Zorunlu BES soygunu sürüyor

Türkiye genelinde, 100-250 arası çalışanı bulunan özel sektör işyerlerinde çalışan 45 yaş altı tüm çalışanlar, 1 Temmuz'dan itibaren zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil ediliyor. Bu kapsamda önümüzdeki ay özel sektörden yaklaşık 1,5 milyon çalışan, sisteme otomatik olarak eklenecek.

Bu işyerlerinde çalışanların maaşlarından temmuz ayında prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda kesinti yapılacak. Çalışanlar, iki ay içerisinde sistemden cayma hakkını kullanmaları durumunda herhangi bir kayıp yaşamayacak.

Öte yandan mahalli idareler ve KİT'ler ile 50-100 çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2018'den, 10-50 çalışanı olan özel sektör 1 Temmuz 2018'den, 5-10 çalışanı olan özel sektör ise 1 Ocak 2019’dan itibaren zorunlu BES'li olacak.

Yüz binlerce çalışan cayma hakkını kullandı
Çalışan sayısı 250-1000 arası olan özel sektör işyerlerinde 1 Ocak'ta, kamu çalışanlarında ise 1 Nisan'da zorunlu BES uygulamasına geçilmişti. Ancak yüz binlerce çalışan, bu dayatmaya boyun eğmeyerek sistemden cayma hakkını kullanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, geçen haftalarda yaptığı açıklamada, daha önce BES’i olanlar hariç tutulduğunda yüzde 38’i bulan cayma oranının beklentilerinin çok üzerinde olduğunu söylemişti. Memurların yarısına yakınının sistemden çıktığını belirten Şimşek, emeklilik şirketlerini sistemi anlatmak için yeterince efor sarf etmemekle suçlamıştı. Bunun yanında Şimşek, cayma oranının yüksekliğine karşın otomatik katılım sayesinde 6 ay gibi kısa bir sürede 490 milyon liraya yakın fon birikimi sağladıklarını açıklamıştı.