Yerli metal topluluklarımızın nesi eksik?

Müzik camiasından ama haklı ama haksız onlarca yanıt gelir bu soruya. Ancak yakın zamana kadar gelebilecek en olası yanıtlardan biri “saygı albümü” olurdu. Olurdu diyorum zira soruyu açığa çıkaracak hamle Dr. Skull’u kendine örnek alanlardan geldi.

Gerçi daha önce Pentagram için gece düzenlenmiş, başka başka topluluklar şarkılarını canlı çalmıştı konserde. Yanı sıra Razor, Halvet ve Kana Kana da bazı Dr. Skull şarkılarını yorumlayıp single olarak yayınlamıştı ama kayıt altına alınmış ve fiziki olarak yayınlanmış ilk metal saygı albümümüz bu: “Dr. Skull Tribute / Under Cover”.

Yer alan 15 parçanın kaydı farklı teknik ekipler tarafından yedi ayrı stüdyoda herhangi bir müdahale olmadan, yeni kuşaktan yaklaşık 80 alçakgönüllü müzisyenin (Knightmare, Metalium, Karakedi, The Mashina, Soul Shaker and the Brass Brothers, Razor Inc., DarkPhase, Saints’N’Sinners, Sceptic Age, Forgotten, Tahrip, Kaçış, Gaddar, Büyük Birader ve Kana Kana) emek ve özverileri ile tamamlanmış. Her topluluğun yorum kalitesi birbirine denk olmasa da, taşıdıkları ortak ruh ve sadakat bu albümü yüksek bir seviyeye taşımış.

***

Davulda Alper, gitarlarda Murat ile Ersöz, basta Mustafa... 1990-94 arasında çıkardıkları üç albüm ile metal tarihimize (adettendir öyle denir) altın harflerle yazılmış Ankara Hacettepeli bir topluluktu Dr. Skull. Tıp öğrencisi (şimdi profesör) oluşlarına istinaden maskotları (Iron Maiden’ın Eddy’si gibi) bir kuru kafaydı, adı da Vehbi. Adı rakçılarla ilgili saçma sapan şeyler söyleyen dönemin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler’e istinaden verilmişti. Kulağındaki spiral ise doğum kontrolü için kullanılan bir aletti.

Dr. Skull yıllar evvel dükkânı (pardon muayenehaneyi) kapatmıştı. Tribute fikri, 2010’ların başında Alper’in Ankara Rock Müzik Valisi Hicri Bozdağ ile bir barda yaptıkları sohbetten doğmuştu. Onları hatırlayanların varlığından bile emin değildi Alper. Ancak Hicri’nin 100 kamyon gücünde telkin yeteneği devreye girince düğmeye basıldı. Zaman zarfında birçok istekli topluluk bir kaç parçanın kaydına soyunmuştu ama hiçbirinin sonu gelmemişti. Müteakip yıllarda albümlerin yeniden basımı, İstanbul lansman konseri ve Ankara veda konseri gerçekleşmişti. Ankara konserinin tonmaysteri Ayhan Aydın (Mirage Stüdyoları) (*) dokuz ay sonra “Showy Zover – Live” albümü yayınlanmıştı. Ayhan bir sonraki işin Hicri’nin yarım kalan tribute albüm projesi olduğunu söylemişti.

***

Hicri’nin görüştüğü toplulukların çoğu kayıt sürecine takılıp kalmışlardı. Pek motivasyonları yoktu. Hepsi 2017’den sonra Çağlan Tekil ve Razor’ın ateşlediği süreçte gaza gelmişlerdi. Artık yapılacak şey diğer topluluklar ile görüşüp parçaları paylaştırıp kaydetmekti.

Yer alacak toplulukların kimler olacağının kararını Dr. Skull üzerine almak istemedi. Bu liste Ayhan’a ulaşıp dâhil olmak istediklerini belirten topluluklardan oluşmuştu ki başvurup geri çevrilen kimse olmamıştı. Son kalan altı isim de Alper’in baştan beri böyle bir işin içinde olmak isteyeceklerini tahmin ettiği, hatta davet edilmezlerse üzüleceklerini düşündüğü ekiplerdi. Her biri teklifi mutlulukla kabul etmiş, bir topluluk dışında herkes yorumlayacağı şarkıya ve nasıl yorumlayacağına kendi karar vermişti.

Albüm 2 Aralık 2022’de yayımlandı. Bir gün önce Ankara’da tüm toplulukların katıldığı halka açık partide albüm çalındı. Dr. Skull bu albümü 1985-2019 yılları arasına yayılmış kariyerinin muhteşem finali olarak görmekte.

(*) Mirage Recording Studios Ankara’nın merkezinde bir prova ve kayıt stüdyosu. Ayhan Aydın kayıt ve prodüksiyon, Uğur Karaman ise miks ve mastering ile uğraşıyor.