"Zonguldak Kız Meslek Lisesi'nin yıkılmasına izin vermeyeceğiz"

1941 yılında Akşam Kız Sanat Okulu olarak kurulan Zonguldak Kız Meslek Lisesi'nin yıkılmasına lisenin mezunları ve Zonguldaklılar tepki gösterdi.

Zonguldak’ın sembol yapılarından “KızMeslek Lisesi’ otopark yapılmak isteniyor.

Konu, AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın yeni yapılan 400 yataklı Devlet Hastanesi Projesi’nde yaşanan otopark sorununun Kız meslek Lisesi’nin başka bir yere taşınmasıyla çözülebileceğini belirtmesiyle gündeme gelmişti.

Uçar, "Madem hastane buraya yapılıyor o zaman ‘Kız Meslek Lisesi’nin oradan kaldırılması gerekiyor’ dedim. Çünkü poliklinik hizmeti veren bir hastanenin otoparkı olmalı ve şu anda sıkışık bir alan ortaya çıktı. Kız Meslek Lisesi’ni başka bir yere taşıyarak o alana çok katlı bir otopark yapılması gerektiği görüşündeyim. 300 araçlık bir otopark alanı oluşturabiliriz," ifadelerini kullanmıştı.

Zonguldaklılar, tepkilerini sosyal medyada #okulumadokunma ve #zonguldakkizmesleklisesiyalnızdeğildir diyerek dile getiriyor.

KIZ MESLEK LİSESİ

1940 yılında dönemin Zonguldak valisi Halit Aksoy’un girişimleriyle gündeme gelen Zonguldak Kız Sanat Okulu açılmasıyla ilgili çalışmalar başlatılmış, aynı yıl görevi yeni devralan Zonguldak valisi Cahit Güner tarafından 1941-1942 öğretim yılı ilk dönem olarak, Hükümet meydanına yapılan yeni ‘Aksaray Binası’nda ‘Akşam Kız Sanat Okulu’ olarak, 2 öğretmen ve 55 öğrenci ile eğitime başlandı. 1945 yılından sonra aynı binada 5 yıllık ‘Kız Enstitüsü’ olarak öğretime devam edilmiştir.

1953-1954 Öğretim yılında Mithatpaşa mahallesi yolu çıkışında Zonguldak’ın ilk valilik hizmet binası olan eski vali konağı yanındaki binaya taşınmış, hemen yukarısındaki Verem savaş binasıyla birlikte müşterek olarak kullanılmıştır. Bu binalarda nakış ve giyim sipariş atölyeleri de açılarak öğretime devam edilmiştir. 1958-1959 yılında O zamanki adı Namık Kemal İlkokulu önündeki Gazi İlkokuluna taşınmış ve aynı yıl ilkokuldan sonra 3 yıl eğitim veren Kız Sanat Ortaokulu da öğretime açılmıştır. 1962-1963 döneminde Anaokulu da faaliyete geçmiştir.

Şimdiki kendi ana binasına 1963-1964 Öğretim yılında taşınmıştır. Mimari olarak ‘yay’ şeklinde bina sınıfına giren yapının mimarıda kadındır (Mimar Yaprak Hanım). 1961 yılında başlayan okul inşaatı 1963 yılında tamamlanmıştır. Okulun inşa edildiği yayla mahallesi, Zonguldak okullar bölgesine dahil olsa bile, özellikle bu okul binası, önünden geçen insanların gözlerini ayıramaz şekilde tüm endamıyla kent hafızası adına önem göstermektedir. Bölgeye yapımı başlanan hastane ek bina inşaatı sırasında her ne kadar yıkılabilirliği gündeme gelmiş olsa bile bu tarihi hata olabilecek düşünceyi hayata geçirecek yöneticilerin olmaması şehrin ortak dileğidir.

Yeni binasına taşınan okul, ortaokul üzerine 3 yıllık kız enstitüsü öğretime başlamıştır. 1974-1975 Öğretim yılında Kız Enstitüsünün adı Kız Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1991-1992 Öğretim yılında 4 yıllık Kız Teknik Lisesi açılmıştır. 1993-1994 Öğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi açılmıştır. 2000-2001 Öğretim yılında Mesleki Açık Öğretim Lisesi açılmıştır. 1996 METGE ve 2004 yılında MEGEP projesinde pilot kurum olarak, mesleki eğitim programlarındaki değişim ve yeniliklerde bölgede öncülük yapan okul 2006 yılında yeni programlar doğrultusunda meslek alanlarını yenilemiştir.
İlköğretim üzerine öğretim süresi 4 yıl olan ve öğrencilere ortaöğretim düzeyinde asgari kültür ve uygar bir dünya görüşü kazandırılması yanında, çeşitli meslek alanlarında endüstrinin ihtiyaç duyduğu mesleki formasyon verilmek suretiyle öğrencileri iş alanlarına ve yüksek öğretime hazırlayan programların uygulandığı endüstriyel teknik öğretim okuludur.
Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğrafçılık, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Giyim Üretim Teknolojisi, El Sanatları Alanı, Kuyumculuk Teknolojisi, Radyo TV:, Büro Yönetimi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanlarında ve bunun alt yan kolları alanlarında olmak üzere onlarca dalda eğitim ve öğretimini, ZONGULDAK YAYLA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ adı altında başarıyla devam ettirmektedir.