Yok hayır! “Seçim sonuçları moralimi bozdu, bir süre yazamıyorum” mazereti değil bu. Tam tersine ümitvar bir seçim değerlendirmesi yazacaktım bugün. Ama bir yavru kediyi kurtarma macerası yüzünden yazamadım.

Dün, pazar sabahı 14 Mayıs seçimleri üstüne bir değerlendirme yazmak üzere masaya oturduğumda bitişik metruk binanın avlusundan gelen kedi çığlıklarıyla irkildim. Miyavlama değil çığlıktı. Pencereye koştuğumda bir karganın minik bir kedi yavrusunu öldürmeye çalıştığını gördüm. Muhtemelen bir hafta on günlük çelimsiz yavru kedi kaçamıyor ve çaresiz çığlıklar atıyordu. Anne ve diğer kardeşler şaşkın ve korkmuştu. Metruk binanın küçük avlusuna inmek mümkün değildi. Bir yandan kargayı uzak tutmaya çalışırken bir yandan da itfaiyeyi aradım. Sağ olsunlar! Üsküdar itfaiyesinden geldiler ve birkaç saat boyunca karga saldırısına maruz kalan korkmuş minik yavru kediyi kurtardılar.

Yavrucak ucuz kurtuldu. Veteriner “hayati tehlikesi yok, biraz kormuş ve üşümüş” dedi. Saatler süren korku ve çığlıktan sonra şimdi mışıl mışıl uyuyor. Ama artık seçim yazısını yetiştirmem zor. Canı sağ olsun! Hain bir karganın saldırısına karşı minik bir yavru kediyi kurtarmanın mutluluğu her şeye değer.  

14 Mayıs 2023 seçimlerinde beklenen değişimin gerçekleşmemesi değişim isteyenlerde, muhaliflerde üzüntüye ve karamsarlığa yol açtı. Uzun ve büyük beklentilerin ardından yaşanan hayal kırıklığı anlaşılabilir. Kalbimiz biraz kırılmış olabilir ama şimdi aklın ve iradenin iyimserliğine sarılmak gerek. Tıpkı o minik yavru kedi nasıl aklın ve iradenin ısrarıyla ve iyilikle yaşıyorsa en ümitsiz anda bile hep bir çıkış yolu vardır. Eluard’ın dediği gibi “hiçbir zaman tam karanlık değil gece.” Umut hep vardır.

Melih Cevdet Anday’ın dizeleriyle

“Uyumayacaksın

Memleketinin hali

Seni seslerle uyandıracak

Oturup yazacaksın

Çünkü sen artık o sen değilsin

Sen şimdi ıssız bir telgrafhane gibisin

Durmadan sesler alacak

Sesler vereceksin

Uyuyamayacaksın

Düzelmeden memleketin hali

Düzelmeden dünyanın hali

Gözüne uyku giremez ki...

Uyumayacaksın

Bir sis çanı gibi gecenin içinde

Ta gün ışıyıncaya kadar

Vakur metin sade

Çalacaksın”

Şimdi üzülmektense öfkeli ve kararlı olmak gerek.  “Tamiri mümkün” diyelim ve 28 Mayıs’ta mutlaka sandığa gidelim. Kötülüğe karşı iyilik, umutsuzluğun kışına karşı umudun baharı için oy verelim. Boş vermeyelim oy verelim ve değiştirelim!