Tayvan ziyaretiyle Pasifik’te yeni krizler yaratarak dönen Pelosi, bu kez de Erivan’a uçtu. Ermenistan-Azerbaycan sınırında 245 askerin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalara ilişkin Pelosi, “Bakü suçlu” dedi. Kremlin, ABD’nin kışkırttığını belirtti.

Ziyaret krizi
Fotoğraf: İHA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz ağustos ayı başında Tayvan'ı ziyaret ederek Çin ve ABD arasında büyük bir krize neden olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dün de başka bir gerilim noktasına uçtu. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların üzerine Ermenistan'ın başkenti Erivan'ı ziyaret eden Pelosi ve kongre üyelerinden oluşan bir heyet temaslarda bulundu.

BAKÜ'YÜ HEDEF GÖSTERDİ

Bölgede açıklamalarda bulunan Pelosi, çatışmalardan Bakü yönetimini sorumlu tuttu. Çatışmaların Azerbaycan saldırısı ile başladığının açık olduğunu öne süren Pelosi, ayrıca iki ülke arasındaki gerginliği demokrasi ile otokrasi arasındaki mücadele olarak niteledi. Duyurulan programa göre Pelosi, Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmeler gerçekleştirecek.

ABD’NİN KIŞKIRTMALARI

Pelosi’nin ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD'nin kışkırtıcı eylemlerin kaynağı olduğunu, Rusya ve Çin'in bu yöndeki değerlendirmelerinin örtüştüğünü belirtti. Ayrıca Rusya ve Çin’in arasındaki ikili ilişkilere de değinen Peskov, “Rusya ve Çin, ikili ilişkilerini uygulamaya geçirirken hiçbir şekilde tüm dünyayı yönetme iddiasında değiller. Aslında diğer ülkelerin böyle bir eğilimde olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. 6 gün süren çatışmalarda ölen asker sayısı 215’e yükselirken taraflar karşılıklı suçlamalarda bulundu. Diplomatik temaslar sonucu, 2. Karabağ Savaşı’ndan sonraki en büyük çatışmada, Azerbaycan ile Ermenistan’ın ateşkes için anlaştığı bildirildi.

***

NE OLMUŞTU?

İki ülke sınır anlaşmazlığı nedeniyle bugüne kadar iki kez savaştı. 1990’lı yılların başındaki 1. Dağlık Karabağ savaşında yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti. 27 Eylül-10 Kasım 2020 arasında süren 44 günlük 2. Karabağ Savaşı’nda yaklaşık 6 bin 500 kişi hayatını kaybederken Azerbaycan Dağlık Karabağ’daki reyonların tamamını kontrol altına aldı. Moskova’nın araya girmesiyle iki ülke ateşkes anlaşması imzalarken hassas ateşkesin kontrolü için 2 bin Rus barış gücü bölgeye yerleştirildi. O tarihten bu yana zaman zaman sınır hattında küçük çaplı çatışmalar yaşanıyor. 12 Eylül gecesinde, Azerbaycan’ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasında çatışmalar tekrar başladı.