Zola'nın başyapıtı Germinal Somalı çocuklara umut oldu

BÜŞRA ZEHRA TÜMER bztumer@gmail.com

Yordam Yayınları “Germinal’in Geliri Soma’ya” adlı raporda ‘Germinal’ kitabının geliriyle Soma’daki katliamda babalarını kaybeden dört kız öğrenciye üç yıl süreyle burs vereceğini açıkladı. Soma’yı ziyaret eden Yordam Yayınları görevlileri, Burs verilecek öğrencileri DİSK’e bağlı Dev-Maden-Sen ile beraber belirledi. Kitabın satışlarının artması durumunda öğrencilere verilecek olan burs süresini uzatılacağı belirtildi.

YAŞANANLAR HEP AYNI
Yordam Yayınları tarafından yapılan açıklamada, “Aradan 150 yıl geçmesine rağmen Somalı madencilerin 19. yüzyıldaki sınıf kardeşleriyle benzer bir kaderi paylaşıyor. Soma faciası, adeta göz göre göre yaşanmıştı, çalışma koşulları ve ocakların güvenliği Germinal’de anlatılandan çok da farklı değildi” denildi.

‘BELLEKLERE KAZINSIN'
Soma katliamının tarihin en büyük iş cinayeti olduğunu belirten Yordam Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan, “Böyle bir katliamdan yola çıkarak Germinal kitabının gelirini Somalı madenci çocuklarına vermekle, biz bu yaşananların belleklere kazınmasını ve Soma faciasının hiç unutulmamasını istiyoruz. İstiyoruz ki yeni Somalar yaşanmasın. Bu facianın anısı bellekler de daima sıcak tutulsun ve bu kitap da katliamın bir canlı belgesi olarak kalsın” diye konuştu.