Demirören kredisinin akıbetini açıklamayan Ziraat’ın Bankası, “Ziraat’in Simit Sarayı’yla ne ilgisi var?” ve “Next Level İş Merkezi’ni niye almak zorunda kaldı?” sorularını, “Müşteri/banka sırrı” diyerek yanıtsız bıraktı.

Ziraat yanıtlara ‘demir ördü’

Mustafa BİLDİRCİN

Ziraat Bankası’nın 2017 ve 2018 yıllarına ait kesin hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu’nda sorulan soruların yazılı yanıtları banka yönetimince milletvekillerine iletildi. Ancak kamuoyunun da merak ettiği sorular, “Sır” denilerek yanıtlanmadı.

SORULAR YANITSIZ

CHP Milletvekilleri Kemal Zeybek ve Deniz Yavuzyılmaz, “Ziraat 2019 yılında Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini almak istedi” iddiasını banka yönetimine sordu. Ziraat Bankası’ndan verilen yanıtta ise “Şirketimiz Simit Sarayı’na girişim sermayesi ya da bir başka adla yatırım veya ortaklıkta bulunmamıştır. Girişim sermayesi kapsamında düşünülen firmalarla yapılan görüşmeler müşteri sırrı olarak değerlendirilmektedir” ifadeleri kullanıldı. CHP’li Atila Sertel’in, “Demirören Grubu kredisi ödeniyor mu, taksite mi bağlandı, ödeme şekli nedir?” sorusu da “Müşteri sırrı” denilerek açıklığa kavuşturulmadı. Banka yönetimi, “Kemer Country arazisinin bankaya ipotek edildiği doğru mu? Bu arazilerin imara açılması için İBB’ye başvurulduğu ve ret cevabı alındığı doğru mu?” sorularının yanıtlarını da yine “Banka/müşteri sırrı” gerekçesiyle gizledi. Kamuoyunda çok tartışılan Ziraat Bankası - Next Level İş Merkezi ilişkisine yönelik sorular da yanıt bulmadı. Yönetim, “Çiftçinin bankası Ziraat, niye Next Level İş Merkezi’ni almak zorunda kaldı?” sorusuna, “Talep edilen bilginin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘Sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi kapsamında müşteri/banka sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

NELER YAŞANDI?

• Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, 2019 yılında Simit Sarayı’nın yüzde 51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvuru yaptı. Bankanın 500 milyon dolar borcu olduğu belirtilen Simit Sarayı’nın çoğunluk hisselerini alma girişimi, kamuoyundan gelen yoğun tepkiler sonrası rafa kaldırıldı.
• TOKİ’nin Ufuk Üniversitesi’nden aldığı arazi üzerine kurulan Next Level alışveriş ve iş merkezi, kamu bankası olan Ziraat Bankası’ndan alınan kredi ile yapıldı. Ankara Otogarı’nın karşısında, başkentin en değerli arazisi üzerine kurulan Next Level’ın alışveriş bölümü, Pasifik İnşaat borçları ödeyemediği için “Borç/Takas” yöntemi kullanılarak Ziraat Bankası’na geçti.