İstanbul’da yaşayan, aynı gelir grubundaki iki çiftten aşağıdaki sözleri yorumlamalarını istedim. Selim ve Selime çifti A, Cem ve Cemile çifti B seçeneklerindeki yorumları yaptı. Siz de size en yakın seçenekleri işaretleyin köşenin sonunda buluşalım.

TAKSİCİ

A – Bizim komşu da taksici. Önüne gelen taksiciye küfrediyor. Binme kardeşim, arabanla git. Restoranda üç liralık yemeğe yüz lira ödeyince gıkın çıkmıyor.

B – Allah hepsinin belasını versin. Hepsi dolandırıcı.

MANAV

A – Bizim akrabalar da manav. Dikkat edeceksin, poşeti isteyip meyveyi kendin koyacaksın. Ne yapsın adam, o da ev geçindiriyor.

B – Sahtekar bunlar, sahtekar. Kafanı çevirsen çürüğü kakalar.

KOBİ

A – Biz de KOBİ sayılırız. Kendimizi bildik bileli sabahın körü işe gider gece yarısı döneriz. Vergiden, kredi faizinden ne kalırsa geriye Allah’a şükür.

B – Hepsi şerefsiz. Hepsi AKP zamanında köşeyi döndü. Sürekli ağlar ama Mercedes’e binerler.

SAĞLIK SİSTEMİ

A – Eskiden karanlık, buz gibi hastanelerde, hastane ağalarının elinde esirdik. Şimdi kocaman pencereler, led ışıklar, telefona randevu geliyor. Daha ne olsun.

B – Sağlık sistemini çökerttiler. Doktorlara diyorlar ki, ya bu sisteme uyar köle gibi çalışırsın veya defolur gidersin.

YOLLAR, KÖPRÜLER

A – Pahalı diyorsun da feribot bedava mıydı, beş kilometre kuyruk olurdu. Dört şerit kaymak gibi yollar. Kullanma o zaman. Arabaya da binme. At arabasıyla git.

B – Haram olsun, elleriniz kırılsın. Otuz sene borçla yol yaptılar, yarısını da ceplerine attılar. Bunlara inananların da yatacak yeri yok.

BEŞLİ ÇETE

A – Adam devletle anlaşma yapmış, devletle. Git devleti suçla. Beşli çeteyi yargıla, onlu çeteyi yargıla. Eee, sonra hepimiz aç kalalım. Bu kafayla iktidara gelsen, sermaye kaçar ve ülke üç günde batar.

B – Memleketi soydular, hırsız mafya bunlar. Allah kahretsin bunları.

DÜRÜSTLÜK

A – Elbette dürüst olacaksın ama bir yandan da ev geçindiriyorsun. Piyasa öyle kenarı köşesi olan bir yer değil. Kim tartacak bunu? Şu malı 10 liraya değil de 11 liraya sattım, hırsız mıyım şimdi? Alma o zaman kardeşim. Peygamberimiz bile tüccardı. Biz bu dürüstüm ayaklarını çok gördük. Ecevit de dürüsttü ama ekonomik kriz çıkardı.

B – Dürüstlükle kalkınacak bu ülke. Diyoruz ama yani ne bileyim? Acaba bizim belediyeler filan da tam dürüst mü? Biz de zamanında... Neyse, karıştırma. Burayı geçelim.

HESAP SORACAĞIZ

A – Nah sorarsın. Sen hesap sorana kadar kriz çıkar, harala gürele erken seçim derken AKP yüz yıllığına gelir. Boş lafı bırak da memleket için ne yapacaksın onu anlat.

B – Gerçekten sorabilir miyiz bilmiyorum ama sorsak ne güzel olur ya. Olur di mi?

ARAPLAR (Suriye ve benzeri)

A – Bizimkiler tembel kardeşim. Suriyeliler efendi insanlar. Ekonomiyi onlar döndürüyor. Ne iş olsa yapıyorlar. Ne sigorta ister, ne zam. Kemiksiz pirzola. Allah bin bereket versin.

B – Suriyeliler bozdu bu ülkeyi. Eskiden Beyoğlu ne güzeldi. Hepsi evine. Naş naş... Bi de nargile içerler.

ARAPLAR (Suudi ve benzeri)

A – İngiliz Fransız sekiz takla atıyor zengin Araplar gelsin para harcasın diye, bunlar Arap’ı da beğenmiyor. Arap, tersten oku para. Kov Arap’ı, kaçır parayı.

B – Ortaçağ zebanileri. Kurtuluş Savaşında sırttan vurdular. Şeriat getiriyorlar.

AKP

A – AK Parti’ye eleştirilerimiz var. Her zaman zeytinyağı gibi üste çıkmaları, sürekli masum ve mağduru oynamaları, eğitim, gençlik, dolar, doları bile ikiye katlayan zamlar... Enayi değiliz. Ama muhalefete bakıyorsun hep aynı sözler. Bizi tanımayan, bizi yekpare sayan, bizden nefret eden, sürekli tepeden öğretmen gibi konuşan; ekonomi hakkında hiçbir fikri olmayan bu muhalefete mi oy vereceğiz? Son 10 yıldır AKP’ye kızmamıza rağmen AKP’ye oy vermeye devam ediyoruz. Çünkü bizi gören, ciddiye alan başka hiç kimse yok. Ekonomi kötü ama muhalefetin elinde daha da kötü olur. Görünen o ki, bu şartlarda bile oyumuz AK Parti’ye gidecek.

B- AKP Türkiye’yi batırdı. Millet de masum değil, ya kandılar ya da suç ortağı oldular. Hepsinin işine geldi. Allah kahretsin bu zihniyeti.

ALLAH

A – Bunlar Allah’ı bir tek beddua ederken hatırlar.

B – Bunlar Allah’ı bir tek paraları sayarken hatırlar.

SONUÇ

A seçeneklerini söyleyen Selim ve Selime çifti, AKP’nin oy kararını değiştirebilecek seçmeni. AKP’ye oy veriyorlar ama AKP’ye körü körüne bağlı değiller. AKP oylarının yaklaşık yarısı, Türkiye geneli seçmenlerin neredeyse yüzde 25’i Selim ve Selime’ye benzer düşünüyor. Onlar siyasetsiz seçmenler, partileri yok, bu nedenle kimseyi ikna etme dertleri yok.

B seçeneklerini söyleyen Cem ve Cemile çiftinin yorumları da ülke geneli seçmenin yaklaşık yüzde 25’ince paylaşılıyor. Onlara İyi Parti ve HDP’nin de katıldığını düşünsek bile %51 için hala 6 puan gerekiyor. Ki fireler de olacak. Yani A’nın aksine B, A’dan oy almaya mecbur. Muhalifler ne Ekmeleddin İhsanoğlu’nda, ne de Muharrem İnce’de “B” diline teslim olmuştu, bu nedenle özellikle Ekmeleddin İhsanoğlu CHP’den büyük firelere rağmen ilk turu kılpayı kaçırmıştı. Kimse pek farkında değil ama bu seçim, geçmişteki iki adaydan da geri düşme olasılığı var. Sizce Cem ile Cemile bu dille Selim ile Selime’den oy alabilir mi? CB seçimini düşünürken A ve B aklınızda olsun.