TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Balıkesir’de tarım arazilerinin üzerine kurulması planlanan Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili 'O arazinin yerine sera çiftlikleri kurduk' açıklamasına tepki gösterdi. Suiçmez, "Bakan Kirişci’yi, tarım alanlarını birilerine peşkeş çekmek yerine, asli görevi olan toprakları ve tarım arazilerini koruma görevini yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Bakan Kirişci’ye tarım alanları tepkisi
Fotoğraf: ANKA

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin Balıkesir’de tarım arazileri üzerine kurulması planlanan ve iptaline ilişkin dava süreci devam eden Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’yle (OSB) ilgili değerlendirmelerine yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

OSB’nin iptal edilmesi için Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan davanın devam ettiğine dikkat çeken Suiçmez, şunları kaydetti:

“KORUNMASI GEREKEN ARAZİ İÇİN SERA YAPTIK AÇIKLAMASI VAHİM”

"Yapılan açıklamada, 'Gazetecilerin, Balıkesir Bandırma’da bu kadar verimli arazinin neden OSB olduğunu sorması üzerine Kirişci, 'O arazinin yerine yine Bandırma’da 8 bin dönüm sera çiftlikleri kurduk. 10 bin kişiye istihdam sağladık' dedi. 'O arazi yerine başka yerde seralar yaptık' açıklaması çok vahim. O arazi, korunması gereken bir gelecek mirası, önemli bir tarımsal üretim alanı, mutlak tarım arazisi. Verimli tarım alanlarını, büyük ova koruma alanlarını, meraları, zeytinlikleri, dikili tarım alanlarını koşulsuz korumak, en başta Tarım ve Orman Bakanı’nın asli görevidir. Toprakları ve tarımsal üretim alanlarını koruyacak şekilde başka kullanım amaçlarına yönelik yer tahsislerini içeren arazi kullanım planlarını ivedilikle hazırlamak Tarım ve Orman Bakanı’nın görevidir"

“YAPILAN AÇIKLAMA YARGIYI YÖNLENDİRMEYE YÖNELİK SUÇ”

Odamızın Balıkesir Şubesi tarafından İl Toprak Koruma Kurulu’nda Bandırma OSB alanı için alternatif alan önerilmiş, OSB’nin verimli tarım alanlarında kurulmasına yönelik karara şerh düşülmüştür. Bu karara karşı açtığımız dava yanında, Bandırma ilçesinde belirlenen sanayi ve depolama alanı ve ulaşım kararlarını da içeren Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının ve plan değişikliğinin iptali için de davalar açılmıştır. Ayrıca alana ilişkin yöre halkının kamulaştırma ve OSB’nin kurulmasına ilişkin açtığı davalar da mevcuttur. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin, birçok davacı yanında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından da yargıya taşınan ve yargı sürecinin henüz tamamlanmadığı bu konuda yaptığı açıklama, hukuk devleti olan ülkemizde yargıyı yönlendirmeye yönelik suç yanında, aynı zamanda görevini kötüye kullanma suçunu da kapsar.

"TARIM BAKANINI GÖREVLERİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Yargı süreci devam eden Balıkesir Bandırma OSB alanı dahil, ülkemizin her yerindeki üretim alanlarını imar planları, sanayi, maden, enerji, eko turizm dahil yalnızca çıkarlarını düşünen şirketlerin kullanımına açan kararlara karşı ‘Anayasaya ve kanuna aykırı kararlar alan ve asli görevini yerine getirmeyen’ Tarım ve Orman Bakanı’nı uyarıyoruz. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi, toprakları ve tarımsal üretim alanlarını koruma konusunda anayasal ve yasal görevlerini yapmaya; tarım alanlarını birilerine peşkeş çekme yerine, asli görevi olan toprakları ve tarım arazilerini koruma görevini yapmaya davet ediyoruz.”

(ANKA)