Ülke genelinde Covid-19 vaka sayılarında ciddi bir artış söz konusuyken uzmanlar asıl tehlikenin kış aylarıyla birlikte geleceğini vurguluyor. Prof. Dr. Sayıner, zorlu bir kışın kapıda olduğunun altını çiziyor: Önümüzdeki aylarda daha yüksek hastalanan insan sayısı ve maalesef bununla ilişkili olarak daha yüksek ölümler olabileceğini öngörüyoruz.

Zor bir kış bizi bekliyor

Haber Merkezi

Ülke genelinde koronavirüs vakalarının artışı durdurulamıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçen günlerde vakaların gizlendiğini itiraf etmesiyle gerçek Covid-19 sayılarının açıklananın çok daha üstünde olduğu anlaşıldı.

Son bir ayda İstanbul’da vakaların yüzde 50 artığının açıklanmasının ardından kışa yaklaştığımız şu günlerde tehlike kapıda. Türk Toraks Derneği (TTD) 23’üncü Yıllık Kongresi kapsamında yapılan basın toplantısında konuşan Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, ülkeyi zor bir kışın beklediğinin altını çizdi. Havalar soğudukça kapalı ortamlara geçişin vakaları artıracağını dile getiren Prof. Dr. Sayıner, sözlerine şöyle devam etti:


“Hiç kuşkusuz zor bir kış bizi bekliyor. Bu konuda hiç kimsenin en küçük bir tereddüdü olmasın. Henüz toplumsal bağışıklık yeterli düzeyde değil. Onun için bu ciddi olarak bir tehdit. Biz bunu ağustos ve eylül aylarında çok net yaşadık. Özellikle bayram ve bayram ertesi gelen yoğun tatile çıkma eğilimi, büyük mitingler gibi insanların çok yoğun bir şekilde bir araya gelmesi sonucu biz ağustos başından eylül ortasına kadar ciddi artışlar gördük. Solunum virüsleri soğuk havalarda, güneşin kendisini daha az gösterdiği zamanlarda daha etkin oluyor. Bu sadece koronavirüs için geçerli değil; influenza virüs ve diğer solunum virüslerinin önemli bir bölümü için geçerlidir. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda daha ciddi enfeksiyon riski, daha yüksek hastalanan insan sayısı ve maalesef bununla ilişkili olarak daha yüksek ölümler olabileceğini öngörüyoruz.”

***


Sigara ölüm riskini artırıyor

Mart ve temmuz ayları arasında bin 500 Covid-19 hastasıyla TURCOVID 19 Araştırması gerçekleştirildi. Araştırmada şu veriler elde edildi:

♦ Hastane başvurusu olan bin 500 hastanın 67’si kaybedildi.

♦ Olguların yüzde 57’si erkek yüzde 43’ü kadın.

♦ Ortalama yaş yaşayanlarda 50, ölenlerde 71.

♦ Aktif sigara içimi ölüm riskini 3.77 kat; nefes darlığının varlığı 6.53 kat; kalp yetmezliği ve KOAH 5 kat ölüm riskini artırıyor.