Bayern Münih’in tahtı 10 yıl sonra sarsıldı. Dortmund şampiyonluğa bir adım uzaktaydı ancak Mainz’a takıldı. Bayern ise hata yapmadı. Üst üste 11’inci defa şampiyon olan Bayern toplamda 33’üncü defa mutlu sona ulaştı.

Bundesliga’da hayal kırıklığı
Borussia Dortmund’un teknik direktörü Edin Terzic kaçan şampiyonluk sonrası gözyaşlarına hâkim olamadı.

Bayern Münih yine şampiyon. Herşey yolunda gitseydi Almanya, bu cumartesi bir futbol mucizesi yaşayacaktı ve son 10 yıldır ilk kez bir başka takım, Borussia Dortmund, Bundesliga’nın şampiyonu olacaktı. Ama olmadı, bir tek gol yüzünden... Bayen Münih’in Köln’de rakibinden bir gol daha yeseydi ya da Dortmund’un kendi sahasındaki maçta Mainz’a bir gol daha atabilseydi Bundesliga’da küçük bir devrim olacaktı. Olmadı, o gelmeyen tek gol yüzünden sadece Dortmund taraftarlarının değil, Almanya’daki futbolseverlerin belki de ezici çoğunluğu büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

Bayern Münih, Köln’deki maçı neredeyse son anda (89. Dakika) 20 yaşındaki parlak oyuncusu Musiala’nın golüyle kazandı. Böylece takımına kupayı getiren golü atan Musiala’yı maçın ikinci yarısında oyuna alan Teknik Direktör Thomas Tuchel’le ilgili kuşkular da sona erdi. Şampiyonluğun kaybedilmesi halinde Tuchel’in görevden alınacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

BAŞARI GELENEĞİ 

Ancak son anda kazanılan galibiyet ve onunla birlikte gelen şampiyonluğa rağmen klübün tartışmalı yöneticileri Oliver Kahn ve Hasan Salihamidzic’in görevlerine son verildi. Bu sezonda daha öncesi yıllara göre oldukça düşük bir profil sergileyen ve geçtiğimiz hafta kendi sahasında Leipzig karşısında aldığı 1-3’lik yenilgiyle şampiyonluk hattından uzaklaşan Bayern Münih’in Başkanı Herbert Heiner tarafından kutlamalar sırasında açıklandı. Son yıllarda Bayern Münih’in futboldan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak en önemli kararlarda, bu arada Teknik Direktör Julian Nagelsmann’ın sezonun ortasında görevden alınmasında imzaları olan iki eski yıldız futbolcu ve futbol menecerini şampiyonluk da kurtarmadı.

Almanya’nın ve dünyanın en başarılı spor klüpleri arasında yer alan, her sezon ulusal ya da uluslararası birkaç kupayı almaya alışmış olan Bayern Münih, bu sezonu da bir kupayla tamamlayabilmişti. Futbolseverler hatırlayacaktır Almanya Kupası ve Şampiyonlar Ligi’ndeki çeyrek final maçlarını Freiburg ve Manchester City karşısında kaybetmişlerdi.

33’ÜNCÜ ŞAMPİYONLUK

Bayern Münih’in peş peşe gelen 11’nci, toplamda 33’ncü lig şampiyonluğunu bu kez sezon boyunca onu yakından takip eden ve son hafta önüne geçen Borussia Dortmund’a borçlu. Kendi sahasında Köln’deki maçla hemen hemen eş zamanlı oylanan maçın öncesinde Dortmund, 10 yıl sonra gelebilecek şampiyonluğa çok yakındı. Ligin 33’ncü haftasını Münih’in iki puan önünde birinci olarak geride bırakmışlardı ve Bundesliga’da 9’ncu olan misafir takım Mainz karşısında tek farklı bir galibiyet özlenen şampiyonluğu kazanmak için yeterli olacaktı. Ancak bunu başaramadılar. Şampiyonluk adaylığına yakışmayan bir performansla oynadılar, maç uzun süre 0-2 misafir takımın haklı üstünlüğüyle geçti. Dortmund’un 69 ve uzatmaların son anlarında (90 + 6) attığı goller bir işe yaramadı. Çünkü bu arada Bayern Münih, Köln’de bir gollük farkla öne geçmişti...

Bundesliga’nın zirvesindeki şampiyonluk heyecanı yaşanırken, diğer maçlardan bazıları da nefes kesti... Son sıralardaki takımlardan Herta Berlin’in küme düşmesi geçtiğimiz hafta kesinleşmişti. Ancak 17’nci sıradaki “Schalke 04”, kendi sahasındaki maçta Leipzig’i yenebilseydi ligde kalabilecekti (2-4). Düşme hattındaki diğer takımlardan Bochum (16’ncı), kendi sahada Bayer Leverkusen’i 3-0 yenerek, Augsburg (14’ncü) da Mönchengladbach’a 2-0 yenilmesine rağmen ligde kalmayı başardılar. Kendi sahasında Hoffenheim karşısında oynayan 15’nci Stuttgart ise maçın 1-1 bitmesi sayesinde relegasyona kalarak, geleceğini ikinci ligin üçüncüsüyle yapılacak maçlara kilitledi.

Bir diğer önemli maç da Frankfurt’ta oynanan Eintracht-Freiburg karşılaşmasıydı. Maçı 2-1 kazanan ev sahibi ligde Bundesliga’da 7’nci sırayı olarak uluslararası kupaların kualifikasyonlarına kazanma şansı buldu ve gelecek hafta (3 Haziran) Berlin’de Leipzig karşısında oynanacak Almanya Kupası finali için büyük moral kazandı.

Bundesliga’nın gelecek sezonki yeni aktörlerinden haftalar öncesinden belliydi: Darmstadt. Diğeri ise ikinci ve üçüncü sıradaki Heidenheim ve Hamburg’un maçlarında belli olacak...

Son olarak bir de futbolseverleri sevindercek bir haber:

ALT LİGLERDE SON DURUM

Alman Futbol Ligi’nin (DFB) gelirlerinin uzun vadede uluslararası tekellerin kontrolüne geçmesine yol açabilecek girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Bundesliga ve İkinci Lig’deki 36 klübün yöneticlerinin katıldığı DFB olağanüstü genel kurulunda, DFB yönetiminin dayattığı proje için gerekli çoğunluk çıkmadı. Haftalardır sahalarde taraftarların protesto ettiği proje, üç sermaye şirketinin DFB’yle ortaklığını öngörüyordu. Özellikle “Köln” ve “St. Pauli” klüplerinin direnişiyle, kapitalist mantığın profesyonel spora daha da egemen olma yolundaki bir saldırısı bertaraf edilmiş oldu...