Kademeli normalleşme kararıyla aynı gün içinde açılıp kapanan sinema salonları için sinemacılar tepkili. Kararın zincir sinemaları korurken bağımsız sinema salonları ve yapım şirketlerini mağdur ettiği belirtildi.

Zincirin dışındaki sinemalar mağdur

Işıl ÇALIŞKAN

kademeli normalleşme kararıyla 1 Haziran’da açılıp aynı gün kapanan sinema salonları sektör temsilcilerini ikiye böldü. Yeni genelgede açılması planlanan sinemalar Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği’nin (SİSAY) kararıyla ertelenmesi istenince, salonlarının açılışı bakanlığın kararıyla 1 Temmuz’a ertelendi. Bağımsız sinema salonları ve yapım şirketleri kararın kendilerini mağdur ettiğini belirtirken SİSAY ise kararın zincir sinema salonlarının kiradan muaf olması için verildiğini savundu.

Sözü sektör temsilcilerine bırakalım…


KARAR ORTAK VERİLMEDİ

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) Yönetim Kurulu Üyesi, Yapımcı Yamaç Okur, sinema salonlarının 1 Temmuz’a kadar kapalı olmasıyla ilgili düzenlemeyi şaşkınlıkla karşıladığını ifade etti. Okur, “Bakanlık ve sektör temsilcilerinin ortak kararı olduğundan bahsediliyor. Muhtemelen AVM’lerde bulunan sinema salonlarının kiradan muaf olabilmesi için SİSAY ile bir görüşülerek alınan bir karar. Ancak bağımsız sinemalar ve yapım şirketleri çok uzun süredir mağdur” dedi.

zincirin-disindaki-sinemalar-magdur-883820-1.
Yamaç Okur

Yaklaşık 15 ay boyunca sinemaların yaşadığı mağduriyeti hatırlatan Okur, “Böylesine bir düzenleme yapılırken sadece AVM sinemalarını değil sektörün tamamını düşünerek hareket edilmesi gerekirdi. Haziran ayında ülkemizin en önemli film festivali etkinlerinden İstanbul Film Festivali gerçekleştirilecek. Neden filmler seyirciyle buluşamıyor?” siteminde bulundu. Okur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Restoranlar açıkken, düğünler yapılabilirken, sinema salonlarının neden kapalı olduğunu anlayabilmek mümkün değil. Sinemaların kapanmasıyla ilgili düzenlemenin zorunlu değil isteğe bağlı olması gerekirdi. Pandemi kurallarına uygun olarak sinema salonlarının da açılması gerekirdi.” K

adıköy Sineması’nın işletmecisi Funda Kocadağ da, 1 Haziran itibarıyla salonu açmak için tüm hazırlıkları tamamladıklarını ancak kapanma kararıyla birlikte yaşadıkları mağduriyetten bahsetti. Kocadağ yaşananları şöyle ifade etti: “Biz hemen Başka Sinema ile organize olduk. Çok güzel bir program hazırlamıştık. Bizim pandemi için avantajımız fazla. Salonumuz çok büyük. Havalandırma sistemimiz var. Yüksek tavanlı bir salon. Koltukları paravanlarla ayırmıştık. Şehrin başka yerleri virüs için risk taşırken bizim salon itinalı ve şanslıydık. Bağımsız salon olarak da film sıkıntımız yok ama açılamadık. Talep SİSAY Dernek’ten geldi.”

zincirin-disindaki-sinemalar-magdur-883821-1.
Funda Kocadağ


“Büyük market zincirlerin bakkal amcalara yaptığını bağımsız salonlara yaptı zincir sinemalar” diyen Kocadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Film vermediler, 6-8 hafta oynama şartı vardı. Biz 12 salon değiliz ki. Ben bir filmi en az 6 hafta nasıl oynatayım 2 salonda! Aslında en çok benim haykırıp ağlamam lazım. Bizim iki defa tarihi ertelenmiş İKSV Film gösterimlerimiz vardı. Bir de öyle bir zararımız oldu.”

SİSAY’DAN KİRA SAVUNMASI

Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Fevzi Genç, 1 Temmuz’a ertelenmesinin kendi kararları olduğunu kabul etti. Genç, tepkilere yönelik şunları söyledi: “Açılışı ertelemeyi istememizin bir sebebi ekonomik. Biz salonları genelge ile kapatıldığımız zaman kira sözleşmelerinde mücbir sebep maddesini işletebiliyoruz. Biz hazırlık döneminde mücbir sebepten çıkarsak çok ciddi kira yükümüz oluyor. Bağımsız sinema sahibi arkadaşımız mülk sahibidir o taraf onu çok ilgilendirmiyordur, onlar bu konudan çok memnun olmayabilir ama sektörün ortak menfaatine baktığımız zaman sinemaların birçoğu AVM’lerde ve birçoğunun kira yükü var. Sektörün genel menfaati için bu kararın daha doğru olduğu kanısına vardık. Kararı yönetim kurulumuzla verdik.”