Manisa Soma’da 2017 yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, birçok kez yapım ihalesi düzenlenmesine rağmen hâlâ yapılamadı. Veliler ihalenin bir türlü yapılamamasına isyan ediyor.

Bir okulu yapamadılar!
Fotoğraf: İHA

Berkay SAĞOL

Manisa’nın Soma ilçesinin en büyük mahallelerinden biri olan Atatürk mahallesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2017 yıkıldı. Aradan geçen 5 yılda okulun yapımı için birden fazla kez ihale düzenlenmesine rağmen okul hala yapılmadı.

Manisa Valiliği Yatırım İzleme Müdürlüğü Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlıkları Manisa Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı, okulun yapımı için en son hem mart ayında hem nisan ayında yapım ihalesine çıktı. 7 Mart tarihinde gerçekleştirilen yapım ihalesi katılanın çıkmaması sebebiyle iptal edilirken, 10 Nisan’daki ihale ise “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Veliler çocuklarını uzaktaki okula yollamak istemiyor. Mahallelerindeki okulun yapılmasını talep ediyorlar. Bir öğrenci velisi, “Bugün olur yarın olur dedik ama sürekli ihale iptal ediliyor. Bütün mahallenin velileri sıkıntı içerisinde. Küçük yaşta çocuklarını erken saatlerde okullara bırakıyorlar. Servis ücreti ödüyorlar. Yıllardır her yere yazdık ama hiçbir şekilde çözüm olmuyor. Evimiz okulun dibinde ama yıllardır yapılmadığı için çocuklarımız uzakta bir okula gidiyor. Sesimizi artık duysunlar. Okul bahçesi otoparka dönmüş durumda. Çocuklarımız zor şartlarda eğitim almaya çalışıyor” dedi.

Öte yandan Manisa’da 2023 yılında Manisa Alaşehir Dağhacıyusuf İlkokulu, Manisa Demirci Cengiz Topel-Enver Armağan 8 Derslikli İlkokulu, Manisa Soma Yunusemre 28 Derslikli İmam Hatip Ortaokulu ikmal işleri ihaleleri, “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” ve “İhaleye Teklif Veren İstekli Çıkmaması” gerekçe gösterilerek iptal edildi.