Kitlesini konsolide etmeye çalışan iktidar sanatçıları hedef alıyor. Müzisyen Cahit Berkay, iktidarın gündem değiştirmeye çalıştığını belirtirken müzik yazarı Murat Meriç, “Zorbalar gidecek, şarkılar kalacak” dedi.

Zorbalar gidecek şarkılar kalacak

Sercan MERİÇ

Yoksulluk her geçen gün tırmanırken Saray rejimi ve yandaşları gündemi sanat üzerinden değiştirmeye çalışıyor. Kültür alanındaki başarısızlıklarını geçmişte defalarca dillendiren iktidar, her fırsatta sanatçıları hedef alıyor. Kitlesindeki çözülmeyi önlemeye Erdoğan, dini referanslar barındıran söylemlerine hız verdi. Sanatçılar “toplumun değerlerini” aşağılamakla suçlanırken hedefe son olarak sanatçı Sezen Aksu oturtuldu. Aksu'nun 2017 yılında çıkardığı 'Şahane Bir Şey Yaşamak' şarkısında geçen “Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e..." sözleri ile ilgili baskı fitilini ateşleyen isim AKP'ye yakınlığıyla bilinen Milli Beka Hareketi Genel Başkanı Murat Şahin oldu.


HEDEF GÖSTERİLDİ

Daha sonra konuya Diyanet İşleri Başkanlığı da dahil oldu ve şu açıklamayı yaptı: "Dinî şahsiyet, sembol ve değerlerle ilgili özensiz tutum ve davranışlarda bulunulması, en hafif tabirle saygısızlıktır.” Ankara'da bir grup, Aksu hakkında, "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Aksu ile ilgili en ilginç çıkış da iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, Aksu’yu hedef göstererek, "Yazdığı ucube bir şarkının sözleri arasında, Hz. Adem ve Hz. Havva’ya ‘cahil' diyen sorumsuz ve şuursuz bir sanatçının alamet olarak bindiği sefalet ve rezalet hali dünyevi kıyamet olan cehalet çukurunun açık seçik bir numunesidir. Bu sanatçıya diyorum ki serçe isen serçeliğini bil. Sakın kuzgunluğa heves etme” dedi.

Bu süreçte Aksu’ya sosyal medyadan destek yağdı. Müzik Yorumcuları Meslek Birliği, Aksu’ya destek veren mesajında, “Sezen Aksu sadece bir besteci ve yorumcu değil, aynı zamanda bu ülkenin kültür mirasıdır. Bu anlamsız ve yapay gerginliğin bir an evvel sonlandırılmasını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanat ve sanatçıdan yana tavır koymasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Aksu’ya şu mesajla destek verdi: “Sanatçıdır konuşacak. Sanatçılar bu ülkenin iç sesidir. Kimse gündem değiştirmek için bu sesleri kısamaz.”

ASIL GÜNDEM ZAMLAR

Müzisyen Cahit Berkay, iktidarın sanatçıları hedef tahtasına oturtmasını “çıkmaz sokaktan çıkma çabaları” olarak değerlendirdi. Ülkenin asıl gündemiyle ilgili konuşan Berkay, “Asıl gündemimiz halkın şu anki yaşadığı zorluk. Kış geldi. Elektriğe gelen zam, doğalgaza gelen zam… Maaşlara yapılan zamlar enflasyon altında eridi. Benim asıl gündemim bunlar. Bir yem atıyorlar, millete üşüşüyor üstüne. Her önüne atılan yemi yemeyeceksin. Ülkenin gündeminde sayfalar dolusu sorun var. Neymiş, Sezen Aksu, Adem ile Havva’dan yola çıkıp hakarette bulunmuş. Bunun böyle bir şey olmadığını onlar da biliyorlar. Herkes soğukta oturuyor. Gıda zamları malumunuz. Beslenme imkanları kısıtlı. Kalabalık aileler için daha kötü bir durum. Bunların konuşulmasını istemedikleri için Sezen Aksu ya da başka bir şey üzerinden gündem değiştirmeye çalışıyorlar” dedi.

SUSMAMAK GEREKİYOR

Müzik yazarı Murat Meriç ise gece yarısından sonra müzik çalmanın iktidar eliyle yasaklandığı bir ülkede, sırtını iktidara dayamış olanların, bestecilere, sanatçılara laf etmesinin şaşırtıcı olmadığını ifade etti ve şunları kaydetti: “Son dönemde yaşananlar üzerine uzun uzun cümleler kurmak, yapılanlardan yola çıkarak bir kısım sonuçlara ulaşmak ve buna istinaden adımlar atmak bana çok doğru gelmiyor. Artık bu yollar kapandı. Burada özne ne Sezen Aksu ne de Gülşen. İsteyen istediğini giyer, şarkılarında istediğini söyler. Bu çok basit. Beğenmezseniz izlemezsiniz, dinlemezsiniz. Elbette eleştirebilirsiniz, bunda sıkıntı yok. Sıkıntı, şarkıyı yazanın evinin önüne giderek onu tehdit etmekte. Yazık ki kimse bunlara bir şey yapmıyor. Baktığınızda üç-beş meczup, böyle deyip geçmek de mümkün ama işin aslı başka. Onlara bir şey yapılmadığını gören, bir sonraki adımda daha cüretli olur ve hasar verir. Şarkıdan, kıyafetten, insanların içtiği içkiden yola çıkarak girişilen zorbalıkların sonu, acı. Memleket tarihi bunun örnekleriyle dolu. Tam da bunun için karşı durmak, susmamak, kendimizi frenlememek ve doğru bildiğimizi, hakarete ve şiddete sapmadan, her yerde korkusuzca dile getirmemiz gerekiyor. Bu günler bitecek, zorbalar gidecek, şarkılar kalacak. Bugünün şarkısını cesaretle yazalım ki yarın onu söylerken başımız dik olsun.”

Öte yandan hedef gösterilen Aksu cephesinin şu anda bir açıklama yapmayı düşünmediği öğrenildi.