Prof. Dr. Muammer Tuna, evde kalan 65 yaş üstü yurttaşlara verdiği mesajda “Bu zor günleri, yardımlaşarak, dayanışarak ve paylaşarak aşacağız” dedi

"Zor günleri paylaşarak aşacağız"

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ‘Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ Müdürü Prof. Dr. Muammer Tuna, Muğla’nın altı ilçe kampüsünde öğrenim gören 65 yaş üzerindeki yaklaşık 1500 tazelenme öğrencisine YouTube üzerinden mesaj yayınladı.

Tuna, kendileri için sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı koronalı günlerde, evde yaşama nasıl uyum sağlayacakları ve birbiriyle nasıl bir iletişim içinde olmaları gerektiğiyle ilgili açıklamalar yaptı, yönlendirmelerde bulundu.

Evde kalma ve dışarı çıkmama süresinin bir ayı geçtiğini ve birçok kişinin bundan sıkılmaya başladığını belirten Prof. Dr. Tuna, YouTube kanalı üzerinden yayınladığı mesajında, “Bazı arkadaşlarımızdan, sıkıldıklarını ifade eden şikâyetler almaya başladık. Son Bakanlar Kurulu toplantısında, hafta sonları için sokağa çıkma kısıtlaması olanlara yönelik kısmi bir sokağa çıkma izni gelebileceği beklentisi vardı. Beklenilen karar çıkmadı maalesef. Altmışbeş yaş üzeri Tazelenme öğrencileri için, bu karantina tedbirleri can sıkıcı ama virüsün yayılmasını önlemek, hepimizin sağlığı için son derece önemli. Bu tedbirlere önerildiği şekilde uymamamız bir zorunluluk” dedi.

PAYLAŞIMLARIMIZ DİRENCİMİZİ ARTIRSIN

“Uzun süre evde kapalı kalmanın yarattığı psikolojik etkilerden de mümkün olduğunca kendimizi uzaklaştırmaya çalışmalı ve kendi aramızdaki dayanışma duygularını güçlü tutmaya devam etmeliyiz” diye konuşan Tuna, mesajını söyle sürdürdü: “Kendi aramızdaki paylaşımlarda moral yükseltici, psikolojimizi olumlu yönde etkileyen paylaşımlar yapmalıyız. Paylaşımlarımız bizim direncimizi arttıran, yarınlara umutla bakmamızı sağlayacak paylaşımlar olmalı. Paylaşımlarımızda, sosyal dayanışma duygularımızı geliştiren; resim, takı tasarım, müzik, şiir gibi hobi ürünü çalışmalar olursa daha iyi olur. Bu tür paylaşımların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle evlerinde yalnız yaşayanlar için böyle paylaşımlar son derece önemli. Bugüne kadar bu şekilde paylaşım yapanlar bunları sürdürsün, paylaşım yapmayanlar da buna benzer paylaşımlarda bulunsun. Bu bir şiir olabilir, bir fıkra ya da başka bir faaliyet olabilir. Paylaşımlar canlı ve görüntülü olursa daha iyi olur. Özellikle hocalarımız ve öğrencilerimizden bu tür paylaşımlarda bulunmalarını rica ediyorum.”

“Biz tüm canlılığımızla ayaktayız” diyen Tuna, Tazelenme öğrencilerine bir de çağrıda bulundu:

“Bugünden itibaren bir kampanya başlatıyoruz. Herkes kendi evinde yaptığı ne varsa; spor, müzik, resim, el işi hobiler, şarkı, türkü ne varsa lütfen bunları gruplarımızda paylaşalım. Canlılığımızı, moralimizi bu sayede yüksek tutalım. Televizyon haberlerinde, Batı ülkelerinde Huzurevlerinde kalanların ölüme terk edildikleri yönünde haberler yer alıyor. Başka ülkelerde olan olumsuz örnekleri ülkemizle karşılaştırmayalım. Bizim ülkemizde her şeye rağmen toplumsal dayanışma duygularının ayakta olduğunu söyleyebiliriz. Kendi aramızdaki iletişimi koparmayalım. Birbirinizle sürekli diyalog halinde olalım. Yalnız yaşayanlara ihtiyaçları var mı yok mu soralım. Dışarı çıkılamayan böylesi günlerde birbirinizi arayıp-sormanız; herkes için bir moral ve yaşama sevinci olur. İhtiyacı olanların ihtiyaçlarını kendi aranızda kuracağımız sistemle karşılayalım veya ilgili kurumlara ileterek bunu sağlayalım.”

Erzak ihtiyacından daha çok psikolojik ihtiyacın önemli olduğunu ifade eden, salgın döneminden en önemli riskin; kişinin yalnız kalma ve kendisini yalnız hissetmesi olduğunun altını çizen Tuna, mesajını şu şekilde tamamladı: “Dolayısıyla hiçbir öğrencimiz, arkadaşımız; lütfen kendisinin yalnız olduğunu hissetmesin, aramızdaki dayanışma duygularını ve ağlarını sıkı tutalım. Sürekli kapalı ortamda bulunmak, bir baskı ve stres yaratabilir. Bu psikolojik baskı ortamından mümkün olduğu ölçüde uzak tutalım kendimizi. Bu bizim elimizde olan bir şey. Tüm kampüslerdeki öğrencilerimiz; bu karantina günlerinde neler hissettikleri, bu psikolojik durumu nasıl atlattıkları, nasıl başa çıktıkları ve bu başa çıkmada Tazelenme Üniversitesi dayanışmasının sizlere ne gibi yardım ve katkı sağladığına ilişkin birer metin yazabilirsiniz örneğin. Daha sonra bunları bir kitap haline getirip paylaşabiliriz. Bu zor günleri, yardımlaşarak, dayanışarak ve paylaşarak aşacağız.”