Zorunlu arabuluculukta 63 bin 'uzlaşma’ sağlandı

Emek örgütlerinin tüm itirazlarına karşın işçi ve patron uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasında yaklaşık 63 bin uyuşmazlıkta ‘anlaşmaya varıldığı’ açıklandı.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın verilerine göre, 1 Ocak’ta zorunlu hale gelen arabuluculuk uygulaması kapsamında bugüne kadar 142 bin 377 iş uyuşmazlığı arabuluculara taşındı. Arabulucuya giden 62 bin 739 uyuşmazlığın tarafların uzlaşmasıyla çözüme kavuşturulduğu, buna göre uygulamada başarı oranının yüzde 70 olduğu bildirildi. Bu çözümün nasıl bir çözüm olduğu, kaç işçinin hak ettiğinden azına razı olmak durumunda kaldığı ise bilinmiyor.

Öte yandan uyuşmazlıklardan 31 bin 200’ünde işçi ve patron anlaşamadı. 48 bin 438 iş uyuşmazlığında ise arabuluculuk görüşme ve işlemleri devam ediyor.

Dava sayısı yüzde 80 azaldı
Emek örgütlerinin ciddi hak kayıplarına neden olacağı yönündeki tüm uyarı ve itirazlarına karşın zorunlu arabuluculuk uygulamasını getiren hükümet, bu uygulamayla iş mahkemelerinde açılan davaların azaltılmasının amaçlandığını açıklamıştı. Verilere göre, hükümet amacına ulaşmış görünüyor. Geçen yılın ilk 5 ayında mahkemelere işçi-patron uyuşmazlığı nedeniyle 105 bin dava açılmıştı. Bu sayı, arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesiyle 31 Mayıs 2018 itibariyle 24 bin 620 oldu.

Patronlar istedi, AKP yaptı
Hükümetin neden zorunlu arabuluculuk uygulamasını getirdiği, geçen ay Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun itirafıyla ortaya çıkmıştı. Hisarcıklıoğlu, TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Büyük sıkıntı yaşadığımız bir başka alan, yargı sistemiydi. Özellikle iş mahkemelerindeki davalarda işveren yüzde 90 haksız çıkıyordu. Bunu değiştirmek üzere, zorunlu arabuluculuk sisteminin uygulamaya alınmasını sağladık. Bu vesileyle, bizlere her zaman destek olan sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza ve Meclis’imize, bizimle birlikte çalışan, emek veren bürokratlarımıza, camiamız adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

TOBB Başkanı Hisarcıklığlu’nun bu itirafına tepki gösteren emek örgütleri, uygulamanın kaldırılmasını istemişti.