Bu ikili hiç olmamış

Sinemada tür, benzerlik ve farklılık eylemidir; tür teorisini anlamak için bunu bilmek önemlidir. Türler teorisini inceleyen, karşılaştırmalı edebiyat ve sinema profesörü Rick Altman, romantik komedinin başka türlerin özelliklerinin değişmesi ile oluşmuş olduğunu söyler ve “dramın ardından gelişen komik dram, komik dramın ardından gelişen komedi, komedinin ardından gelişen romantik komedidir" der. Hollywood ana akım sineması içerisindeki türler arasında yer alan romantik komedi seyircisine umut ve doyum hissini belirli vaatlerle sunan en önemli türdür. Netflix Sevgililer Günü’ne romantik komedi türünde bir film yetiştirmeye çalışmış gözüküyor. Lakin bu popülist hız bu sefer hiç iyi sonuçlanmamış.

SEVGİLİLER GÜNÜ’NE YETİŞEN ROMCOM

Reese Witherspoon ve Ashton Kutcher’ın başrollerinde yer aldığı ’Your Place or Mine’ filmi Aline Brosh McKenna tarafından yazılıp yönetildi. McKenna aslında Hollywood piyasasında son derece popüler bir isim çünkü romantik komedi uyarlamalarında ve senaryolarında oldukça deneyimli biri. 2004’te yazdığı Pierce Brosnan ve Julianne Moore’un oynadığı ‘Laws of Attraction’, 2006’da romandan uyarladığı ‘The Devil Wears Prada’ ve 2008’de yazdığı ve Katherine Heigl’in başrolünde oynadığı ’27 Dresses’ filmleri bunu kanıtlamaya yeterli sanırım. Lakin gel gör ki ‘Your Place or Mine’ filminin senaryosu ciddi anlamda kötüydü. İlk kez yönetmenlik koltuğuna da oturduğu bu filmde Aline Brosh McKenna çuvallamış diyebilirim. Reese Witherspoon ışıltısı diye bir şey vardı ancak oyuncunun bu denli vasat performansına ilk kez şahit oldum. Bütün film boyunca çözmek istediğim tek bulmaca Ashton Kutcher’ın güzelim yakışıklı sevimli yüzüne ne olduğu idi? Filmdeki romcom şablonu doğru olsa da en önemli şey eksikti. Başrol oyuncuları arasındaki kimya! Doğal olmama hissi filmin ruhundaki kaçınılmaz kusurları ortaya çıkartmıştı. Anlatım dilinde kullanılan bölünmüş ekran diyalogları, ritmi bozuk kurgu ile her şey yapmacık durmaktaydı. Bu türün olmazsa olmazı olan, vaat edilenin seyirciye verildiği an olan ‘ikilinin nihai kavuşma sahnesi’ni izlerken suratımı ekşittim desem yeridir. Kısacası uyumak üzereyken açıp göz ucuyla bakabileceğiniz özensiz Netflix tuzak filmlerinden biri daha.

KIYI KÖŞE ROMCOM

Bu film hakkında daha fazla konuşmaya gerek yok. O yüzden sizlere High Fidelity, When Harry Met Sally, The Holiday gibi en çok izlediğimiz romcom’lar dışında kıyıda köşede kalmış olabilecek gözden kaçmış ama ilgilinizi çekebilecek beş filmi listelemek istiyorum.

Aşk Denen Hastalık (The Big Sick)

Irklar arası romantik bir hikâyenin anlatıldığı 2017 yapımı bu film Kumail Nanjiani ve Emily V. Gordon’un olarak gerçek hayat deneyimlerine dayanıyor. Romantik komedi türü açısından oldukça yeni soluğu olan bu film kahkaha attıran stand-up komedisi içeren sahneleri ile son derece ağır sahneler arasında dengeleyici bir formül bulunmuş ve bu da oldukça işe yaramış gayet özgün bir film.

Seksi Futbolcu (She’s The Man)

Shakespeare’in Onikinci Gecesi’nin eğlenceli uyarlaması 2006 yapımı olan filmde Viola, erkek kardeşinin kılığına girerek yatılı okula girdikten sonra okulunun yıldız futbolcusuna âşık oluyor. Romantik komediye çok yakıştırdığım Amanda Bynes filmde adeta parlıyor. Âşık olduğu futbolcu genci ise kimyalarının tuttuğu belli olan yakışıklı Channing Tatum canlandırıyor.

Kuru Gürültü (Much Ado About Nothing)

Kuru Gürültü oyununun tiyatroda ilk sergilendiği tarihin 1590 yılının kışı olduğu belgelerden biliniyor. Shakespeare’in bu en popüler komedilerinden olan Kuru Gürültü modern romantik komedi olarak pek çok kez günümüze uyarlandı. Bana kalırsa en başarılısı 1993 yılına ait bu film. Romantik çift Klaudio (Robert Sean Leonard) ve Hero (Kate Beckinsale) ile onların komik karşıtları olan Benedik (Sir Kenneth Branagh) ve Beatris (Emma Thompson) çifti hâlâ beğeniyle seyredilmeye devam ediliyor. Bunlara eklenen Don Jon’un (Keanu Reeves) kötücül komploları ile enerjik akan bir film.

Öldüren Şüphe (Charade)

Biraz da eskilere bakacak olursak belki gözünüzden kaçmış olabilecek 1963 yapımı bu filmi tavsiye ederim. Başrollerini Audrey Hepburn ve Cary Grant’in paylaştığı film eğlenceli aynı zamanda gizemli ve heyecan verici bir romantik komedi.

İki Gönül Bir Olunca (It Happened One Night)

Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olmasının yanı sıra romantik komedi türünün de şablonunu oluşturmuş olan filmlerdendir. Kaçak bir varis, talihsiz bir muhabirin arasındaki âşık düşmanlar hikâyesi oldukça eğlenceli. Ancak filmi gerçekten bu kadar unutulmaz kılan şey, başrol oyuncuları Clark Gable ve Claudette Colbert arasındaki mükemmel kimyadır. 1934 yapımı bu filmi her izlediğinizde bu ateşi hissedeceksiniz.