Tekrar seçildiği takdirde Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğini söyleyen Netanyahu’ya dünyanın dört bir yanından tepki geldi. Yapılan açıklamalarda bu zorbalığın kaosa yol açacağı belirtildi

Zorba Netanyahu’ya tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 17 Eylül’deki erken seçimde aşırı sağcıların oylarını almak Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini ilhak edeceği yönündeki vaadi infial yarattı. ABD Başkanı Trump’ın hazırladığı Filistinlilerin “Yüzyılın felaketi” olarak adlandırdığı “Yüzyılın Anlaşması”nı eşi görülmemiş bir fırsat olduğunu iddia eden Netanyahu, Ürdün Vadisi’ndeki yerleşimlerin İsrail’e bağlanacağını söyledi.
Netanyahu’nun açıklamalarına dünyadan tepki yağarken tek destek yine ABD’den geldi. ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman İsrail’in Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etmeye hakkı olduğunu iddia edip Netanyahu’ya destek verdi.

DÜNYA'DAN TEPKİ

Avrupa Birliği Komisyon Sözcüsü, AB’nin 1967 sınırları öncesi hiçbir değişikliği kabul etmeyeceğini” söyledi. İsveç Dışişleri Bakanlığı görevine yeni başlayan Ann Linde, Netanyahu’nun seçim vaadini kınadıklarını belirtti. Linde, “Talihsiz bir açıklama. Hem Avrupa Birliği (AB) hem de uluslararası topluluk, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylüyor. Ön şartın iki devletli çözüm olması gerekir’’ ifadelerini kullandı.
Netanyahu’nun ilhak tehdidine en sert tepki Filistin cephesinden geldi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, “İsrail ile imzalanan bütün anlaşmalar ve onlardan kaynaklanan sorumluluklar sona erer” uyarısında bulundu. İsrail parlamentosu Knesset’te İsrailli Arapları temsil eden Ayman Odeh, “Bu İsrail’in bir apartheid devleti olduğuna dair bir deklarasyondur” sözleriyle tepki gösterdi. Odeh, Netanyahu’nun iki devletli bir barış ihtimalini yok ettiğini de sözlerine ekledi.

APARTHEİD DEVLETİ VAADİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Seçim öncesi her türlü yasa dışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu’nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız” ifadelerini kullandı. Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Netanyahu’nun açıklamalarının ardından, Mısır’ın başkenti Kahire’deki merkezinde olağanüstü toplandı. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu’nun açıklaması tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirilerek kınandı. Açıklamada, “sorumsuz, yasa dışı ve tehlikeli” olarak nitelendirilen söz konusu vaatlerin, sonuçları ve yansımalarından İsrail hükümetinin sorumlu tutulduğu vurgulandı.