6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve milyonlarca vatandaşımızı doğrudan etkileyen Maraş merkezli depremlerin üzerinden iki ay geçti. Milyonlarca insanımızı doğrudan etkilemiş, on binlerce can kaybına yol açmış, yüzbinlerce konutun yıkılmış olmasına rağmen maalesef deprem ve depremzedeler ülkenin gündeminden düştü. Sadece vatandaşın değil, iktidar sahiplerinin de gündeminden düştü. Ama onlar gündem yapmasalar da biz depremzedelerin unutulmasına izin vermeyeceğiz, konuyu gündemde tutamaya devam edeceğiz.

Bizim gündemimiz değişse de depremin yol açtığı güçlüklerle yaşama tutunmaya çalışan milyonlarca yurttaşımızın gündemi bu. Maalesef vatandaşlarımız büyük zorluklarla baş başa bırakıldılar. Depremzede vatandaşlarımızın karşılaştıkları zorluklara destek olmak üzere yapılacağı söylenen kamusal yardımlar konusunda iktidarın gerekli adımları atmadığı görülüyor.

KİRA YARDIMI HÂLÂ YAPILMIYOR

Verileceği söylenen desteklerden birisi de kira yardımı idi. Bu konuda yapılan açıklamada “İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıkılacak ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5 bin lira, kiracılara ise aylık 2 bin lira barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır” denilmişti.

Neredeyse tüm varlıklarını kaybeden yüzbinlerce depremzede aile başka şehirlere taşındılar. Gittikleri şehirlerde kurmaya çalıştıkları yeni yaşamlarının maliyet hesabını yaparken, devlet tarafından yapılacağı söylenen kira yardımlarına da umut bağladılar.

Depremzedeler e-Devlet üzerinden “afetzede barınma desteği” için başvurularını yaptılar ve acaba kira desteği bugün yatmış olabilir mi diye bir umutla her gün banka hesaplarını kontrol etmeye başladılar. Ama maalesef verilen sözün üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen kira desteği henüz ödenmeye başlanmadı.

Verileceği söylenen kira destek miktarının yetersiz olmasına rağmen buna umut bağlamış olan aileler şimdi ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar. Kiralarını ödemekte zorluk çekecek olan depremzedeler yakında ev sahipleri ile sorun yaşamaya başlayacaklar.

Bu konuda neden geç kalındığını araştırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın internet sayfasına baktım. Giriş sayfasından ilk gördüğünüz şey “temel atma” haberleri. Şu kadar bin konutun temelleri atılmış, bilmem ne kadar konutun ihalesi yapılmış filan.

Temel atma, inşaata başlama, milyarlarca liralık ihaleleri verme haberlerini gururla duyuranların, kira yardımı konusunda bir mesafe kat edememiş olmaları ilginç. Eğer sorun kaynak ise ihaleler için bu kaynak nereden bulunuyor? Demek ki konu kaynak meselesi değil.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yaptığı açıklamalardan, depremzedelere "10 bin liralık Hane Başı Destek” kapsamında 16 milyar 823 milyon ve “taşınma yardımı” adı altında 3 milyarı aşan bir ödeme ile birlikte sadece 20 milyar liralık bir destek sağlandığı anlaşılıyor.

Hatırlayalım, televizyonda yaptıkları destek programında toplanan para miktarı 115 milyar lira idi. Bundan şimdiye kadara yapılan 20 milyar liralık ödemeyi çıkarırsak, hala 90 milyar liranın hazırda bulunması gerekir. Ayrıca iktidar sadece bağışlarla sınırlı kaynak kullanmak durumunda da değil. Bütçe olanakları da acilen depremzedeler için kullanılmalıdır.

Anlaşılan o ki iktidar açısından önemli olan, tıpkı son 22 yıldır olduğu gibi, inşaat. Eğer amaç depremzedelerin sorunlarına acilen çözüm bulmak olsaydı, kira yardımlarında bu kadar geç kalınmazdı.