AKP lideri Cumhurbaşkanı, Muğla’da miting yapıyor. AKP’li Muğla Valisi Orhan Tavlı “Muğla aşkı içimizde hiç bitmeyecek” diye tweet atıyor, Cumhurbaşkanı’nı etiketleyerek. Dünyanın demokratik hangi ülkesinden birine söylesen bu cümleyi, içinden çıkamaz. Ne başının, ne sonunun. Neresinden baksan tutarsızlık. Bu çekirdek çitlemeli, ayakkabının arkasına basmalı, badem bıyıklı, kokuşmuş demokrasimsiye mahkum ettiler bizi!

Açıyorum bakıyorum valinin özgeçmişine. Aklı başında da bir adama benziyor halbuki. 1965 yılında doğmuş. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirmiş. Mesleki eğitim amacıyla; 06.09.1989-06.09.1990 tarihleri arasında İngiltere’de, 01.06.2007-31.12.2007 tarihleri arasında (University of Central Florida) ABD’de bulunmuş. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 2008 yılında Kamu Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlamış. Evli ve iki çocuk babası.

Kariyeri de şöyle:

•1988-1991 Sivas İli Kaymakam Adaylığı,

•1991-1993 Giresun-Güce İlçesi Kaymakamlığı,

•1993-1995 Samsun-Ayvacık İlçesi Kaymakamlığı,

•1995-1998 Erzurum-Aziziye (Ilıca) ilçesi Kaymakamlığı,

•01.09.1998-15.12.1998 İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Dış İlişkiler Şubesi,

•1999-2014 Ankara-Mülkiye Müfettişliği,

•2014-2016 Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı,

•2016-2020 tarihleri arasında Çanakkale Valiliği,

10 Haziran 2020 tarih ve 31151 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2020/274 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Muğla Valiliğine atandı. Vali Orhan Tavlı, 17 Haziran 2020 tarihinde Muğla Valiliği’ndeki görevine başladı.

***

Sonra biraz da araştırıyorum. Hatırlıyor musunuz, Kanadalı şirket Çanakkale Kirazlı’da altın madeni açacaktı. Hatta Kanadalı şirketin CEO’su “Türkler taş çıkartmakta çok iyiler” demişti de ortalık ayağa kalkmıştı. O zamanlar Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, madene ilk izin verenlerden.

Fazıl Say, Kirazlı halkının mücadelesine Kaz Dağlarında verdiği bir konser ile destek vermişti de, Vali konsere gidebilmeleri için halka araç tahsis eden Çanakkale Belediyesi’ne ateş püskürmüştü.

Şu internet pek güzel bir hafıza, pat diye her şeyi döküyor önüne adamın! Şimdi ise devletin valisi, iktidar partisine valiliğin sosyal medya hesabından ilan-ı aşk etmeye utanmıyor! Belli ki 1988 yılından beri kaymakamlık, valilik, sıkılmış Orhan Tavlı, şimdi de milletvekilliği kapma peşinde.

Cumhurbaşkanı’nın karşısına ne olursa olsun bir kalabalık çıkartmak için de oldukça çaba sarf ediliyor. Mitinge ilgi yok çünkü. Muğla Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazıyor ve miting için personel takviyesi istiyor. Gitmek istemeyen personel, zorunlu görev adı altında gönderiliyor. Al gülüm, ver gülüm devleti. Oh ne güzel...

***

Bir ihtimal daha var:

Muğla Valiliği’nin resmi sosyal medya hesabını valilik yönetmiyorsa trolbaşı Emin Şen’in ebabilleri yönetiyor. Buna da şaşırmayız. Güzelim kuşun bile adını kirletti bu iktidar! Yazık. Bu ebabil kuşu sıklıkla kırlangıç ile karıştırılır. Karıştırmayınız. En yakınızdaki bilgisayar kullanan bir kırlangıç, aslında ebabil olabilir, dikkat ediniz. Bu ebabiller hiç olmamaları gereken yerlerde, mesela Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir salonunda, sıra sıra sandalyelere dizilip, beyaz çoraplı ayaklarıyla siyah kunduralarının arkasına basıp, tuhaf sesler çıkararak, bıyıklarının altından çekirdek çitliyor da olabilirler. Sanmayınız ki tek maharetleri budur. Verin ellerine bir bilgisayar ya da akıllı telefon, aynı o çekirdek çitleme seriliğinde yazıp paylaşabilirler mesajlarını sosyal medya hesaplarından, binlere, on binlere, binlerce.

Gerçek olan bir şey artık çok yakın:

Hepiniz yargılanacaksınız! Yüz yıl geri götürdüğünüz ülkemizin hasarlarının onarıldığını görmeye belki bizim ömrümüz yetmeyecek, ama çocuklarımız aydınlığı yaşayacaklar. Bizler şimdilik yargılandığınızı görmekle yetineceğiz.

Başlıkta dediğime bir ekleme yapayım, sonuna da üç nokta koyayım, okuyucu tamamlasın:

Ebabil bir kuştur, troller ise...