Eğitimcilerin karşı çıkmalarına rağmen iptal edilmeyen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’na binlerce öğretmen sistem hatası nedeniyle giremedi. Yaklaşık 6 bin öğretmen, mağduriyetin giderilmesini bekliyor.

Zorladıkları sınavı beceremediler
Eğitimciler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı sokağa çıkmıştı. (Fotoğraf: ANKA)

Berkay SAĞOL

Eğitimcilerin bütün tepkilerine rağmen yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bir parçası olan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı 19 Kasım’da yapıldı. Sınava başvuran ancak Millî Eğitim Bakanlığı sistemindeki hata nedeniyle sınava giremeyen yaklaşık 6 bin öğretmen mağdur oldu. Öğretmenler bir an önce telafi sınavı yapılmasını talep ediyor.


Sınava başvuru işlemlerini yaptığı halde sınav giriş belgesi almak için sisteme girdiklerinde kayıtlarının olmadığını gören öğretmenler, bu konuda dilekçe verdiler. Konu hakkında da Milli Eğitim Bakanlığı’nın 27 Ekim tarihinde okullara bir yazı gönderdiği ve başvuru durum kontrolü ekranı hazırlandığı buradan kontrol işleminin yapılabileceği belirtildi. Sınava giremeyen öğretmenler ise bu yazıdan herkesin haberi olmadığını veya birçok öğretmenin o dönemde izinde olduğu için kontrolü yapamadığını iddia etti. Hatanın giderilmesi için dilekçe veren birçok öğretmenin de sınava giremediği belirtildi.

SİSTEMDE HATA

Sınava giremeyen bir öğretmen BirGün’e yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı, biz öğretmenlerden 3 aşamalı bir başvuru aldı. Son aşama da internetten başvuru yaptık ve başvurumuz onaylandı. Fakat başvuru yapanlar sınav giriş belgesi almak için İnternete girdiklerinde, sistem de başvurularının olmadığını görüp bu konu da dilekçe verdiler ve sistem de bir hata olduğu ortaya çıktı. Bizler MEB’in hatası yüzünden sınava giremedik ve mağduruz. Binlerce öğretmen başvuru yaptığı halde Millî Eğitim Bakanlığı’nın sistemine düşmemiş ve başvuru yapılmamış kabul edildi. Binlerce öğretmen sınava giriş belgesine ulaşamadığı için sınava katılamadı” dedi.

TELAFİ İSTİYORUZ

Öğretmen şunları söyledi: “Eğer, Anayasa Mahkemesi bu sınavı iptal ederse, sınava girenler Uzman Öğretmenlik unvanını alacaklar ve bizim gibi sınava giremeyen öğretmenlerden emekli oluncaya kadar 2 bin 400 TL daha fazla ücret alacaklar. Anayasa Mahkemesi sınavı iptal ettiğinde bu sınav zaten bir daha da yapılmayacak. Biz sınav giriş belgesini alamadığı için sınava giremeyen öğretmenler için bir telafi sınavı yapılması veya tüm öğretmenlere çalıştığı yıla göre uzmanlık ve başöğretmenlik unvanı verilmesini talep ediyoruz.”