Bu hafta benim için sevdiğim insanların ve kurumların mutlu günlerini kutlayacağım etkinliklerini heyecanla takip edeceğim özel bir hafta. Hangisinden başlayalım bilemedim.

Önce gazetemizden başlayalım. Dün yani 13 Nisan Perşembe BirGün’ün doğum günüydü. Her mecrada dijitalleşmenin öne çıktığı ama yazılı basında başını çektiği bu dönemde 20 senedir gazete çıkarmak hiç de kolay değil. Bir de onca baskıya, tehdite ve zorluğa rağmen. Beni bu gazetenin bir parçası olmaya iten, cesaretlendiren bir önceki Kültür Sanat Editörü sevgili Burak Abatay özel bir teşekkürü hak ediyor.

Yazılarımı özgürce yazmam; neyi nasıl yazacağıma kimsenin karışmaması, düzeltmeler dışında bir satırıma bile dokunulmaması beni BirGün’e bağlayan en büyük etken. Editörüm Işıl Çalışkan başta olmak üzere bu kocaman aileye sofralarında bana da yer verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Nice 20 yıllara… Madem basın sektöründen girdik hem basın hem de müzik dünyamızın emekçilerinden, herkesin çok sevip saydığı birinden söz edeyim; Ali Rıza Türker’den.

Ali Rıza Türker lise yıllarında Hürriyet Gazetesi’nde başladığı muhabirliği Gong Dergisi’nde sürdürerek yaklaşık yirmi yıldır yaptığı gazeteciliği 1983 yılında bitirmiş. Sonrasında kendi soyadını verdiği firmasıyla kırk senedir müzik dünyasına hizmet etmeyi sürdürüyor. Aşkın Nur Yengi, İzel-Çelik-Ercan, Emrah, Arif Sağ ve Timur Selçuk gibi isimlerin yurt içi ve yurtdışı turnelerinin organize etmesinin dışında müzik sektörümüze çok önemli bir yarışmayı kazandırdı Ali Rıza Türker. Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması. 1986 yılından beri sektörümüze çok önemli isimler ve şarkılar kazandıran bu yarışmaya kimler katılmamış ki? Fatih Erkoç, Grup Lokomotif, Aşkın Nur Yengi-Harun Kolçak, Füsun Önal, Suavi, Bora Ayanoğlu, Suat Suna, Tayfun Duygulu, Işın Karaca, Erdal Çelik…

FERDİ ÖZBEĞEN’İN HAYATINI ANLATTI

Ben de 1990 yılında rahmetli Cem Karaca’nın “Kahya Yahya” ile birinci olduğu sene oğlum Serhan’la birlikte -o zaman sekiz yaşındaydı- “Söz Mü Babacığım” isimli şarkıyla bu yarışmaya katılmış ikinci Olup Gümüş Güvercin’i kucaklamıştık. Hey gidi günler… Ali Rıza Türker 1989 yılında Popüler Müzik Sanatı Vakfı’nın (POPSAV) kurulmasında da öncülük edip sonrasında bu vakfın 8 yıl boyunca genel sekreterliğini yaptı. Şu anda başkanlığını yaptığım Müzik Yorumcuları Meslek Birliği’nin (MÜYORBİR) kurulmasında da büyük çaba gösterdi ve Türkiye’deki yorumcuların icralarından doğan teliflerinin toplanmasına önayak oldu. Ülkemizde telif bilincinin yerleşmesine sunduğu katkı yadsınamaz. Ali Rıza Türker tabii ki bütün bu koşuşturmacanın içinde yazmayı hiç bırakmadı. Ferdi Özbeğen’in hayatını anlattığı “Şöhret Dediğin” kitabının ardından bu kez de neredeyse tüm yaptıklarını ve yaşadıklarını anlatan ikinci kitabı “Bir Daha Yaşarsam İki Olsun” raflardaki yerini aldı. Bu kitabın ilk imza günü 15 Nisan Cumartesi günü saat 16.30-18.30 arası İzmir’de Yakın Kitabevi’nde olacak. Eğer müziğe meraklıysanız hem bu değerli insanla tanışıp hem de kitabını imzalatmak sizlere iyi gelecektir.

DİLHAN ŞEŞEN’DEN YENİ ALBÜM

Gelelim üçüncü mutluluğuma. Bugün yani 14 Nisan Cuma günü biricik kızım Dilhan ilk solo albümünü çıkardı. Gülbaba Records’ dan çıkan “Kumdan İnşa Putlarla” isimli albümde 8 şarkı var ve hepsinin söz ve müziği Dilhan’a ait. Prodüktörlüğünü Kaan Ceylani, yardımcılıklarını ise Barış Ergün ve Cihat Köse yapmış. Düzenlemeler ortak. Miksi Barış Ergün masteringi ise Polonya’dan Marcin Bocinski yapmış. Ben bu albüm sürecinde gerektiği kadar, onun istediği kadar yanında olmaya çalıştım Dilhan’ın. Zira onun yaptığı müzik Gündoğarken müziğinden bambaşka, dolayısıyla yolu da bambaşka. Bu albüm sürecinde şahane gençlerle tanıştım. Uzun sohbetlere soğuk biralar sıcak kahkahalar eşlik etti. Cengiz Vardar ve Cihat Tunca ve de yukarıda sürekli adı geçen Barış bu masanın değişmez isimleriydi. Hepsinin yolları açık olsun. Daha sonrasında Dilhan özelinde genç ve alternatif müzik yapan gençlerle ilgili geniş kapsamlı bir yazı yazmak var kafamda.

Ne diyelim çok güzel geçsin bu hafta. Kalın sağlıcakla…