Aslan kaleyi bir kez daha düşürdü

Kadıköy'de derbi günü! Bir tarafta ikinci Fenerbahçe, öbür yanda lider Galatasaray... Malum asırlık çınarlar gazozuna bile oynasa, ülkede kıyamet kopuyor; Türkiye’nin bütün dertleri unutuluyor, gündem değişiyor. Dostluğun unutulduğu şu günlerde sahada neler yaşanacağı merak ediliyor. Yıllardır genelde öyle bir havada ilk düdük çalıyor ki sanki kazanan cennete gidecek, kaybeden cehenneme! Oysa bu basit bir oyun; Habil ile Kâbil buluşmuyor, biri ilk kanı dökmüyor. Ezeli rakiplerin dünya döndükçe buluşacağını hatırlamak gerekiyor.

Kanarya’da Jorge Jesus büyük maçlarda olduğu gibi savunmada üçlüye dönmüş. Serdar-Gustavo Henrique-Szalai üçlüsünün ne kadar ileri çıkacağı merak ediliyor. Rakibine ileride basmasına kesin gözüyle bakılan ev sahibinde King-Batshuayi-Rossi’den oluşan ileri üçlü, sarı-kırmızılılara zorluk çıkarabileceğe benziyor. İki takımın kadrosuna bakıldığında, orta sahayı sarı-lacivertliler alacak gibi duruyor.

Aslan’da papatya baktıran ilk 11 açıklandığında, şaşıranlar çok. Okan Buruk sol beke son maçların formsuz ismi van Aanholt yerine Dubois’yı yerleştirmiş. Orta sahada anneannesinin cenazesine katıldığı için haftayı pas geçen Torreira yok, onun yerine Ankaragücü maçının yıldızı Berkan var. İleride Barış Alper’i koyan Buruk, belli ki genç oyuncudan rakip savunma arkasına koşular bekliyor. Üç yerli kuralı yüzünden zorlanan Cimbom, maça dört Türk’le başlıyor.

Taraftarının desteğiyle ev sahibi iyi başlıyordu. Kontra kovalayan deplasman ekibi, kazandığı serbest atış sayesinde 13. dakikada ağları bulsa da ofsayt kararı çıkmıştı. VAR görüntüsü geç gelen pozisyon belli ki çok tartışılacaktı. Gelişen ani akında 28’de Rashica getirmiş, Barış Alper kötü bitirmişti. 32’de Aslan öndeydi. Mertens’in kornerinde top önünde biten Oliveira çaprazdan ağları bulmuştu.

Bir dakika içinde önce Batshuayi, ardından Arao’ya hayır diyen Muslera kalesinde devleşiyordu. Soyunma odasına tek golle gidiliyordu. İkinci yarı sanki kartlardan gollere her şeye gebeydi…

İkinci 45 dakikada Gustavo Henrique’nin yerine Lincoln oyundaydı. 67’e Osayi-Samuel’in çaprazdan şutunda Muslera başarılıydı. Son 20’de Fenerbahçe üç, Galatasaray iki hamle yapıyordu. 78’de fark ikiydi! Oyuna sonradan giren Icardi’nin pasını Kerem iyi bitirmişti. 85 Dubois’ya tekme atan İrfan Can, Var yardımıyla atılmıştı. 10 dakikalık uzatmaların sonunda Serdar hata yapıyor, Icardi soluyla muhteşem vuruyor; skoru ilan ediyordu: 0-3!

Fenerbahçe kendi sahasında varlık gösteremediği maçta ezeli rakibine farklı boyun eğdi. Jesus’un rakibin savunma arkasına kaçırdığı toplara tüm maç çare bulamaması şaka gibiydi. Bu yenilgiden sonra sarı-lacivertli camiada tansiyon iyice yükseleceğe benziyor. Galatasaray’a gelince… Buruk’un sahaya sürdüğü ilk 11 çok tartışıladursun, geçen her dakikada Aslan’ın etkisi artıyordu. Başakşehir’e şampiyonluk kazandırırken, kusursuz oyun planlarıyla dikkat çeken Buruk, kariyeri için de çok önemli bir skora imza attı. Buruk derbide Jesus’u tek kelimeyle mat etti; yalan yok!