14 Mayıs seçimlerinin üzerinden 5 gün geçti. 28 Mayıs seçimlerine de 9 gün var. Seçimin derinlikli analizini kenara bırakıp, tabloyu veriler ışığında ele alalım.

Kemal Kılıçdaroğlu’na 24 milyon 594 bin kişi oy vermiş. Buna karşılık Erdoğan 27 milyon 133 bin, Oğan 2 milyon 831 bin, İnce de 236 bin oy almış. Toplam geçerli oy sayısı 54 milyon 796 bin olmuş.

Şimdi varsayımlar ışığında ilerleyelim.

İlk turda sandığa gidenlerin hepsi ikinci turda da sandığa giderse;

Yüzde 50 +1’i almak için gereken oy sayısı 27 milyon 398 bin. Bunun için Kılıçdaroğlu’nun 2 milyon 803 bin oya ihtiyacı varken Erdoğan’ın sadece 264 bin oya ihtiyacı var. Başka bir ifadeyle Kılıçdaroğlu’nun bu varsayım altında yüzde 50’yi geçmesi için İnce ve Oğan oylarının yüzde 91’ini alması üzerine bir de ilk turda sandığa giden seçmenleri aynen sandığa taşıması gerekli.

***

Şimdi varsayımımıza ilave yapalım.

Tüm seçmenler aynı şekilde sandığa gitti ve Sinan Oğan ile Muharrem İnce seçmenleri yarı yarıya dağıldı. Bu durumda Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 47,7’de kalacak, Erdoğan ise yüzde 52,3’le ipi göğüsleyecek.

Her iki durumda da Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması çok zor görünüyor. Erdoğan da Kılıçdaroğlu da seçmenlerini aynen sandığa taşısa bile, Kılıçdaroğlu’nun Oğan ve İnce seçmenlerinin yüzde 91’inden daha fazlasının oyunu alması gerekiyor ki bu siyaseten mümkün değil.

O halde tek ama tek bir çare var.

Kılıçdaroğlu’na oy veren 24,5 milyon insan 28 Mayıs’ta yeniden sandığa gidecek. Fakat bu yetmeyecek. Erdoğan’a oy veren 27,4 milyon insanın bir kısmı sandığa gitmeyecek ya da gidecek de tavır değiştirecek.

Varsayımlara devam edelim.

Her iki tarafa da oy veren seçmenler aynen sandığa gittiler. İnce ve Oğan seçmenleri de yarı yayıya dağıldı. Bu durumda Kılıçdaroğlu 26 milyon 128 bin oy alırken Erdoğan 28 bin 667 bin oy alacak. Bu da yüzde 52,3’e karşılık geliyor.

Pek açık ki, önümüzdeki 9 günde bazı Erdoğancıların 14 Mayıs’taki kararlarını değiştirmeleri gerekiyor. Peki ne kadarının?

Eğer 14 Mayıs’ta sandığa gidenler 28 Mayıs’ta da firesiz sandığa giderse, Kılıçdaroğlu’nun kazanması için, Erdoğan’a oy veren 1 milyon 269 bin kişinin taraf değiştirmesi gerekiyor.

Oğan ve İnce seçmenleri yarıya dağılmaz da Kılıçdaroğlu lehine dağılırsa, ikna edilmesi gereken seçmen sayısı azalacaktır.

Erdoğan’a oy verenlerin seçime katılımı Kılıçdaroğlu’na oy verenlerin altında kalırsa da aynı şekilde ikna edilmesi gereken seçmen sayısı azalacaktır.

Bunların tersi senaryolarda bu sayı artar.

Ama öyle ya da böyle Erdoğan’a oy veren seçmenlerin bir kısmının taraf değiştirmesi ya da sandığa gitmeme davranışı göstermesi zorunluluktur.

Peki bu an itibariyle imkansız mıdır? Sayılar yerine oranlarla konuşursak bunun o kadar da zor olmadığı görülecektir. Taraf değiştirmesi için ikna edilmesi gereken Erdoğan seçmeni sayısının 1 milyon 269 bin olduğunu varsayarsak, bu her 1000 Erdoğancının 44’üne karşılık gelmektedir.

***

Başka bir şekilde ifade edelim;

İlk turda Kılıçdaroğlu’na oy veren 24 milyon 594 bin kişi, bir yolunu bulacak ve 1 milyon 269 bin Erdoğancıyı ikna edecek. Oy vermeye ya da vermemeye…

Absürt ama hayali güzel bir senaryoyu paylaşayım. Her Kılıçdaroğlu seçmeni bir Erdoğan seçmenini ikna ederse Erdoğan’ın ikinci turda alacağı oy yüzde 4,6, Kılıçdaroğlu’nun alacağı oy yüzde 95,4’tür.

Fakat bu absürt tabloya ihtiyacımız yok.

İhtiyacımız olan şu; Her 19 Kılıçdaroğlu seçmeni, 1 Erdoğan seçmenini ikna etmelidir.

Gençler, anne babalarını, abiler kardeşlerini ikna edecek. Mesai arkadaşlarımız, marketimiz, manavımız, okuldan arkadaşımız, Erdoğan’a oy verene çevremizde her kim varsa, hatırımızı ortaya koyacak ve ikna edeceğiz.

Tablo umutsuz değildir, yeter ki halk bu sürece müdahil olsun.