok kez davalık olduk ve Danıştay karar verdi ve kabul edilmedi. Tekrar tekrar gündeme getirilmemesi gerekiyor. Bu yasanın geçmesine engel olacağız. Kanun teklifini yazan bürokratların soruşturulmasını da istiyoruz” dedi.

Öte yandan AKP, limanların işletme hakkının ihalesiz olarak 49 yıl süreyle yerli ve yabancı şirketlere devrini öngören yasa teklifini de Meclis’e sundu. Tepkilere CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, tartışma yaratan yasa teklifine tepki göstererek “Milletvekili andının gereği olarak bu yasa önerisi açık bir şekilde reddedilmelidir. Yasa teklifi ile bu aykırılıkta ısrarın amacı kamu yararı değil; bir avuç yandaşın rantını korumak, gelecek kuşakların haklarını görmezden gelmektir” dedi.

***

Aydın Kızılcaköy’de zeytin üreticisi Fatma Obay: Her yer talan ediliyor. Bulunduğumuz yerler de zeytinlik alanı Toprağımız birinci derece tarım arazisi. Umarım böyle bir sonuçtan geri dönerler. Artık yağmur bile yağmıyor, doğa isyan ediyor. İnsanlar cebini doldurmak için toprağı mahvediyorlar. Ağaçlar kök salar ve taşınmaz. Yaşadığımız yerde 100 senelik ağaçlar var. Bu ağaçları nereye taşıyalım? Bu konudaki mücadelemiz devam edecek. Toprağımızı, ağaçlarımızı ve doğamızı korumak için eylem yapmamız gerekiyorsa mutlaka yaparız. Yukarıda duyanlar bizi duysun ve bu torba yasaya "dur" desin.

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Galip Eren: Bize miras kalan zeytinlikler birçok kez madenciliğe açılmak istedi. Mirasımızı orumak için aktif olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hem hukuksal olarak hem de zeytinliklerin önemini anlatacağımız kampanyalara devam edeceğiz. Bu zeytinliklere maden açılırsa, Anadoluda yer alan Akdeniz Havzası’ndaki zeytinliklerin çoğu tehdit altında olacak. Çünkü bu alanda birçok maden alanında çalışmalar yürütülüyor. Biz de karşı duruşumuzu sonuna kadar göstereceğiz.

***

İkizköylüler Ankara’ya gidiyor

İkizköylüler, zeytinliklerin maden sahasına açan düzenlemenin torba yasa ile geçirilmek istenmesine tepki göstererek Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda bir araya geldi.İkizköy Çevre Komitesi adına konuşan köylülerin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, "5’li çeteye hizmet eden şirket vekillerinin yıldırım hızıyla hazırladığı kanun tasarısı, yine yıldırım hızıyla yarın saat sabah 11.00’da Enerji Komisyonunda görüşülecek" dedi. Komisyon toplantısına katılmak için başvuru yapacaklarını aktaran Atal, "Yarın sabah 11.00’da tüm yaşam ve hak savunucularını TBMM Dikmen Kapısı önünde buluşmaya davet ediyoruz. Milletvekili olarak değil 5’li çetenin vekilleri olarak hareket eden, kutsal zeytini koruyan zeytin kanununu yok etmek için hülle kanun tasarısı hazırlayan 29 şirket vekilini kamuoyuna ifşa ediyoruz. Bu milletvekilleri mahkeme de hesap verecekler" diye konuştu.