İktidarı ve muhalefeti ile seçimler için karar haftasına girildi. Halk büyük bir öfkeyle iktidar sahiplerinin bir dakika bile koltukta oturmasını istemiyor.

En uzun hafta
Fotoğraf: AA

Erdoğan MHP lideri Bahçeli’yi koluna takıp deprem bölgesine ziyaretlerini sürdürüyor. Aynı ses tonuyla bir yıl süre istemek dahil bildik cümleleri tekrarlıyor. Adıyaman’da bir değişiklik yaptık. Yeterli olmadık deyip “helallik” istedi. Özür dilemenin, kabahatini kabul etmenin kibirli ve egosu yüksek şekli bu olsa gerek.

Dün Bahçeli ve Erdoğan Adıyaman’da kameraların karşısına geçtiği saatlerde Ankara’da çok daha önemli bir toplantı gerçekleşti. Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu 2 Mart tarihinde yapılacak 6’lı Masa toplantısı öncesi bir araya geldi.

Toplantı sonucunda dair ilk çıkan haberler iki parti arasındaki (başkanlık dahil) sorunların büyük oranda çözüldüğüne dair oldu. Böylece tüm haftaya yayılacak kritik toplantılar zincirinin ilk halkası tamamlanmış oldu.

ERDOĞAN, YSK, SEÇİM

AKP sözcüleri seçimin ertelenmeyeceği ve parti olarak 14 Mayıs konusunda görüş birliği içinde oluklarını söylediler, söylemeye devam ediyorlar. Bahçeli dün bir kez daha bir araya gelen Erdoğan bu konuya ilişkin en net mesajını çarşamba günü yapacağı grup toplantısında vermesi bekleniyor. Eğer kulis bilgileri yanıltmayacaksa Erdoğan Çarşamba günü 14 Mayıs tarihini açıklayacak. Eşzamanlı olarak YSK’nin deprem bölgesine gitmesi de bu bilgiyi teyit eder nitelikte. AKP ve MHP cenahında yaşananlar tiyatro değilse Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birini 14 Mayıs günü yapacak. 1 Mart tarihinde yapılacak bir başka toplantı da İyi Parti’de olacak. Akşener partisinden seçim sürecini yönetmek için tam yetki alacak.

Ardından 2 Mart tarihinde 6’lı Masa yüksek ihtimalle Erdoğan’ın rakibini açıklayacak. Yine çok muhtemeldir ki bu kişi Kemal Kılıçdaroğlu olacak.
Geçen hafta sonu SOL Parti hem MYK hem de parti meclisi toplantısı yaparken HDP ise MYK’sini topladı. Deprem ve seçimlerin tartıldığı bilgisini aldığımız toplantıların sonuçlarının bugün ve yarın parti yetkilileri tarafından açıklanmasını bekliyoruz.

Ve en nihayetinde TBMM var. Meclis deprem nedeniyle ara verdiği çalışmaları sürdürmek için bugün toplanacak. Gündemde EYT ve vergi affı gibi AKP’nin seçim kozları da var. Bunlar için mesai tüketecekler ve kapatacaklar. Bir başka deyişler AKP’nin iktidar olduğu Meclis’in son 10 günlük çalışmasına tanık olacağız.

AKP, 31 Mart tarihine kadar tüm krizleri kendi lehine çevirip oradan seçim başarısı çıkarma marifetiyle ünlenmişti. Yaşanan büyük yıkımdan sonra da aynı yolu takip etti. Ve buradan da aynı sonuç çıkmasını ümit etti. Depremin enkazı kalkmadan, acısı daha çok tazeyken bile bundan geri durmadı.

Ama olmadı, başaramadı.

Halkın öfkesi o kadar büyük ve yakıcı ki “acaba iktidar haklı mı” diye içinden geçiren kimi muhalefet partileri cesaret bile edemedi. Büyük bir başarısızlığın, aymazlığın, kibrin yanında suç dökümü her gün daha da kabaran iktidar tam bir enkaza döndü. Bağırıp çağırması, tehdit etmesi, yasaklar koyması hiçbir şeyi değiştiremez. İki temel, bir iki banka hesabıyla bu havayı tersine çevirmesi de mümkün değil. Suçları o kadar çok ve büyük ki sokağa çıkmaya bile cesaret edemeyecek durumdalar.

Bu hafta itibariyle Türkiye’de siyasetin takvimi netleşecek. Aynı zamanda partilerin yol haritası da büyük oranda kamuoyu ile paylaşılmış olacak.
Halk bir yandan acısını yaşarken, diğer yandan öfke, umut ve cesaretle yeni bir ülke kurmak için kolları sıvamış durumda. Şimdi bu duyguya ve eyleme eşlik etme zamanı.