Championship Günlükleri: The Den’de konuk Burnley
Fotoğraf: Burnley / Twitter

2021-22 sezonunu Premier Lig’de 18. sırada bitirip küme düştü Burnley FC, kuzeyin 73 bin nüfuslu kasabasının bordo mavili takımı. Ada futbolunun dört profesyonel liginde şampiyonluk yaşamış üç takımdan biri, (diğer ikisi Wolves ve Preston). 1940’lı yıllardan 70’lerin ortalarına kadar esip kükremişler, 1960 senesinde ligi şampiyon bitirmişler, ülke futbolunun en üst liginde iki şampiyonlukları var. Yerleşkenin nüfusuna orantılı taraftar sayısında Ada futbolunda ilk sıradalar. Bu sezon 21.401 kapasiteli mabetleri Turf Moor Stadı’nda 18.922 taraftar ortalaması yakaladılar. Championship’in açık ara en iyi takımı, 32 maçta 21 galibiyet alırken sadece iki maçta sahadan puansız ayrıldılar. 26 kişilik kadronun toplam değeri 96,5 milyon sterlin, 18 futbolcusu İngiltere dışında dünyaya gelmiş, 12 futbolcu milli takımlarda forma giyiyor. Takımın değerlisi 27 yaşındaki orta saha oyuncusu Josh Brownhill, Manchester United alt yapısından yetişmiş.

Serin bir Londra akşamında, son beş maçta 13 puan çıkarmış lig lideri Burnley, play-off potasındaki Millwall deplasmanında. Ev sahibi 4-2-3-1 dizilişinde, orta sahada Shackleton, Saville ikilisi, ileri uçta Voglsammer, Flemming, Honeyman üçlüsünün önünde Watmore. Misafir Burnley aynı dizilişte, orta sahada Brownhill, Cullen, ileri uçta Twine, Da Silva, Zaroury önlerinde golcüleri Barnes. Takımın yükseleni Southampton’dan kiralık 23 yaşındaki ofansif orta saha Nathan Tella, 29 maçta 12 golle gol krallığı sıralamasında 3. sırada. İlk bölümde oyunu rakip sahaya yıkıyor Burnley, 10. dakikaya girilirken topa oynama oranları yüzde 87. Rakibin 3. bölgede çok adamla presi karşısında savunmadan uzun toplarla çıkıyor Millwall, 8. dakikada geride az adamla yakalandıkları pozisyonda Barnes’ın enfes pasında Zaroury Millwall kalecisi Long’u geçemiyor. Akabinde kullandığı kornerden sonuç alamıyor Burnley, sahayı parselleyen, oyunu geniş alanlara yayan, tempoyu ayarlayan misafir takım. 18’de Brownhill’in yerden vuruşuyla yokluyorlar rakip kaleyi, tüm baskısına rağmen kalabalık rakip savunma arasında pozisyon bulamıyorlar. 22’de Millwall atağında uzaklardan rakip kaleyi yokluyor Flemming, Burnley kalecisi Muric önde yakalanıyor ama vuruş isabetsiz. 26’da maçın ilk sarı kartı Burnley’de savunmanın merkezinde Al-Dakhil’e. İlk bölümdeki baskıyı atlattıktan sonra 3. bölgede çoğalmaya başlıyor Millwall, 34’te Flemmning ile yokluyorlar rakip kaleyi. Üç dakika sonra 10 numara bir kez daha deniyor, vuruşu kaleci Muric’de kalıyor, Hollandalı Millwall’un gole yakın oyuncusu. Burnley’nin topa yüzde 77 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi altı kez yokladığı bir dakika uzatılan, yüksek tempoda oynanan devre golsüz kapanıyor.

2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. 55’te Saville’in kullandığı duran topta Muric’i geçemiyor Millwall, geriye düştükten sonra rakip sahada daha kalabalık ev sahibi. 60’ta soldan kullandığı kornerde kalabalık savunmayı geçemiyor Burnley, maçta tempo yükseliyor. 62’de Burnley atağında Vitinho’nun soldan ortasında Brownhill’in vuruşunda direkler gole izin vermiyor, Millwall adına şans anı. 66’da arka arkaya kullandığı kornerlerden sonuç alamıyor Burnley, sağ kanadı etkili kullanıyorlar. 72’de üç değişiklik yapıyor Millwall; Twine, Watmore ve Saville yerlerini Gudmundsson, Saville ve Esse’ye bırakıyor. Beraberlik için yükleniyorlar ama Burnley ligin en sağlam savunması, merkezde Al-Dakhil ve Ekdal hava toplarında geçit vermiyor. Son bölümde baskıyı artıran Millwall, 85’te aradığı golü bulurken mabetleri The Den yıkılıyor, soldan ortalanan topta Bradshaw sağ alt köşeye enfes vuruyor. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca 13.542 taraftarın şahitliğinde 1-1-‘lik skorla takımlar puanları paylaşırken Burnley maç fazlasıyla 2. sıradaki Sheffield United’a 12 puan fark atıyor.

Mahallenin takımına gelince, güçlü rakip karşısında geriye düşmelerine rağmen oyundan kopmadılar ve bitime yakın hak ettikleri golü bulup play-off potasında 5. sıraya yükseldiler. Bu sezon evlerinde sadece iki kez kaybettiler, ligin sert takımlarından. Ada futbolunun en üst liginde, Premier Lig’in kuruluşundan çok zaman önce 1988-90 arasında yer almışlardı. Gelecek sezon Premier Lig’de yer alırlarsa lige renk katacakları aşikâr, temennimiz dönsünler çok zaman önce bıraktıkları yere. O çok bilindik sloganlarından yola çıkarak, “No One likes us, we don’t care! (Bizi kimse sevmez, çok da umurumuzda!)”.