Ankara’nın olası harekâtı nedeniyle Suriye’de hareketlilik arttı. SDG Şam ile işbirliğine hazır olduğunu açıkladı, Rusya arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor. Suriye ve Rusya’nın bölgeye yığınak yaptığı iddia edildi.

Zorunlu işbirliği
SDG Genel Komutanlığı, Kamışlı’da olağanüstü toplandı. (AA)

Dış Haberler

Türkiye’nin olası Suriye harekâtı bölgede taşları oynattı. Kürt güçlerin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon düzenleme tehdidine karşı Suriye ordusuyla iş birliğine hazır olduğunu duyurdu.

SDG Askeri Konseyi, Türkiye’nin askeri harekâtına karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere dün Kamışlı’da olağanüstü toplandı. Harekâtın Suriye’nin bölünmesine hazırlık anlamına geldiği belirtilerek, buna karşı koymak ve Suriye topraklarını korumak için Şam hükümetine bağlı birliklerle koordinasyona hazır olunduğu açıklandı.

HAVA SAVUNMA İSTEĞİ

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi de pazar günü Reuters’a yaptığı açıklamada olası harekâta karşı Suriye ordusuyla koordinasyona hazır olduklarını belirtti.

Abdi, Şam yönetiminden asker takviyesi istemediklerini, ancak Suriye hava savunma sistemlerinin Türkiye’nin savaş uçaklarına karşı kullanılabileceğini söylemişti.

Suriye yönetimi de olası askeri harekâta sert tepki gösteriyor. Şam yönetimi olası harekâtı “savaş suçu” olarak göreceklerini açıklamıştı. Suriye operasyonu konusunun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye’deki temaslarında da başlıca maddelerden birini oluşturması bekleniyor. Rusya, Esad yönetiminin baş destekçisi konumunda.

GÖRÜŞME YÜRÜTÜLÜYOR

Deutsche Welle’deki habere göre Rojava Network, SDG ile Şam yönetimi arasında son dönemde görüşmeler yürütüldüğünü bildirdi. Görüşmelerin Rusya’nın arabuluculuğunda Kamışlı Havaalanında gerçekleştiği, askeri ve ekonomik koordinasyonun geliştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Rojava Network’ün adını vermediği kaynaklara dayandırdığı haberde, görüşmelerde SDG’nin Şam’a ham petrol sevkiyatını iki katına çıkarması konusunda mutabakata varıldığı, bunun günde yaklaşık 20 bin varil ham petrole denk geldiği belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta YPG/SDG’nin kontrolündeki Tel Rıfat ve Menbiç’e operasyon yapılacağını ve operasyonun zamanla başka bölgeleri de kapsayacağı açıklamıştı. Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyine yönelik olası bir operasyona ilişkin, ‘‘Yeri ve zamanı geldiğinde gereken neyse yapılacaktır’’ dedi.

ŞAM VE MOSKOVA’DAN ASKER

ABD, Rusya, Şam, İran, Türkiye’nin farklı taraflarda yer aldığı Suriye’de TSK’nın operasyon ihtimaline karşı Moskova ve Şam hükümetlerinin Suriye’nin kuzeyine asker gönderdiği öne sürüldü. ÖSO kaynakları da Tel Rıfat hava üssüne Rus askeri helikopterlerinin de ulaştığını ileri sürerken Şam yönetimine yakın al-Watan gazetesi, son dönemde Suriyeli askerlerin, tankların ve ağır silahların bölgeye gönderildiğini öne sürdü.