İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ardından ülkenin dört bir yanında isyanını sürdüren kadınlar, “Haklarımızı kaybetmeyeceğiz” dedi. AKP’nin lebaleb kongrelerine verilmeyen ceza eylem yapan kadınlara kesildi.

Zor kazandık kaybetmeyeceğiz

Kardelen Özdemir

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından ülkenin dört bir yanında protestolar devam ediyor. Kadınlar, sokaklarda İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının yok hükmünde olduğunu dile getirirken Mersin Kadın Platformu’nun 6 üyesine ise eylemlere katıldıkları gerekçesiyle toplam 21 bin 598 TL ceza kesildi.

İzmir Barosu, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının iptali için Danıştay’a dava açtı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde açıklama yapan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Çağrışım Kayadelen, İstanbul Sözleşmesi’nin Meclis iradesi ve kadınlara yönelik şiddet oranlarının yüksekliği yok sayılarak usulsüz, hukuksuz olarak feshedildiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nin, şiddetin kaynağı olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çeken bir yasal düzenleme olduğunu vurgulayan Kayadelen, şunları dile getirdi: “Karar usulsüz ve hukuksuzudur. Karar geçersizdir ve Türkiye İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmaya devam etmektedir ve yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.”

İktidar tarafından hedef alınan kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen Artvin, Antalya, Mersin ve İzmir’deki kadın platformlarından kadınlar, BirGün’e konuştu.

AKP’YE SERBEST KADINLARA YASAK
Pandemi koşullarında AKP kongresinin yapıldığı kapalı salonu tıka basa doldurulanlar hakkında işlem yapmayan polisin kadınlara yönelik baskısı sürüyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto eden Mersin Kadın Platformu’nun 6 üyesine sosyal mesafeye uymadıkları iddiasıyla toplam 21 bin 598 bin TL ceza kesildi. Kadınlar tepki gösterdikleri cezayı da yürüyüşle protesto etti.

Pınar Gültekin cinayeti ve İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasını protesto için Ağustos 2020’de sokağa çıkan Mersin Kadın Platformu’ndan 25 kadına yaklaşık 70 bin TL ceza kesilmişti.

***

DAHA DA GÜÇLENDİK

zor-kazandik-kaybetmeyecegiz-858860-1.

“Bizim için bu sözleşmenin feshi artık son noktaydı” diyen Artvin Kadın Dayanışması Gönüllüsü Özlem Akyürek, kentte sözleşmenin feshedilmesine karşı örgütlenmeye başladıklarını aktardı. Pandemi koşullarını gözeterek eylemlerini yaptıklarını belirten Akyürek, “Diğer yerellerden de ilham alarak Artvin’de kadınlar bir araya geldi ve İstanbul Sözleşmesi için sesini yükseltti. Karar yok hükmündedir. Kadın haklarına yaptıkları bu müdahaleyle mücadele daha da güçlendi” dedi.

***

DİRENEREK KORUYACAĞIZ

zor-kazandik-kaybetmeyecegiz-858861-1.

İstanbul Sözleşmesi’ni de direnişle koruyacaklarını ifade eden Antalya Kadın Platformu’ndan Didem Erkıvanç Türkay da şöyle konuştu: “Fesih kararının ardından üç gün ‘yaşam mücadelesi eylemi’ yaptık. Eylem sırasında polis LGBTİ+ bayrağını aldı. İstanbul Sözleşmesi’ni de aynı direnişle koruyacağız. Vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi can güvenliğimizdir. Bunu kolay kazanmadık kaybetmeye de niyetimiz yok. Sonuna kadar alanlarda olup mücadeleye devam edeceğiz.”

***

KORKUSUZCA YAŞAMAK İSTİYORUZ

zor-kazandik-kaybetmeyecegiz-858862-1.

Mersin Kadın Platformu’ndan Tuğçe Mutluay ise şu ifadeleri kullandı: “6 platform üyesine Hıfzıssıhha Kanunu gösterilerek para cezası kesildi. Ancak tüm müdahalelere baskılara rağmen de mücadelemize devam edeceğiz. Kadınlar polis barikatlarını yıktı. Fesihten sonra 6 saatte 12 kadının katledildiğini öğrendik. Fesihten güç alan erkekler LGBTİ+’lara ve kadınlara daha büyük tehdit oldu. Korkusuzca yaşamak istiyoruz. Ama tersine her geçen gün kız kardeşlerimizin ölüm haberini alıyoruz.”

***

SORUMLU SİYASAL İSLAMCI İKTİDAR

zor-kazandik-kaybetmeyecegiz-858863-1.

“Tek adamın koltuk sevdası biz kadınların yaşam hakkının yanında bir hiçtir” diyen İzmir Kadın Platformu’ndan Zehra Hekimoğlu, “Cinayetlerin, kadına, LGBTİ+’lara, çocuklara yönelik şiddetin sorumlusu, haklarımızı gasp etmeye çalışan siyasal İslamcı, gerici iktidar. Sözleşmeyi mücadeleyle kazandık. Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve sözleşmeden vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar ülkenin aydınlık tarafındayız. İktidarın yarattığı karanlığa teslim olmayacağız.”