‘Helalleşme’ tartışmaları sürerken CHP lideri Kılıçdaroğlu ’28 Şubat mağdurları’ ile bir araya geldi. Laikliğin yok edildiğini hatırlatan akademisyen Sayılan, “Zorla başı kapatılan kadınların hakkını kim savunacak?” dedi.

Zorla kapatılanı kim savunacak?

POLİTİKA SERVİSİ

Son dönem “Helalleşme, muhafazakarların endişesi” gibi konu başlıkları siyasetin gündeminden düşmüyor. İktidar, laiklik başta olmak üzere Cumhuriyet’in temel kazanımlarını her geçen gün budarken düzen içi muhalefet ise sağcı bir restorasyona hazırlanıyor. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün İstanbul’da düzenlenen Necmettin Erbakan anması öncesi ’28 Şubat mağdurları’ ile bir araya geldi.

"Ahdim var, bu ülkeyi barıştıracağım” diyen Kılıçdaroğlu, “28 Şubat mağdurları ile de barışacağız; 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz elbette” vurgusu yaptı. Ardından Erbakan anmasına katılan Kılıçdaroğlu, “Erbakan’ın milliliği ve vatanseverliği, siyasi rakiplerini düşman olarak gören bir millilik ve vatanseverlik söylemi değildir. Erbakan’ın milliliği ve vatanseverliği herkesi kuşatan ve kucaklayan bir millilik ve vatanseverliktir. Erbakan’ın milliliği ve vatanseverliğinde kin ve nefret yoktur; çatışma ve kavganın yerine barış ve uzlaşma vardır” dedi.

Ülke 20 yıl içinde tamamen altüst edildi

Helalleşme tartışmalarını BirGün’e değerlendiren Doç. Dr. Fevziye Sayılan, “CHP’ Genel Başkanının ‘28 Şubat’ın açtığı yaraları sarmak için’ düzenlediği ‘28 Şubat buluşmasının’ ortaya serdiği tablo çok düşündürücü. ‘Ahdim var, bu ülkeyi barıştıracağım’ diyor. Kimleri barıştırıyor? Kim olarak barıştırıyor? Yarayı kim açtı?” diye sordu.

Söz konusu buluşmanın bir dizi soruyu akıllara getirdiğine dikkat çeken Sayılan, “Katılımcıların 28 Şubat mağdurları olduğunu anlıyoruz, ‘ikna odalarına alınan başı bağlı kadınlar’ın mağduriyetine vurgu yapıyor Başkan. Acaba diyorum CHP ve Genel Başkanı Türkiye’nin son 20-25 yılı içinde bu memlekette olan bitenleri anlamamış olabilirler mi? Ya da ılımlı İslam olarak hazırlanın senaryoya yeni bir aktör mü bulundu? Zira bugün Kılıçdaroğlu’nun da kullandığı siyasi söylem ile AKP yirmi yıl önce iktidara geldi ve geçen süre içinde bu ülke altüst edildi” değerlendirmesini yaptı.

CHP kadınlara ne vaat ediyor?

“Mevcut rejim mutasyon geçirerek tek adamlığa evrildi” diyen Sayılan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm özgürlük alanları daraltıldı, bütün seküler yaşam alanları tahrip oldu, laik eğitim buharlaştı ve siyasal söylem de (helalleşme, kul hakkı gibi kavramlarla) dinselleştirildi; bu süreçte kadınların payına ise, bir önceki dönemde edindiği hak kazanımlarına (İstanbul Sözleşmesi, Medeni Kanun-nafaka meselesi gibi) yönelik siyasi hamlelerle birlikte yükselen kadın düşmanlığı, kadın cinayetleri düştü. CHP’ye sormak lazım; Türkiye’nin ılımlı İslam rotasında sağcılaşarak yoluna devam etmesinin öncülüğüne mi soyundu? 28 Şubat ve türban meselesini öne çıkaran Sayın Kılıçdaroğlu’na şu da sorulabilir: Küçük yaşta (ana okulu öğrencisi olarak) başı kapatılan kızlar ne olacak? Zorla başı kapatılan kadınların hakkını kim savunacak? Bunu umursamayan, laik kazanımları önemsemeyen, kadın cinayetlerini görmezden gelen CHP girdiği bu yolda kadınlara ne vaat ediyor?”