Zirve yolunda kartlar yeniden dağıtıldı

Haftalar ilerledikçe ligin dibinde de zirvede de işler karışıyor. Telafisi olmayan maçların başladığı 23. haftanın futbolcusu elbette ki Quresma oldu. Portekizli yıldız önemli eksiklerin olduğu derbi maçında sorumluluğu alarak Fenerbahçe’yi tek başına mağlup etti. Aralarında seçim yapmak diğerine haksızlık olacağı için hem Demba Ba’nın hem de Quresma’nın golleri haftanın golü olurken, haftanın teknik direktörü de Şenol Güneş oldu. Bu sezon ilk kez geriden geldiği bir lig maçını üstelik rakip Fenerbahçe iken kazanan Beşiktaş ise haftanın takımıydı.

Galatasaray evinde bir başka oynuyor. Kağıt üzerinde zorlu geçeceği düşünülen Bursaspor karşılaşmasını etkili bir oyunun ardından farklı kazanarak liderlik koltuğuna yeniden oturdu. Galibiyetteki aslan payı elbette Gomis’indi. Üç gol atan yıldız oyuncu toplam gol sayısını 20’ye çıkartarak krallık yarışında zirveye yerleşti. Zaten kırılganlık sorunu olan Bursaspor, erken gelen gol ve kırmızı karttan sonra hiç bir varlık gösteremedi. Yeşil Beyazlılar son hafta ligde kalmayı başardığı geçtiğimiz sezonun 23. haftasındaki performansının 4 puan gerisinde. Le Guen ülkemizde yeni. Yöneticilerin hocamızın arkasındayız açıklaması yapmasının kariyer sonunun yaklaştığı manasına geldiğini bilmiyor olabilir. Zira bu memlekette yöneticiler fırsatını bulduklarında teknik direktörleri uçurumdan aşağıya ittirmek için arkasında durur.

12 maç kazanamayan Akhisar bir açıldı pir açıldı ve son üç lig karşılaşmasını gol dahi yemeden kazanmayı başardı. Bu hafta Konyaspor’u 3-0 mağlup eden yeşil-siyahlı ekip puanını 30’a çıkararak ateş hattı ile arasına kalın bir çizgi çekti. Ara transfer döneminde takıma katılan Yevgen Seleznov attığı 2 golle galibiyete önemli bir katkı sağladı. Ligin ikinci yarısına önemli transferler yaparak başlayan Konyaspor hâlâ ateş hattından kendini kurtarabilmiş değil. Yönetim kötü gidişin faturasını Ali Çamdalı’na kesmiş durumda. Son iki sezonda iki kupa kazanmış ve doğrudan UEFA Avrupa Ligi’ne katılmış bir takımın küme düşme seviyelerine gerilemiş olmasının tek sorumlusu takım kaptanı olamaz.

Ligin ikinci yarısında düşüşe geçen Kayserispor, kendi sahasında Kasımpaşa’yı mağlup ederek lig beşinciliği yolunda önemli bir adım attı. 4-4-2 sürprizi yapan Sumudica’nın takımı ilk yarı oldukça etkiliydi. Devre arasında Kemal Özdeş çift forvet oynayan rakiplerin zaaflarını iyi anlatmış olacak ki Kasımpaşa ikinci yarıya oldukça etkili başlamıştı ancak 66’da Veysel Sarı’nın kırmızı kart görmesi ibrenin yeniden Kayseri tarafına dönmesine sebep oldu.

Trabzonspor’un Alanyaspor’u deplasmanda 2-1 mağlup ederek 2018’in ilk SüperLig galibiyetini alması şehirdeki homurtuları azaltmaya yeterli olmadı. Rıza Çalımbay’ın elinde oldukça kaliteli bir kadro var. Trabzonlu olsun olmasın tecrübeli teknik adamın toplam kalite olarak bunun çok altında takımlarla mucizeler yarattığına şahitlik etmiş her sporseverin Çalımbay’ın oynattığı oyundan fazlasını beklemeye hakkı var. Alanyaspor yönetimi hatayı en başında yaptı, Safet Susiç ile yolları ayırarak... Yerine göreve getirdikleri Hikmet Karaman da bu mağlubiyetin ardından istifa etti. Kimse kusura bakmasın, SüperLig’in en sempatik takımından küme düşmenin en güçlü adayını yaratmak bir yönetim başarısıdır.

Osmanlıspor, Konyaspor ve Alanyaspor’un kaybettiği haftada evinde Antalyaspor ile golsüz berabere kalarak önemli bir fırsatı tepmiş oldu. 55. dakikada kazanılan penaltı vuruşunda Cikalleshi çerçeveyi tutturabilse Osmanlı kırmızı çizginin üstüne çıkmış olacaktı. Antalyaspor için beraberlik rakibiyle arasındaki 5 puanlık farkı korumak anlamına geliyordu. O sebeple Hamza Hamzaoğlu maçın başladığı skorla sona ermesinden rahatsızlık duymamış olmalı.

Karabükspor’u 3-1 yenen Yeni Malatyaspor, ligde üç hafta sonra galibiyete ulaştı. Karabükspor’un 1.Lig’i hedefleyerek kurulan yeni mütevazı kadrosu kaybettiği her maçta gol yiyene kadar futbolun doğrularını yapmayı başarıyor. Levent Açıkgöz’ün takımı lige veda ederken kendisini hafife alan takımlara ceza kesmeyi de ihmal etmeyecektir.

Başaltı mücadelesi veren Göztepe ile Sivasspor’un İzmir’deki buluşmasında skoru belirleyen Demba Ba oldu. 6 maçtır kazanamayan Göztepe bu galibiyetle üst sıralara tutunmayı başardı. Sivasspor’da Robinho bu sefer şapkasından tavşan çıkartamayınca haftayı puansız kapattı.

Beşiktaş evinde Fenerbahçe’yi Quresma’nın önderliğinde 3-1 mağlup ederek zirve yolunda kartların tekrar dağıtılmasını, uzun bir aradan sonra Dolmabahçe’de şampiyonluk şarkıları söylenmesini sağladı. Fenerbahçe maçın sadece ilk 25 dakikasında istediğini yapabildi. Fenerbahçe’nin 15 maçlık derbi yenilmezliği sona ererken, Kadıköy temsilcisi bu sezon en çok faul yaptığı ve en az isabetli pas yaptığı karşılaşmayı oynadı.

Her zamanki akıcı oyununun uzağında performans gösteren Başakşehir, evinde Gençlerbirliği ile 1-1 berabere kalınca liderliği averajla Galatasaray’a kaptırdı. Başakşehir şampiyonluk yarışında sonuna kadar kalmak istiyorsa kodlarını çözen takımlara karşı B planı üretmesi gerekiyor. Gençlerbirliği’nde durumu Ümit Özat’ın sözleri açıklıyor: “Maçtan önce bir puan verseler düşünmeden alırdık, şimdi kaçan galibiyete üzülüyoruz”