Avusturya’da Sosyal Demokrat Parti’nin üye anketi, liderin istifasını getirdi
Fotoğraf: Pamela Rendi-Wagner / Instagram

Serdar Paulo ERDOST

Avusturya’da Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Pamela Rendi-Wagner, parti içi anket yenilgisinden sonra parti başkanlığından istifa etti. 52 yaşındaki politikacı dün seçim sonucunu kabul ettiğini açıkça belirterek, "çok yakın bir sonuç olsa bile saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Onu birinci olan Hans-Peter Doskozil'den ayıran sadece yüzde 2,3'tü. Rendi-Wagner bugün öğleden önce beş dakika süren bir basın toplantısında, toplam altı yıl aktif rol oynadığı siyasetten de tamamen çekilmek istediğini açıkladı. SPÖ parlamento kulübü başkanlığını tam olarak ne zaman bırakacağını ise henüz belirtmedi.

Pamela Rendi-Wagner açıklamalarını bugün toplanan parti yönetim kurulu ve parti başkanlar meclisi görüşmelerinden önce yaptı ve kurallara uygun devir teslim sürecini bu toplantıda önereceğini bildirdi. Rendi-Wagner, bugünkü toplantılara, sadece ankette birinci olan Burgenland Eyalet Başkanı Hans-Peter Doskozil'i değil, ikinci olan Traiskirchen şehri Belediye Başkanı Andreas Babler'i de davet ettiğini belirtti ve ekledi, "şimdi son dört yıldır olmayan bir birliğe gereksinim var."

ÜYE ANKETİNDE SADECE ÜÇÜNCÜLÜK

SPÖ parti liderliği ve yaklaşmakta olan genel başkan adaylığı hakkındaki üye anketinde Rendi-Wagner, Doskozil ve Babler'in ardından üçüncü sırada yer aldı. Seçim Komisyonu Başkanı Michaela Grubesa'nın Pazartesi (22 Mayıs) öğleden sonra açıkladığı sonuca göre Burgenland Eyalet Başkanı Hans Peter Doskozil oyların yüzde 33,68'ini aldı. Babler yüzde 31,51, Rendi-Wagner yüzde 31,35 oy aldı. Yüzde 3,46 her üç seçeneğe de karşı çıktı. Bu sonuçlar, 3 Haziran'da Linz'de parti başkanın seçileceği federal parti konferansında bağlayıcı değil. Orada son sözü delegeler söyleyecek.

Ankette SPÖ'nün 147.993 üyesi oy kullanma hakkına sahipti. Toplam 107.133 üye yanıtları gönderdi. Bunlardan 106.952'si geçerli, 181'i geçersizdi ve bu da yüzde 72,39'luk bir katılıma karşılık geliyordu.

DOSKOZİL PARTİ LİDERLİĞİNİ TALEP EDİYOR

Televizyonda verdiği ilk tepkide Burgenland Eyalet Başkanı Hans Peter Doskozil, yüksek katılımdan ve birinci gelmesinden duyduğu anlatılmaz mutluluğu dile getirdi. Doskozil, az bir farkla da olsa anketi kazanması ile ilgili daha sonra düzenlediği basın toplantısında da "hiç şüphe yok, tüm adaylar yakın oy aldılar. Ancak bunlara rağmen, demokratik bir seçim sürecinde ortaya çıkan demokratik bir sonuç olduğunu da vurgulamak isterim” diye belirtti.

Doskozil, anketi sadece bir oy farkla bile ikinci bitirmiş olsaydı, çoğunluğun demokratik kararına atıfta bulunarak "ne yapmam gerektiğini bilirdim" dedi. Bu nedenle, federal parti komitelerinin ve karar verme yapılanmalarının buna göre hareket edeceğini umduğunu sözlerine ekledi.

DOSKOZİL KAZANDI, YİNE DE PEK ÇOK ŞEY BELİRSİZ

Burgenland Eyalet Başkanı Hans Peter Doskozil galip gelmiş olsa bile, Traiskirchen Belediye Başkanı Andreas Babler ile arasındaki fark çok az. Bu yüzden Babler, 3 Haziran'daki federal parti konferansında Doskozil’e karşı muhalif aday olarak yarışma hakkını saklı tutuyor. Pazartesi akşamı Viyana'daki seçim partisinde, karar için üyelere yeniden sorulması lehinde konuştu. Fakat böyle bir karar ve üyeler arasında yeni bir anketin nasıl yapılacağı komisyonlarda önce tartışılması gereken bir konu ve SPÖ’nün bunu isteyip istemeyeceği de başka bir soru. Babler, böyle bir yaklaşımın üyelere saygı anlamına geldiğini söyledi.

Parti Seçim Komisyonu ise aylar önce, şimdiki üye anketini (24 Nisan-10 Mayıs arası) ve ardından delegelerin kesin karar vereceği 3 Haziran’daki federal parti kongresini yöntem olarak belirlemişti. Her şeyden önce, sonunda yarışı kimin kazanacağı kongrede Viyanalı delegelerin oylama davranışlarına bağlı.

SOSYAL DEMOKRATLAR YOKLAMALARDA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Sonuçların açıklanmasının ardından ÖVP ve FPÖ'nün tepkileri ortak oldu. Hem radikal sağ parti FPÖ Genel Sekreteri Michael Schnedlitz hem de onun dengi Hıristiyan Demokrat ÖVP’li Christian Stocker, sonuçları sosyal demokratlar arasındaki “kaos günlerinin” sadece uzaması olarak gördü.

Yeşiller Genel Sekreteri Olga Voglauer SPÖ'yü "üye anketini başarıyla tamamlamasından dolayı" tebrik etti. Oylamadan sonra, Sosyal Demokratların artık görüşme masasına ve "alışıla gelmiş devleti oluşturan parti olma bilincine geri dönebileceklerini" umduğunu belirtti.

Federal parlamento seçimleri ile ilgili kamu oyu yoklamaları, artan enflasyona rağmen, şu anda SPÖ'yü FPÖ ve ÖVP'nin arkasında üçüncü sırada görüyor. SPÖ bir türlü oy oranını yükseltebilmiş değil.  Bunun ana nedenlerinden biri olarak, SPÖ’nün şu andaki liderlik sorununun çözülememesi gösteriliyor.