Tüm Türkiye gün sayıyor. Bugünün üzerinden altı pazartesi geçecek, ve yedincisinde bu köşede de bir “bayram” yazısı okuyacaksınız. Az kaldı. Artık bugün, 15 Mayıs Pazartesi günü başlayacak olan yeni dönemi de düşünme, bunun için de hazırlanma zamanı.

Hükümetin tüm bakanlarının, meclis berberininin, deprem bölgesi valilerinin, gözden düşmüş gazetecilerin, hiç göze girmemiş çakma rektörlerin, bunlara benzer türlü vasıfsızın milletvekili adayı yapılması yazılıp çiziliyor. Ayıplıyor, eleştiriyoruz. İşte tam burada bir iğne, çuvaldız hesabı yapılmasının da çok yerinde olacağını düşünüyorum. Öyle ki, 15 Mayıs Pazartesi günü iktidarı devralacak kadroların şaibesiz, tertemiz, pırıl pırıl olması şart. Bu halkın bundan başkasına sabrı yok artık.

Örnek verelim. CHP’nin aday adaylarını incelerken iki isim özellikle dikkatimi çekti çünkü genel teamülün tersine ben hafızasız değilim.

Hüseyin Tutkun ve Turgay Kaya. Bodrum Belediyesi’nin eski başkan yardımcıları. Haklarında yolsuzluk iddiaları var. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonrasında, başkan yardımcıları Turgay Kaya ve Hüseyin Tutkun ile eski İmar Müdürü Melike Yapıcı’nın banka hesaplarında ve gayrimenkul varlıklarında dikkat çekecek şekilde artış görüldüğü, bu edinimlerin elde edilen gelir ölçüleri dikkate alındığında finansının olağan gözükmediği, bu durumun haksız mal edinme şüphesini artırdığı belirtilerek suç duyurusunda bulunuldu. Haklarındaki iddialar ve Cimer’e yapılan sayısız ihbar nedeniyle savcılık tarafından soruşturulmaya başlanan Tutkun ve Kaya, görevden alındılar.

Suç duyurusunu işleme koyan Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, adı geçen üç isim ile birlikte, bazı gayrimenkullerin üzerlerine geçirildiği tespit edilen Hüseyin Tutkun’un eşi ile Turgay Kaya’nın kayınpederi üzerindeki mal varlıkları ve banka hesaplarına bloke konulması talebinde bulundu. Yapılan incelemelerde, Hüseyin Tutkun ve Melike Yapıcı’nın görev yaptıkları dönem içerisinde, aynı zamanlarda edindikleri, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde birer tarla ve Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesindeki birer konutu, 2022 yılı içerisinde farklı tarihlerde elden çıkardıkları da tespit edildi.

Savcılık, Hüseyin Tutkun’un üzerine kayıtlı, Ankara Çankaya’daki bir taşınmaz ile Bodrum’un Çiftlik Mahallesi’ndeki bir arsanın 1/3 hissesi ve eşi üzerine kayıtlı Bodrum’un Karakaya Mahallesi’ndeki dubleks villaya, Turgay Kaya’nın kayınpederi üzerine kayıtlı Gürece Mahallesi Köyiçi mevkiindeki 2 adet dubleks mesken üzerine alım satımı engelleyecek şerh konulması, bankalarda bulunan her türlü hesaplarına ve kiralık kasa mevcutlarına bloke konulması talebinde bulundu. Savcılığın talebini değerlendiren mahkeme, 5 ismin gayrimenkul ve banka hesaplarına tedbir konulmasına karar verdi.

Yukarıdaki isimler tarafından savcılık iddianameleri hazırlandı. Dava açılacak.

Neyse lafı uzatmayalım; Hüseyin Tutkun’un da Turgay Kaya’nın bugün CHP’den milletvekili aday adayı olduğunu görüyoruz. Bugün yeni iktidarda görev almaya talip binlerce aday adayının olduğu liste CHP’nin genel başkan yardımcıları tarafından inceleniyor. Sadece CHP’nin değil, milletvekili aday listelerini hazırlayan muhalefet ittifaklarının görevlilerinin tümüne tarihi görev düşüyor: Tertemiz isimler! Bu ve benzeri isimlerin değil milletvekili olması, herhangi bir idari kadroda bile yer alamaması lazım.

***

Geçen hafta çok güzel bir dille eleştirmiştim Muharrem İnce’yi. “Bu işi uzatma, çekil” demiştim. Geçen hafta söylediğimi tekrar edeyim öncelikle: İnce’nin öyle seçimi ikinci tura bıraktıracak bir gücü, oyu yok. Alacağı oy da yazılıp çizildiğinin aksine yüzde ikiyi bile bulmayacak. Önümüzdeki günlerde İnce’nin adaylığı için topladığı yüz bin oyu yeni iktidardaki bir koltuk için pazarlık malzemesi yapmasına tanık olacağız. Bu da çok önemli değil. Bununla kalsa tekrar kendisinden söz etmezdim.

İnce’nin son basın toplantısındaki üslubu üzerine bu yazıda tekrar adını anmak zorunda kalıyorum maalesef. Biz bu “sözde sanatçılar”, “boğazda viskisini yudumlayanlar” laflarını çok duyduk Sayın İnce. Karnımız bunlara çok tok yani. O konuşurken çıkan damarları falan çok gördük. Uzundan korkmadık, sizden mi korkacağız. Ateş olsanız cürmünüz kadar yer yakarsınız. Siz en fazla bir süre gündemi meşgul etmiş, 15 Mayıs tarihi itibarıyla adı bile hatırlanmayacak bir siyasi figürsünüz. Siz kimsiniz de Cumhuriyet tarihinin en önemli iki üç sanatçısınından birini, bir dünya starını, bıraktığı eserlerle bundan iki yüz yıl sonra bile yaşayacak olan birini ima ederek böyle bir konuşma yapabiliyorsunuz! Haddiniz değildir, haddinizi bilin